BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

  1. Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita
    Ochutnali ste niekedy v živote keltýš? Kamarát Rado nám posunul tento zaujímavý recept aj s fotodokumentáciou postupu... Hmmm, do zlatista upečený keltýš, čerstvo vytiahnutý z rúry vyzerá neodolateľne, čo poviete? Ďakujeme za tip na už skoro zabudnuté jedlo a pozývame aj vás ďalších – staňte sa spolutvorcami stránky BIO spotrebiteľ a podeľte sa o Váš obľúbený recept na tradičné jedlo z Vášho regiónu. „Keltýš (kalkýš) poc...

    Reagovať

  2. keltýš

    Keltýš, je jedlo známe na celom území HU a aj medzio Sikulskými maďarmi v RO. Jeho najčastejší názov na Žitnom Ostrove je kőttés /s čítaj ako š/.
    Podobnosť čisto náhodná?
    Tento výraz rozobraný na kúsky nám dáva najavo, že je odvodený od slova klíčky, klíčiť, liahnuť sa. Toť pôvod názvu.
    Je logické, že predkovia jedli toto jedlo na jar. Neboli ešte pobláznení marketmi a jedli podľa princípov prírody. Jar sa rovná klíčky a klíčenie. Občas sa smejem, keď múdre knihy odporúčajú jesť klíčky po celý rok. Stravovať by sme sa mali podľa ročných období!
    Vlastná skúsenosť:
    najsladší je keltýš z raže.
    Každému prajem dobrú chuť.
    arpad   Reagovať
     
    1
     
    0

    vdaka

    Ďakujem za recept na kalkýš, v súčasnosti je možnosť získať recepty na rôzne exotické špeciality, ale na staré krajové jedá sa akosi zabúda. Môj otec (71) pochádza od Trnavy a o kalkýši nám rozprával ako o pochúťke svojho detstva, pripravovali ho v období veľkonočných sviatkov. V oblasti , kam sa priženil (Trenčín) toto jedlo nepoznali, tak mu ho mama nemohla pripraviť a nikto z rodiny si už nevedel spomenúť ako babka kalkýš robila. Ešte raz ďakujem v mene mojich rodičov.
    Marta Klimeková   Reagovať
     
    0
     
    0

    Podakovanie

    Rad by som podakoval Radovi Makanovi a Klaudii Medalovej za to, ze peknou a citatelsky putavou formou zdokumentovali to, o com sme sa v kuchyni na farme spolu bavili. Stretli sme sa osobne po rokoch pri prilezitosti navstevy deti zo Zelenej skoly z Novych Zamkov. Spolupraca s Radom Makanom a manzelmi Medalovcami ci Martou Klimekovou a Zuzanou Lehockou je dlhorocna. Budem preto rad, ked z nej vzide viacero citatelsky atraktivnych vystupov na portali Biospotrebitel:-)
    Michal Demes   Reagovať
     
    0
     
    0

    Reakcia

    Práve som odovzdala záverečnú prácu Zelenej školy a mám čas prečítať si, čo je nové. Je leto a s ním problém, čo variť.Dobrý nápad, vyskúšať niečo nové"kelkýš",napíšem či sa mi podaril a aká bola odozva v našej domácnosti. Inak pozdravujem p.Demeša, pobyt na Mašekovom mlyne bol zaujímavý a nezabudnuteľný myslím, že pre všetkých rodičov a deti.
    anna Haskova   Reagovať
     
    0
     
    0

    re: Reakcia

    Pani Haskova, Keltys je jarne jedlo. Nasi stari rodicia ho robili prave v tomto obdobi. Ma to svoj logicky vyznam. Robit ho v lete nie je nastastnejse riesenie... Verim, ze na buducu jar si na nom pochutite a doplni vam potrebnu jarnu energiu a vitaminy.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    reakcia

    Dobry den,
    tesi ma mnozstvo reakcii na moj prispevok o keltysi. Naozaj je to jarne jedlo a ani ja ho pani Haskovej neodporucam v lete. Ja teraz robim mnoho roznych uplne jednoduchych ovocnych kolacov typu bublanina z cerstveho ovocia, ktoreho je teraz dostatok, alebo zeleninove salaty a jedla z cerstvej zeleniny. Alebo proste chodim po zahrade a po prirode a jem ovocie a zeleninu priamo na miestach, kde dozrieva. Je tiez cas mliecnych vyrobkov. Domace zvierata teraz davaju najviac mlieka a ja si z neho vyrabam vyzivne a osviezujuce kyslomliecne vyrobky typu jogurt ,kefir, tvaroh. Vdaka Bohu za tolko chutnych a vyzivnych plodov, ktore mozeme v tomto case uzivat!
    Rado.
    Rado Makáň   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    dakujem za vyborny recept,ktory som prave dala piect,je to po prvy krat co to robim,pamatam si to ked to robievala moja stara mama,hlavne v postnom obdobi,ako dietatu mi to nechutilo,bolo mi to prilis sladke.Jeto velmi zdrave ako aj surove klicky,vrelo odporucam,je zo zdrava mnamka.
    Renata Pecekova   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    teraz som nasla ten recept na kalkys, uz som ho robila na juznom slovensku to volaju birač.aj teraz mam vyklicene zito zajtra sa bude mlet a piect. som zvedava ci bude chutit mojim trom vnucatam lebo davno som to nerobila a oni to este nejedli. nam chuti
    eva   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    raz sa neha naklycyt, pomlet, vykysnut potom sada na pekac piect, ked sa pecie vytvori sa korka ,ktora neprusta vzduch! a preto sa pichne do neho rakosie ,aby vam nevybuchlo v trube a je upecene. Mega stary recept Horna Poton.
    pista   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    Ďakujem za tento recept. Keď som bola malá byvala som pri Vrábloch a tam mi raz susedka ponúkla keltýš. Strašne mi to chutilo. Odsťahovali a nikto si ani nevedel spomenúť ako sa to volá a nie ešte ako sa to robí. Samozrejme som to skúšla ale nebolo to také ako som si to pamätala z detstva.
    Ešte by som sa chcela spýtať na akú teplotu sa začína piecť a po akom čase na akú teplotu sa to znižuje. Lebo už sa mi stalo, že mi zostala iba kôrka. Veľmi ďakujem za odpoveď.
    Darina   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    Ďakujem pekne za recept ja si tiež pamätám ako dieťa "pochádzam od Galanty" keď každý rok v pôstnom období z celej našej ulice sa ženy dali dokopy a u jednej našej susedky ktorá mala na dvore pec piekli keltýš.
    Dodnes mám tú chuť v ústach a je to výborná vec. Dlhé roky som zháňala recept ale nikto mi nevedel dať ten správny. Ešte raz vám ďakujem za recept. A. G.
    Anna Gajdošová   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    U nas sa to nazyva birac (c s makkcenom), a myslim ze to prave je z madarciny (biracs); slovensky nazov ktory poznam ja je kelkies (zase s makkcenom). Ine nazvy: kötés, köttés, köttes, kötis, szalados, biracs, méra, csiripszli, csíramálé, málé.
    Michal   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    Som už dochodkyňa a toto jedlo si pametam z mojho detstva. Pripravovalo sa vždy v prvých mesiacoch roka, február, marec, keď bolo treba telo doplniť vitamínmi, ktorých bolo v klíčkoch velmi vela. Všetky hrnce boli obsadené nakličovaným obilím a potom všetky pekáče upečeným kalkýšom. Chutnalo to ako karamelový pudink a nalepšie mi chutnal u susedov, kde sme ho baštili s priatelkov. Som rada, že ste uverejnili recept, hneď zajtra sa do toho pustím.
    Ann čermáková   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita

    Pravé teraz sa dopiekol, a môžem povedať ,že sa nám ( s manželkou) vydaril. Je to výborná maškrta. Mám ale malú výhradu... z môjho detstva si pamätám , že najlepšie sa upečie v peci. Mali sme doma, kde sme piekliy chlieb. Ale doba pokročila pec sa zbúrala a tak musí byť dobrá aj el.trúba. Ale maškrta je to výborná, idem si znovu pomaškrtit. Dobrú chuť.
    vojto   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: Keltýš (kalkýš) – požitavská špecialita (nové)

    moja mama pochadza zo slazian.tam sa keltis robil trochu inak.ale kazdy ma asi ten svoj zaruceny recept.
    roman   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií