BIO do škôl | Obyčajní ochranári | Mladí reportéri

Chov sliepok

Chov sliepok

Sliepky a chov sliepok všeobecne

O zlozenie potravy sliepok, pribuznych davnych dravych dinosaurov,  sa netreba moc starat. Sliepky drzime ako ekologicky komposter, likviduju nielen burinu, ale aj vsetky bio-odpady z kuchyne  (maju radi aj maso).  Na mnozstvo a zrejme aj zlozenie by toto stacilo, ale potrebuju pre spravne travenie kazdy den aj trochu zrna, ale samym zrnom nie je zdrave ich krmit. Niekedy pre zmenu im uvarime zemiakovu kasu, do ktorej zamiesame obilne krupy a vitaminovy prasok, no tuto zmesku neoblubuju, hoci len niecim podobnym ich krmia vo velkochovoch. Dalej v zime treba hrniec s obycajnym pieskom pre zazivaci trakt a susime im v lete nieco sena na podstielanie a zrejme si z neho aj zobnu v zime. Niekto susi specialne na zimu zihlavu (koprivy) ako vitaminovu bombu. Ci su sliepky zdrave vidno podla ich vitality a peria - musi byt pekne a leskle, mat suche paperie na zadku, tiez hreben ma mat peknu cervenu farbu, tiez podla trusu, ktory nesmie byt prilis riedky. Nezabudat denne na cistu vodu (niekedy mozete im do nej pridat nejake bylinky na prilepsenie). To je asi zhruba vsetko.

Na kuracom dvorceku ma skutocne problem zostat nejaka rastlina, aby ju nezlikvidovali (existuje pojem "kuraci traktor"). Bezne ideme sa pozriet na kury rano a vecer, ked ich otvorime (dame zrno) a zatvorime (len zavrieme padacie dvierka a zobereme vajcia) a potom, ked vzniknu odpady v kuchyni. Nie je s nimi ziadna namaha. Okolo velmi mladych stromkov treba kuracie pletivo, aby strom nevyhrabali.

Aby nezlikvidovali vsetku vegetaciu na dvorceku, treba, aby bol  isty minimalny pocet m2 plochy na sliepku. Odhad - 25m2 a viac, samozrejme podla druhu. Mame na dvorceku specialne bazu, hloch (lohyne) a ribezlove kriky. Tymito plodinami si  sliepky prilepsuju, obcas aj sportuju (vyletia na bazu). Okrem toho maju velke "hrabovisko" - sportovisko so slamou. 
Reagovať Prirodna záhrada
Dátum: 29.09.2010 20:18:02

Pridaj odpoveď

Slepaci traktor

O slepicim traktoru vim a jednu dobu jsem i uvazoval o jeho vyuziti, ale pak jsem od toho upustil a travu radeji skopavam, je to pro me jako pro vitariana sice pracnejsi, ale prijatelnejsi, nez drzet slepice v zajeti.

Slepice ji bez a hloh? O tom jsem nevedel. Ale pokud je to tak, tak je to super napad, protoze bez i hloh maji hodne plodu.
Dátum: 29.09.2010 20:19:03

Re: Slepaci traktor

Slepačí traktor som skúšal. Hlavná skúsenosť bola tá, že je to absolútne neprirodzený stav, pretože sliepky vyžrali všetok hmyz, vrátane dážďoviek, čo skôr narušilo harmóniu na takto ošetrovanom pozemku. Preto som radšej pustil sliepky do samostatného výbehu a záhradu som nechal na prirodzený vývoj.

Záhrada bola na ťažkej pôde, takmer bez humusu (bývalá družstevná roľa, prvý rok v nej nerástla ani fazuľa), záhony boli okolo 20 m2, 6 ročný osevný postup. Slepačí traktor bol malý kurín na kolieskach (so 6 sliepkami a kohútom) a k nemu ohradové dielce a sieť proti dravcom. Postup bol taký, že na záhon som navozil hnoj z maštale (kone a kozy) alebo mulč, pristavil k nemu kurín, rozložil ohradu a zakryl sieťou. Sliepočky sa činili - na motiváciu som im tam 1-2 krát za deň rozhodil hrsť obilia. Na záhone zostali podľa potreby 1-3 týždne, potom som ich presunul k ďalšiemu. Záhon, na ktorom boli, som zamulčoval, prípadne osial. Ráno po vypustení z kurína pozbierali najprv všetky dážďovky a až  potom začali hľadať iné, rastiny zozobali na koreň, ale pre hlbokokoreniace druhy to nebol veľký problém (na ich likvidáciu by tam sliepky museli byť dlhodobo).

Pri dlhšom pozorovaní som dospel k tomu, že je to neprirodzené a samotnej pôde to skôr škodí ako pomáha. Proste to naruší prirodzenú harmóniu prostredia. Je pravda, že dážďovky a hmyz sa tam opäť vrátili, ale prví prišli tí pionieri (v "odbornom" jazyku buriny a škodcovia) a až keď ich bolo dosť, potom prišli aj ich predátori. Na prilákanie dážďoviek bolo potrebné opäť zamulčovať, lebo po sliepkach tam veľa jedla pre ne nezostalo. Po takomto zásahu trvalo niekoľko rokov, kým sa parcelka z toho spamätala a nastolila sa v nej harmónia; možno by sa to dalo prirovnať ku králikom v Austrálii.

Sliepkam sa najlepšie darilo, keď boli pod koňmi a kozami - niesli celoročne a bez prestávky.
Dátum: 29.09.2010 20:19:59

Re: Chov sliepok

o sliepkach sa netreba tak az starat lebo si oni vedia najst potravu a kebi vam sliepki prestali znasat tak im musite dat cerstvu travu a vodu a bi vam mohli zanasat vajicka a ked vam potom zacnun znasat tak ked kcete abi vam sliepka sedela tak nechajte to tam a kebi ste kceli zobrat tie vajicka ta bi vas mochli ustipnut a kebi vam zacali potej trave a vode znasat vajicka tak odnich chned neberte vajicka az ked aspon 5 vajicka tam mali lebo kebi ste zobrali ta bi vam urcite prestali zansat vajicka !!!!!!!!!OK
Reagovať kevin
Dátum: 30.04.2011 12:08:06

Re: Re: Chov sliepok

Neuveritelný prejav a gramatika :-)
Reagovať Ondrej
Dátum: 22.07.2012 10:18:54

Re: Re: Re: Chov sliepok

Neuveritelný primitivizmus, všímat si gramatiku človeka ktorý vie lepšie chovat sliepky ako ty tvoju slovenčinu...
Reagovať rudo
Dátum: 10.02.2013 11:40:33

Re: Re: Re: Re: Chov sliepok

OSPRAVEDLŇUJEM SA !
Reagovať Ondrej
Dátum: 11.02.2013 10:15:44

Re: Chov sliepok

Súhlasím, ten gramatický prejav ma dostal. Možno sa venovali viac chovu sliepočiek a "slovinu" vynechávali :-)
Reagovať Luboš
Dátum: 05.12.2012 13:59:07

Pridaj odpoveď

Chov sliepok - kam ďalej?

chov sliepok
deň, chcel by som sa spýtať na jednu otázku. Chcel by som si kúpiť zhruba 50 sliepok a predávať vajcia. ...
BIO spotrebiteľ > Fórum
BIO vajíčka
by som sa však dozvedel niečo o tzv. biovajíčkach. Eké sú podmienky na Chov daných sliepok. Ďakujem. ...
BIO spotrebiteľ > Fórum
chov sliepok
by som sa spytat ze od kolkych tyzdnou alebo mesiacou zacnu niest male kuriatka vajička. Za odpo...
BIO spotrebiteľ > Fórum
AGROVITAL Vám ponúka Bio mládky určené
pre ďalší Chov -mládky sú určené pre Chov v produkčných halách na podstielke -nami ponúkané mládky sú pre...
BIO spotrebiteľ > Inzercia
chov sliepok na dvore
deň, chcela by som sa opýtať,či môžem doma na dvore Chovať sliepky.Je to nejako legaslatívne podporovan...
BIO spotrebiteľ > Fórum
REKLAMA
Softvér HELIOS Spin
Nová generácia overeného podnikového informačného systému.
www.helios.eu

Šteniatka Labradora
Chovateľská stanica Sorbon´s Legend ponúka čierne a žlté šteniatka na predaj
www.sorbonslegend.sk

Späť na úvodnu stránku fóra
BIO spotrebiteľ > Fórum

Fórum

Reklama

REKLAMA