Dni EP 2007 > Recepty z biopotravín > Biovíno

Biovíno

Aj z bežného obeda či večere môžeme urobiť slávnostný zážitok.

Jedlo krásne naservírujeme so zeleninovou oblohou a pripijeme si na zdravie pohárikom kvalitného vína. Takým je určite biovíno.

Čo znamená kvalita BIO pri víne?

U bioproduktov je pri pestovaní zakázané používať priemyselné hnojivá, ako aj herbicídy na tlmenie buriny. Insekticídy proti škodcom nahradzujú dravé roztoče, lienky, luníky, osičky... Na plesňové ochorenia sa môžu použiť meďnaté prípravky alebo sírnaté prípravky, ale len v obmedzených dávkach neohrozujúcich dravé roztoče. Biovíno prívlastkové sa nesmie dosládzať žiadnym cukrom, preto najdôležitejšia je vyzretosť hrozna ako základ pre výrobu prívlastkových vín. Preto je dôležitá voľba odrody s dostatočnou odolnosťou voči hubám a hnilobám, s ochotou vytvárať cukor.

Vo vinici rodiny Abrlovej sa dobre darí odrodám Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia. Hrozno je spracované na víno bez použitia enzýmov, šľachtených kvasiniek a ďalších podporných látok, preto je celý proces výroby vína prirodzeným postupom používaným od nepamäti. Je síce prácnejší a zdĺhavejší, ale bez reziduí chemikálií.

Víno prirodzene chladne v zimných mesiacoch a minimálne rok zreje v nádobách pred fľaškovaním. Z toho vyplýva, že biovíno je víno neustále živé, s možnosťou zmien i po fľaškovaní.



III. Dni EP na Slovensku

Ekologické poľnohospodárstvo

Kofinancované z EÚ
Kofinancované z EÚ.

 BIO spotrebiteľ 2007   -   Centrum environmentálnych aktivít, Mierové mám. 29, 911 01 Trenčín
Klaudia Medalová, Tel./fax: 032-6400 400, Mobil: 0908-771 443, E-mail: medalova@biospotrebitel.skTOPlist