Všetko zo špaldy
Skúsme zaradiť jedlá zo špaldy do jedálnička aspoň 1x za deň.
Špalda je vynikajúca na všetky spôsoby:
- zo špaldového zrna alebo kernota pripravíme šaláty a prílohy,
- zo špaldovej krupice výbornú kašu alebo halušky,
- múka je vhodná na použitie v kuchyni všade tam, kde sa používa múka biela (ja už inú ako špaldovú ani doma nemám).
- Výborné sú aj špaldové cestoviny, tyčinky a
- špaldová káva.
Pšenica špalda je nešľachtený, pradávny druh pšenice. Pre svoju vynikajúcu chuť a skvelé dietetické vlastnosti sa považuje za kráľovnú medzi obilninami. V porovnaní so pšenicou je ľahšie stráviteľná a obsahuje viac minerálnych látok a vitamínov skupiny B.
Je veľmi vhodná pri liečbe niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky a chráni organizmus pred infekciami. Vláknina v špaldovom zrne viaže na seba škodlivé látky z organizmu, čím ho chráni pred vážnymi ochoreniami.
Kernoto sa vyrába lúpaním a obrusovaním zrna pšenice špaldy. Výhodou oproti špalde nelúpanej je rýchlejšia príprava a lepšia stráviteľnosť.