BIO spotrebiteľ

BIO versus DOMÁCE (Čo je viac?)

1. BIO versus DOMÁCE (Čo je viac?)
    Nedávno som mal možnosť prečítať si na tejto stránke "chválospevy" na zahraničné výrobky značky Demeter. Nepochybujem o tom, že ide o značku výnimočnej kvality - kvality BIOdynamickej. Nepochybujem ani o tom, že kdekade v zahraničí sa nájde množstvo produktov vyššej kvality, než sme zatiaľ schopní dosiahnuť s existujúcimi kapacitami na Slovensku...
    No pýtam sa:
    Naozaj je najlepšou voľbou dovážať sem stovky, niekedy aj tisíce kilometrov (od miesta produkcie) výrobky takého druhu, aké sa vyrábajú aj bližšie? Síce možno v nie až natoľko špičkovej kvalite, ale predsa upotrebiteľné bez rizika ohrozenia života či zdravia.
    Nie je to - vzhľadom na súčasný stav životného prostredia v globálnom meradle - príliš veľký luxus? Garantujú títo špičkoví výrobcovia a dodávatelia ich produktov, že tento tovar je distribuovaný natoľko ekologicky šetrným spôsobom, že doprava na takú veľkú vzdialenosť nepôsobí viac škody než úžitku?
    Podľa mojich skúseností je veľká časť tovaru zatiaľ rozvážaná kamiónmi, produkujúcimi exhaláty prispievajúce vo veľkej miere ku globálnemu znečisťovaniu ovzdušia. Okrem toho často dochádza aj k znečisťovaniu pôdy a vôd únikmi ropných produktov atď. Nechcem teraz vymenúvať všetky negatíva cestnej dopravy - je ich viac než dosť. Ale ani vlaková doprava nie je ekologicky neškodná. Veď vlaky dnes jazdia prevažne na elektrinu (ak nie tiež na ropné produkty), ktorá je z veľkej časti vyrábaná v jadrových a iných rizikových a škodlivých zariadeniach pre životné prostredie planéty. Vlaková doprava primárne možno škodí menej než cestná, v celkovom dopade na ekológiu však stále dosť. S leteckou dopravou je to podobné, ani lodná nie je neškodná.
    Dal si niekto z týchto renomovaných výrobcov spracovať dopadovú štúdiu ich produkcie so zohľadnením dovozu ich výrobkov až na miesta ich vzdialenej spotreby? So všetkými dôsledkami?
    Nič také mi zatiaľ nie je známe...

Ja ako spotrebiteľ preto aj naďalej uprednostňujem domáce výrobky, vyrobené čo najbližšie k miestu mojej spotreby. Som presvedčený, že tým pácham menšie zlo, než keby som kupoval BIO produkty zďaleka. Pre Zem i pre svoj rozpočet.
    Samozrejme, ideálne by bolo mať aj domáce výrobky v špičkovej kvalite. Ale to chce čas a trpezlivosť.

Reagovať

2. Re: BIO versus DOMÁCE (Čo je viac?)

Uz minule som sa vyjadroval pod clankom na podobnu temu kde mozno hladat priciny tohto stavu. Pritom som poukazoval najma na to, ze farmari by sa mali pozriet najskor "do svojej kuchyne". Neviem ci je to nahoda, ale prave dnes je tu od pani Medalovej dalsi clanok

http://www.biospotrebitel.sk/clanok/506-kedy-budu-slovenske-biopotraviny-pre-slovenskych-spotrebitelov.htm

, kde uz nekrici len na vladu, ale apeluje na vsetkych. Beriem to ako velke pozitivum. Tesim sa na diskusiu pod tym clankom, hoci ja sam uz nebudem asi reagovat. Dovod? Pretoze vela prispevkov je o tom ako sa nieco neda, ale malo o tom co kto robi a ako sa to da :-(
    Marián   Reagovať

0

0

Re: BIO versus DOMÁCE (Čo je viac?)

Súhlasím s tým, že domáce je viac. Lenže pokiaľ nezájdete do lekárne a nepreštudujete si dostupné dojčenské mlieka, čo sa týka zloženia aj krajiny pôvodu, ťažko oceníte kvalitu Demeter. Bodaj by bola možnosť predávať slovenské dojčenské mlieko a kaše! Aj keby neboli z biologicky dynamického poľnohospodárstva.
    Kaše Holle sa vyrábajú vo Švajčiarsku, distribuujú sa cez Nemecko, k nám cez Českú republiku. Ich cesta je naozaj dlhá a ekologicky nie veľmi únosná.
    Ak sa Vám podarí nájsť domáci produkt, ktorý by tieto výrobky nahradil, dajte vedieť.
    martina   Reagovať

0

0

Netušil som, že u nás sa o výživu kojencov nedokážeme dostatočne postarať z domácich zdrojov (teda aspoň tých kojencov, ktorí nemôžu byť z nejakých dôvodov na 100% dojčení materským mliekom). To je neradostná situácia. Skúsim sa o to začať zaujímať...
    Jozef Neoral   Reagovať

0

0

Veru, dokonca aj starý známy sunar už patrí pod švajčiarsku firmu HERO. Podľa mojej kamarátky, ktorá roky pracuje v lekárni, teraz poprvýkrát dostali ponuku na dojčenské mlieka, vyrobené zo slovenských surovín. Preskúmam to a dám vedieť, čo som zistila.
    Mimochodom, aj Nestlé vyrába výživu pre najmenších, ale patrí medzi najrizikovejšie firmy, čo sa týka GMO...
    martina   Reagovať

0

0

Už som to zistila: ani jedno dojčenské mlieko, ktoré je možné zakúpiť napríklad dnes v lekárni nie je vyrobené na Slovensku. I keď ktovie? Možno pri dnešnej politike kupujeme švajčiarsek výrobky zo slovenského mlieka.
    martina   Reagovať

0

0

Pravidla fóra

• Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií