Dni EP 2007 > Recepty z biopotravín > Všetko zo špaldy

Všetko zo špaldy

Skúsme zaradiť jedlá zo špaldy do jedálnička aspoň 1x za deň. Špalda je vynikajúca na všetky spôsoby:
  • zo špaldového zrna alebo kernota pripravíme šaláty a prílohy,
  • zo špaldovej krupice výbornú kašu alebo halušky,
  • múka je vhodná na použitie v kuchyni všade tam, kde sa používa múka biela (ja už inú ako špaldovú ani doma nemám).
  • Výborné sú aj špaldové cestoviny, tyčinky a
  • špaldová káva.
Pšenica špalda je nešľachtený, pradávny druh pšenice. Pre svoju vynikajúcu chuť a skvelé dietetické vlastnosti sa považuje za kráľovnú medzi obilninami. V porovnaní so pšenicou je ľahšie stráviteľná a obsahuje viac minerálnych látok a vitamínov skupiny B.

Je veľmi vhodná pri liečbe niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky a chráni organizmus pred infekciami. Vláknina v špaldovom zrne viaže na seba škodlivé látky z organizmu, čím ho chráni pred vážnymi ochoreniami.

Kernoto sa vyrába lúpaním a obrusovaním zrna pšenice špaldy. Výhodou oproti špalde nelúpanej je rýchlejšia príprava a lepšia stráviteľnosť.



III. Dni EP na Slovensku

Ekologické poľnohospodárstvo

Kofinancované z EÚ
Kofinancované z EÚ.

 BIO spotrebiteľ 2007   -   Centrum environmentálnych aktivít, Mierové mám. 29, 911 01 Trenčín
Klaudia Medalová, Tel./fax: 032-6400 400, Mobil: 0908-771 443, E-mail: medalova@biospotrebitel.skTOPlist