BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Aditíva v potravinách

  1. Aditíva v potravinách
    V dnešnom svete nás sprevádza chémia všade, od ranného umytia až po zhasnutie lampy na nočnom stolíku. A dostala sa aj do potravín. Zahusťovadlá, emulgátory, prídavky na zjemnenie chute, na jej zvýraznenie, aromatické látky, aditíva pre lepšiu farbu, vôňu, či na predĺženie doby trvanlivosti. Sú bezpečné z hľadiska nášho zdravia? Prečítala som výborný článok o éčkach, nedá sa mi nepodeliť sa s niektorými jeho časťami:

    Do potravín sa bežne pridáva...

    Reagovať

  2. E - kyselina citrónová

    Niekoľko informácii o kyseline citrónovej. Samozrejme, prirodzená kyselina citrónová je neškodná, ba prospešná pre ľudský organizmus, je hojne obsiahnutá v ovocí (jablká, citrusy a iné). Lenže tá, ktorá sa pridáva do potravín, je vyrobená priemyselne. Výrobný proces spočíva v skvasovaní cukornatých roztokov (glukózy) pomocou plesne Aspergillus niger. Vieme, že tieto plesne produkujú mykotoxíny (aflatoxín), ktoré majú karcinogénne, mutagénne a teratogénne účinky. Z produktu sa prakticky nedajú odstrániť (pri zohrievaní nad 180° C sa zničí len 50% toxínov). Takže nie je na vine kyselina citrónová ale spôsob výroby, čo si výrobcovia v žiadnom prípade nepripustia. Oponujú tým, že pridávané množstvo je 100 - 200x menšie, ako škodlivá dávka, no u každého jedinca je iný prah citlivosti, práve preto je riziková.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    K názoru V. Syrového, že ľudstvo by už dávno malo vymrieť ... Človek je jediný tvor na našej planéte, ktorý sa dokáže neuveriteľným spôsobom prispôsobovať - ale nie donekonečna. Dôkaz: koľko druhov zvierat vyhynulo, koľko druhov rastlín je ohrozených, bohužiaľ, zásahom ľudských aktivít, ale človek pretrváva ? Prečo teda pribúda každoročne len na Slovensku 30.000 nových prípadov rakoviny, nepočítam ďalšie tzv. civilizačné ochorenia. Možno aj toto je daň za tie "zlé" E-čka, o ktorých sa možno o 50 rokov dozvedia naši potomkovia, aké sú škodlivé. Veď podobne to bolo aj so syntetickými vitamínmi a dnes odborníci varujú pred prílišným užívaním umelo vyrábaných vitamínov, dokonca je dokázané, že niektoré sú vo veľkom množstve toxické - a to prešlo len pár desiatok rokov.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    E 330 alebo kyselina citrónová

    Som tiež jedna z tých "bláznivých" mamín, ktoré nakupujú potraviny so zoznamom É-čok v ruke. Ani neviem, ako sa zoznam ku mne dostal, ale odovzdávam ho ďalej.
    Prekvapilo ma, keď sa ku mne zoznam dostal o E 330 je napísané výrazne v samostatnom odstavci, citujem: "zamlčované E 330 je z najnebezpečnejších (rakovinotvorná), obsiahnutá v Schweps-citrón, horčica, krabie mäso......", kyselina citrónová je takmer vo všetkom čo sa u nás predáva, nechcela som tomu veriť. Myslím si, že väčšina z nás ani netuší aké nebezpečenstvo sa za É-čkami skrýva.
    Bublinka   Reagovať
     
    0
     
    0

    Alergia na glutaman sodny

    Rada by som strucne reagovala na clanok. Do tejto doby som sa ani naznakom nevenovala zlozeniu potravin, ktore denne konzumujem. No cely zivot mi zmenila jedna skusenost; prejavila sa u mna alergia na glutaman sodny E621. Skuste sa zamysliet, kde vsade sa dava tato latka a pritom nie je vobec potrebna pre nas organizmus. Je pre mna obrovsky problem sa stravovat mimo vlastnu kuchynu. Glutaman sodny sa uklada od mala v lymfatickych uzlinach a moze nakoniec sposobit rakovinu.
    Sisa   Reagovať
     
    0
     
    0

    je to az neuvertelne, ako sa clovek dokaze skodit. spamatame sa, az ked bude neskoro. ak uz nie je. myslim, ze za takych cca 10 rokov, bude aj vplyvom e- ciek na onkologiach poriadny naval. spamatajme sa!
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Je az neuveritelne, kolko ludi dokaze naletiet na bludy pisane po podobnych forach. Nemam sil sa vyjadrovat k detailom. Len k bublinke: radsej odovzdaj obciansky preukaz a vrat sa na strom, ked behas s kadejakym zoznamom po obchode a este aj uveris, ze kyselina citronova, bez ktorej by si neprezila ani jednu sekundu, je karcinogenna. Naivita niektorych ludi nepozna hranic (pritom o Krebsovom cykle sa uci na chemii na kazdom gymnaziu).
    koller   Reagovať
     
    0
     
    0

    10rokov?

    Myslíš že sa desať rokov budú koli éčkam návaly na onkológii a nemožu byť práve éčka jedným z dovodoc dnešných návalov???????www.fighclub.wsn.sk
    Easy   Reagovať
     
    0
     
    0

    http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/3852-rozhovor-s-dr-russellem-blaylockem-pravda-o-aspartamu-glutamanu-sodnem-a-excitotoxinech-1/
      Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií