Ste zmätení z veľkého množstva stále sa meniacich informácií o zdravej výžive? Podľahli ste multivitamínovej mánii? Máte pocit, že vlastne už ani neviete, čo máte jesť? Takto sa autorka obsahom i prevedením ojedinelej Českej BIOkuchárky prihovára k čitateľom.
„Táto kniha je o tom, ako sa vyznať v informačnom chaose a ako pri rozhodovaní zapojiť zdravý sedliacky rozum. Je aj o tom, ako si z tela zbytočne nevytvárať chemickú žumpu, ako sa vyhnúť farbivám, konzervantom, stabilizátorom, ochucovadlám, ťažkým kovom, pliesňam, ale aj zvyškom chemických postrekov a umelých hnojív. Je aj o tom, ako zdravo jesť a variť tak, aby to všetkým chutilo, pretože jesť zdravé jedlo s nechuťou je veľmi nezdravé! A nakoniec hlavne o tom, ako to, čo jeme, má zásadný vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na našu celoživotnú pohodu“... vysvetľuje Hanka.
BIO kuchárka
Praktická biokuchárka vás naučí zaraďovať biopotraviny do jedálnička – zameriava sa aj na menej známe, ale bežne predávané napr. pohánku, cícer, špaldovú múku, panenské oleje a pod.
Bio nie je len zrno či vegetariánska strava, bio môže byť chutné, zdravé jedlo pre celú rodinu, nemusí byť zložité na prípravu.
V knihe nájdete mnoho originálnych receptov, fotografií a názorných ukážok (polievky, šaláty, mäsové pokrmy, zelenina, zabudnuté prílohy, múčniky) a veľké množstvo osvedčených tipov. Určené všetkým, ktorí chcú žiť zdravšie a nie sú ľahostajní k prírode.
Kniha má 180 strán. Tlačené na kriedovom papieri. Cena: 399,-Kč. 2. vydanie vyšlo v máji 2006
Čo nájdete v bio-kuchárke
- Viac ako 70 jednoduchých a skvelých receptov a ich variácií
- Ako variť a žiť zdravšie
- Zaujímavosti o použití menej známych, ale dostupných druhov biopotravín
- Odpovede na najčastejšie otázky o biopotravinách
- Návštevy u popredných českých ekofarmárov
- Fakty a výskumy o vplyve potravín na zdravie
Mgr. Hanka Zemanová
Mgr. Hanka Zemanová (*1975) vyštudovala Pedagogickú fakultu Karlovej univerzity. Absolvovala dva dlhodobé študijné pobyty vo Francúzsku, kde sa okrem iného zaoberala ekologickou výchovou. Založila Pro-bio ligu, pobočku zväzu ekologických poľnohospodárov PRO-BIO, zameranú na osvetu v oblasti ekologického poľnohospodárstva a
biopotravín a so svojím manželom založili spoločnosť Albio. Dnes je nezávislou odborníčkou na biopotraviny, spolupracuje s médiami v oblasti tém spojených so zdravým biovarením a ekologicky šetrným životným štýlom a pripravuje ďalšiu knihu.
Viac informácií o kine a autorke, recenzie a ukážky z knihy nájdete na webovej stránke vydavateľstva
Smartpress
Možno vás zaujmú aj
rozhovory s Hankou Zemanovou ako zakladateľkou ALBIO centra, či
cenou Najlepšia biopredajňa roku 2004 priamo na stránke BIO spotrebiteľ.
Na ilustráciu ponúkame jeden recept k knihy Česká biokuchařka Hanky Zemanové:
Celozrnný kuskus so zeleninou a píniové oriešky
100% vegan / 6 porcií
- 750 ml vody (1 diel kuskusu na 1,5 dielu vody)
- olivový alebo sezamový olej
- 2 strúčky rozotreného cesnaku
- 1 chilli paprička alebo lyžička chilli pasty v biokvalite
- lyžička mletej rasce
- 2 cibule
- 2 druhy sezónnej zeleniny
- morská soľ
- balíček celozrnného kuskusu (500 g)
- 1-2 sáčky píniových orieškov opražených na suchej panvici (cca 50-100 g)
Zeleninový kuskus
- Dajte variť vodu a pripravte zeleninu. Môžete použiť pór, cibuľu a 2 mrkvy nakrájané na kocôčky alebo napríklad aj červenú papriku, stopkový zeler a brokolicu.
- V hrnci s hrubým dnom osmažte na dostatočnom množstve oleja rozotrený cesnak, chilli a rascu. Pridajte cibuľu a zeleninu, osoľte a spoločne poduste takmer až do zmäknutia zeleniny.
- Nakoniec primiešajte kuskus a prilejte vriacu vodu alebo vývar a premiešajte. Miesto vývaru sa môže použiť aj voda s biobujónom, ale v tomto prípade uberte soľ zo základu.
- Nechajte 1–2 minúty prejsť varom na malom plameni a odstavte z ohňa. Asi 15 minút nechajte dojsť pod pokrievkou. Medzitým si na suchej panvici opražte vopred opláchnuté pínie.
- Dochutiť môžete olivovým alebo orechovým olejom a čerstvou mätou alebo tymiánom. Posypte opraženými píniami, prípadne nastrúhaným údeným tofu alebo parmezánom.
Tip
Pokiaľ pripravujete jedlo i pre menšie deti, nedávajte chilli do základu, ale skúste „Hot gomasio s chilli“ od Limy, ktoré sa sype až na pokrm na tanieri, takže si každý môže ochutiť podľa svojho.
Info
KUSKUS
Kuskus je druh pšeničných cestovín. Bežne býva z bielej múky a stačí len preliať vriacou vodou. Zdravší variant je celozrnný kuskus, ktorý je pre lepšiu stráviteľnosť vhodné chvíľku prevariť a potom nechať dojsť. Celozrnný kuskus dodá telu dostatok energie a vlákninu. Dokonca sa v biopredajniach dajú kúpiť aj kuskusy z iných druhov obilnín. Napríklad z kamutu, zo špaldy alebo zo 4 druhov obilia. Celozrnný pšeničný kuskus použitý v recepte je bežne dostupný kuskus značky Bioharmonie.
PÍNIE (borovicové oriešky)
Sú výborným zdrojom prírodného horčíka, zinku a železa. Majú nízky obsah sodíka, preto sú vhodné pri chorobách obličiek a obsahujú 2x vyšší obsah železa, ako má mäso. Vďaka tomu podporujú krvotvorbu a prispievajú k liečbe anémií. Ideálne sú v kombinácii so strukovinami a obilninami.