Cibule plnené pohánkovou náplňou
- 5 veľkých cibúľ
- 200 g zeleninovej zmesi
- 100 g pohánkovej lámanky BIO
- 3 strúčiky cesnaku
- olej
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- majorán
- 2 vajcia
- syr na posypanie
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžičky škrobu
- väčšia zeleninová paprika
Vopred pripravíme lámanku v pomere 1 diel lámanky a 2 diely vody (sparíme vriacou vodou a necháme prikryté vychladnúť – lámanka dôjde).
Ošúpané cibule varme asi 20 minút v osolenej vode a necháme ich odkvapkať. Potom zrežeme vrch a vnútro vydlabeme tak, aby nám zostali len dve vonkajšie vrstvy. Vybratú cibuľu najemno nakrájame (1 lyžicu oddelíme na omáčku) a opražíme na oleji, pridáme zeleninovú zmes, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a opekáme do odparenia vody.
Pridáme uvarenú lámanku, spoločne krátko podusíme, necháme vychladnúť a vmiešame posekanú petržlenovú vňať, majorán a vajcia. Pripravenou zmesou naplníme cibule. Posypeme strúhaným syrom, priklopíme cibuľovými klobúčikmi a pečieme asi pol hodiny. Občas podlejeme vodou.
Na oleji opražíme lyžicu odloženej cibule, pridáme kocky papriky, krátko opečieme, podlejeme trochou vody, povaríme, zahustíme škrobom, osolíme, okoreníme, prevaríme.
Podávame s varenými zemiakmi.