BIO spotrebiteľ

Nová atraktívna BIO kuchárka Hanky Zemanovej

24.07.2006 06:21
Ste zmätení z veľkého množstva stále sa meniacich informácií o zdravej výžive? Podľahli ste multivitamínovej mánii? Máte pocit, že vlastne už ani neviete, čo máte jesť? Takto sa autorka obsahom i prevedením ojedinelej Českej BIOkuchárky prihovára k čitateľom.
„Táto kniha je o tom, ako sa vyznať v informačnom chaose a ako pri rozhodovaní zapojiť zdravý sedliacky rozum. Je aj o tom, ako si z tela zbytočne nevytvárať chemickú žumpu, ako sa vyhnúť farbivám, konzervantom, stabilizátorom, ochucovadlám, ťažkým kovom, pliesňam, ale aj zvyškom chemických postrekov a umelých hnojív. Je aj o tom, ako zdravo jesť a variť tak, aby to všetkým chutilo, pretože jesť zdravé jedlo s nechuťou je veľmi nezdravé! A nakoniec hlavne o tom, ako to, čo jeme, má zásadný vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na našu celoživotnú pohodu“
... vysvetľuje Hanka.

BIO kuchárka
BIO kuchárka
Praktická biokuchárka vás naučí zaraďovať biopotraviny do jedálnička – zameriava sa aj na menej známe, ale bežne predávané napr. pohánku, cícer, špaldovú múku, panenské oleje a pod.

Bio nie je len zrno či vegetariánska strava, bio môže byť chutné, zdravé jedlo pre celú rodinu, nemusí byť zložité na prípravu.

V knihe nájdete mnoho originálnych receptov, fotografií a názorných ukážok (polievky, šaláty, mäsové pokrmy, zelenina, zabudnuté prílohy, múčniky) a veľké množstvo osvedčených tipov. Určené všetkým, ktorí chcú žiť zdravšie a nie sú ľahostajní k prírode.

Kniha má 180 strán. Tlačené na kriedovom papieri. Cena: 399,-Kč. 2. vydanie vyšlo v máji 2006

Čo nájdete v bio-kuchárke

  • Viac ako 70 jednoduchých a skvelých receptov a ich variácií
  • Ako variť a žiť zdravšie
  • Zaujímavosti o použití menej známych, ale dostupných druhov biopotravín
  • Odpovede na najčastejšie otázky o biopotravinách
  • Návštevy u popredných českých ekofarmárov
  • Fakty a výskumy o vplyve potravín na zdravie

Mgr. Hanka Zemanová

Mgr. Hanka Zemanová (*1975) vyštudovala Pedagogickú fakultu Karlovej univerzity. Absolvovala dva dlhodobé študijné pobyty vo Francúzsku, kde sa okrem iného zaoberala ekologickou výchovou. Založila Pro-bio ligu, pobočku zväzu ekologických poľnohospodárov PRO-BIO, zameranú na osvetu v oblasti ekologického poľnohospodárstva a biopotravín a so svojím manželom založili spoločnosť Albio. Dnes je nezávislou odborníčkou na biopotraviny, spolupracuje s médiami v oblasti tém spojených so zdravým biovarením a ekologicky šetrným životným štýlom a pripravuje ďalšiu knihu.

Viac informácií o kine a autorke, recenzie a ukážky z knihy nájdete na webovej stránke vydavateľstva Smartpress

Možno vás zaujmú aj rozhovory s Hankou Zemanovou ako zakladateľkou ALBIO centra, či cenou Najlepšia biopredajňa roku 2004 priamo na stránke BIO spotrebiteľ.

Na ilustráciu ponúkame jeden recept k knihy Česká biokuchařka Hanky Zemanové:

Celozrnný kuskus so zeleninou a píniové oriešky

100% vegan / 6 porcií

  • 750 ml vody (1 diel kuskusu na 1,5 dielu vody)
  • olivový alebo sezamový olej
  • 2 strúčky rozotreného cesnaku
  • 1 chilli paprička alebo lyžička chilli pasty v biokvalite
  • lyžička mletej rasce
  • 2 cibule
  • 2 druhy sezónnej zeleniny
  • morská soľ
  • balíček celozrnného kuskusu (500 g)
  • 1-2 sáčky píniových orieškov opražených na suchej panvici (cca 50-100 g)
    Zeleninový kuskus
    Zeleninový kuskus
  1. Dajte variť vodu a pripravte zeleninu. Môžete použiť pór, cibuľu a 2 mrkvy nakrájané na kocôčky alebo napríklad aj červenú papriku, stopkový zeler a brokolicu.
  2. V hrnci s hrubým dnom osmažte na dostatočnom množstve oleja rozotrený cesnak, chilli a rascu. Pridajte cibuľu a zeleninu, osoľte a spoločne poduste takmer až do zmäknutia zeleniny.
  3. Nakoniec primiešajte kuskus a prilejte vriacu vodu alebo vývar a premiešajte. Miesto vývaru sa môže použiť aj voda s biobujónom, ale v tomto prípade uberte soľ zo základu.
  4. Nechajte 1–2 minúty prejsť varom na malom plameni a odstavte z ohňa. Asi 15 minút nechajte dojsť pod pokrievkou. Medzitým si na suchej panvici opražte vopred opláchnuté pínie.
  5. Dochutiť môžete olivovým alebo orechovým olejom a čerstvou mätou alebo tymiánom. Posypte opraženými píniami, prípadne nastrúhaným údeným tofu alebo parmezánom.
Tip
Pokiaľ pripravujete jedlo i pre menšie deti, nedávajte chilli do základu, ale skúste „Hot gomasio s chilli“ od Limy, ktoré sa sype až na pokrm na tanieri, takže si každý môže ochutiť podľa svojho.

Info
KUSKUS
Kuskus je druh pšeničných cestovín. Bežne býva z bielej múky a stačí len preliať vriacou vodou. Zdravší variant je celozrnný kuskus, ktorý je pre lepšiu stráviteľnosť vhodné chvíľku prevariť a potom nechať dojsť. Celozrnný kuskus dodá telu dostatok energie a vlákninu. Dokonca sa v biopredajniach dajú kúpiť aj kuskusy z iných druhov obilnín. Napríklad z kamutu, zo špaldy alebo zo 4 druhov obilia. Celozrnný pšeničný kuskus použitý v recepte je bežne dostupný kuskus značky Bioharmonie.

PÍNIE (borovicové oriešky)
Sú výborným zdrojom prírodného horčíka, zinku a železa. Majú nízky obsah sodíka, preto sú vhodné pri chorobách obličiek a obsahujú 2x vyšší obsah železa, ako má mäso. Vďaka tomu podporujú krvotvorbu a prispievajú k liečbe anémií. Ideálne sú v kombinácii so strukovinami a obilninami.





Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Nová atraktívna BIO kuchárka Hanky ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Ľudia



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií