BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Hildegardina medicína

  1. Hildegardina medicína
    Aktívne sa zaoberať výživovými odporúčaniami Hildegardinej medicíny ma prinútili zdravotné problémy, o ktorých tu pomlčím. Chcem povedať niečo iné: už po niekoľkých mesiacoch po prechode na stravovanie podľa Hildegardy som pocítil nárast fyzických síl, psychickú aj telesnú pohodu, čo výrazne kontrastovalo s večnou únavou v predchádzajúcom období. To je dôvod, že na tomto mieste ponúkam svoje skúsenosti. Na začiatku tejto skúsenosti som si kúpil hrubý rec...

    Reagovať

  2. No mne toto pripadá dosť "trhnuté". Kde na to Hildegarda prišla?
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: No mne toto pripadá dosť "trhnuté". Kde na to Hildegarda prišla? (nové)

    Evolucia duse.
    Paracelsus   Reagovať
     
    0
     
    0

    Názor z 5. 12.

    Veľmi dobrá otázka (hoci málo zdvorilá). Kde na to Hildegarda prišla, to je vážny problém, lebo postupy Hildegardinej medicíny - podobne ako jej piesne - sú originálne, nenadväzujú na nijakú známu školu. Možno povedať len toľko, že podobne ako u veľkých priekopníkov medicíny, jej zdrojmi boli mimoriadny pozorovací talent, experimentovanie, dlhoročná skúsenosť a intuícia: dar vidieť to, čo iní nevidia. Na experimentovanie mala dosť dôvodov, príležitostí a času: celý život bojovala s chorobami; ako predstavená kláštora desaťročia (žila vyše 80 rokov) sa starala o húfy chorých - ako vieme, kláštory boli poliklinikami stredoveku. Bola všestranným talentom; jej hymny a teologické spisy sa dosiaľ prekladajú a vydávajú; CD-čka s jej piesňami, naspievané poprednými súbormi, dostanete všade, aj v Bratislave; významne zasahovala do súdobého verejného života... Jej zabudnuté prírodovedecké a medicínske spisy v minulom storočí objavili lekár Dr. Hertzka a bilóg RNDr. Strehlow, začali jej návody skúšať a s údivom zistili, že skoro 900 rokov staré návody fungujú... Dnes podľa jej zásad pracujú desiatky kliník, existuje celá sieť klubov Hildegardinej medicíny, preklady jej medicínskych spisov a nimi inšpirované spisy súčasných lekárov tvoria celú knižnicu, zaoberajú sa nimi vedecké sympóziá; početné firmy pestujú a distribujú produkty používané v Hildegardinej medicíne. Hildegardy je plný internet: zadal som jej presné meno (Hildegard von Bingen) a GOOGLE našiel 1 130 000 (jeden milión 130 tisíc) odkazov...

    Konkrétnejšia odpoveď by si vyžiadala celý článok - možno na to nájdem čas aj biospotrebitel priestor.
    Lencz   Reagovať
     
    0
     
    0

    špaldová múka

    Články sú perfektné, práve niečo také som hľadala. Chcela by som sa však opýtať, na tú špaldovú múku. Píšete, že u nás ju ešte nedostať ja som však v obchode našla rôzne druhy tejto múky napr. z Ekotrendu myjava. Je to podľa Vás tá istá múka o ktorej píšete Vy? Ďakujem.
    Maja   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ad: špaldová múka

    Milá Maja,
    Ekotrend Myjava dodáva kvalitné špaldové múky, a to celozrnnú jemnú aj hrubú, ďalej špaldovú krupicu a špaldové vločky, aj ja ich kupujem a používam. Niektoré recepty však vyžadujú (aj) bielu (nie celozrnnú) špaldovú múku. Príklad: hoci som skúšal rôzne postupy, ale doteraz sa mi nepodarilo upiecť poriadny chlieb z celozrnnej špaldovej múky - chlieb z nej bol ťažký, ako keby som bol zabudol na kvasnice. Preto na pečenie chleba používam max. 40% celozrnnej špaldovej a min. 60% bielej špaldovej múky. Tiež väčšina zákuskov, koláčov a pod. vyžaduje bielu špaldovú múku alebo asi 2/3 bielej.
    V súčasnosti hľadám zdroj bielej špaldovej múky u nás alebo v ČR, už som na stope; ak ho nájdem, dám to vedieť na tomto mieste.
    Laco L.
    Ladislav   Reagovať
     
    0
     
    0

    k špaldovej múke

    Z celozrnnej špaldovej múky pečiem buchty, bábovku, pizzu (300 g BIOšpaldovej hladkej a 50 g BIOcelozrnnej ražnej múky, soľ, trochu oleja, vlažná voda a kvások z 30 g kvasníc), halušky robím 1:1 s bielou múkou. Väčšinou pečiem podľa podľa klasických receptov, len dávam BIOšpaldovú múku. Niekedy je cesto hutnejšie (pri chlebe, buchtách), ale je bábovka, buchty, hrnčekové koláče sú chutné. Asi treba len skúšať. Niektoré recepty, ktoré som vyskúšala sú na tejto stránke.Veľa úspechov (a odvahy).
    Zuzana Gallayová   Reagovať
     
    0
     
    0

    prisady

    Vyzera to zaujimavo, len v texte som natrafila na take prisady do jedla, cajov a pod., ktore su tazsie zohnatelne, ako napr. pomarancove kvety, bertram, yzop, galgant, ruzove lupienky, silybum lekarske a pod.
    Maria   Reagovať
     
    0
     
    0

    Aj mne to pripadá trhnuté, hlavne účinky zeleru a póru...
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Ad: Maria 10.01.2007

    Vami uvedené prísady a čaje dostanete v špecializovaných predajniach, v Bratislave napr. v Natur-Vital - okrem pomarančovýc kvetov, ktoré sa mi na Slovensku nepodarilo zohnať.
    Ladislav   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ad: anonym 07.03.2007

    Milý anonym,
    ďakujem za Váš názor. Ak chcete povedať, že s názorom Hildegardinej medicíny na pór a zeler nesúhlasíte, je to Vaše právo. V literatúre o zdravej výžive často narážame na protichodné odporúčania. Makrobiotika pripúšťa len varenú stravu, ale stretávame sa aj s odporúčaním: jesť len surovú, alebo z veľkej časti surovú stravu. Preto neprekvapuje ani rôznosť názorov napr. na pór. Na stránke http://www.byliny.sk čítame: (Pór) "Obsahuje množstvo vitamínu E, karoténov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred artériosklerózou a vysokým krvným tlakom."
    Hildegardina medicína posudzuje potraviny aj pór z iných hľadísk. Zaujíma ju predovšetkým vplyv potravín na regulačné procesy v ľudskom organizme. Tvrdí, že pór spôsobuje v organizme akýsi nepokoj a zhoršuje kvalitu krvi. Pór pripúšťa len pre zdravých a len po uložení do vína alebo octu cca na 6 hodín.
    Osobne som veľmi rád, že existujú rôzne výživové systémy: človek si môže vybrať to, čo mu vyhovuje. Mne a tisícom ľudí vyhovuje výživa podľa Hildegardinej medicíny, postavila ma na nohy. Viac v odpovedi z 5. 12. 2006 a v úvode pôvodného článku.
    Ladislav   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Ad: anonym 07.03.2007

    Aj mne vyhovuje, že existujú rôzne výživové systémy, pretože každý človek potrebuje spoznať v danom čase niečo iné. Ale vaša poznámka o makrobiotike nie je pravdivá, v makrobiotike sa je aj surová strava. Je to mylná predstava, tak ako, že makrobio zakazuje ovocie a orechy, alebo že doporučuje hydinu....
    Edita Dobríková   Reagovať
     
    0
     
    0

    Mam par otazok:
    polynok - mysli sa palina?
    biela muka - nie je vynalezom az poslednych par sto rokov?
    "broskyne narusaju hormonalnu rovnovahu" - vsak toto nie je original od Hildegardy ;-)
    Krovak   Reagovať
     
    0
     
    0

    otázka



    Vážený pán Ladislav,
    prosím,ak Vás veľmi nezaťaží,pošlite mi zopár vaších receptov.
    čítala som rôzné recepty,ale skoro v každom je niečo čo v zdravej výžive nemá byť.

    ďakujem Vám už dopredu za dobré recepty.
    Mária
    Mária   Reagovať
     
    0
     
    0

    Špaldova múka

    Zdravím všetkých vyznávačov zdravej výživy.
    Špaldová múka je vynikajúca, robila som z nej rôzne recepty. Mám aj knihy od Hildegardy. A tu je problém.
    Pred pár rokmi som robila recept na tzv. nervové koláčiky, ktoré boli vynikajúce a stratila som recept.
    Zapotrošila som to niekam a teraz sa neviem k nemu dopracovať. Nespomínam si, kde bol napísaný, či na špaldovej múke alebo v knihách, jednoducho to neviem nájsť.
    Preto by som chcela osloviť ľudí, či niekto sa s týmto receptom nestretol. Vopred ďakujem.
    Daniela   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií