BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Kuchárska kniha vás nezaujíma?

  1. Kuchárska kniha vás nezaujíma?
    Pred časom vyšla kniha BIO kuchárka Hanky Zemanovej. Redakcia vám knihu ponúka v jednej súťaži. Vy, naši čitatelia, však o túto kuchársku knihu doteraz neprejavujete záujem. Prečo? Je to také zamyslenie a dúfame, že aj nájdenie aspoň niekoľko príčin, prečo je stav taký aký je. Budeme radi ak sa zapojíte do diskusie pod článkom. Nie kvôli nám, ale hlavne kvôli vám, našim čitateľom. Chceme vám ponúknuť v súťažiach to, o čo mate záujem.


    Táto kniha...

    Reagovať

  2. Sme, 3.8.2006: nahoda, ci inspiracia? http://pocitace.sme.sk/clanok.asp?cl=2832184
    K teme z mojho pohladu: ad 1-3/ Kniha ma zaujima, ako vyhra je OK, aj sposob "propagacie". Na tychto strankach by mali sutazit /a teda spoluvytvarat ich obsah/ ti, ktori ich citaju, a ktorych BIO zaujima. ad 4/ mozno aj to je dovod, letne "varenie" sa u mna /a mozno aj u inych?/ vacsinou obmedzuje na salaty a cerstvu zeleninu a ovocie. Mne to proste v lete najviac chuti "surove" + nejaky ten chlebik, ryza ci zemiaky. ad 5-7/ o tom je trochu aj ten clanok v sme. nejde len o sutaz: vidiet to aj na reakciach k clankom, ci na "komentaroch" k produktom na strankach bio-obchodu. Az ma niekedy mrzi, ze snaha vas, co ste okolo tychto stranok, akoby vychadzala nazmar - dobry umysel - zapojit co najviac ludi, ktori sa o temu zaujimaju, vsak na nieco naraza. Ze by jednoducho lenivost? Lepsie sa cita,co vytvoria druhi, nie?. Priznam sa, ze u mna je to tak. Ale tento clanok ma trochu vyburcoval. Na take male ospravedlnenie seba samej vsak uvediem aj dalsi dovod pasivity, a to rocne obdobie: v lete pouzivam pocitac prakticky len v praci. Takze si sem-tam pozriem maily a par oblubenych stranok (vratane biospotrebitela, samozrejme). Esteze sa ochladilo a prsi - nastal cas oprasit pocitac aj doma:-). Uz som pisala, ze u mna je "letna" strava dost "surova" a letne "varenie" sa mi spaja skor s roznymi druhmi "skreckovania" na zimu /zavaranie, susenie, mrazenie,.../ ale uz par rokov mam aj ja jeden, pre mna ten "najletnejsi" recept. Je velmi jednoduchy, ale mne k letu akosi patri: na "jablkovom" /t.j. hrubsom/ struhadle nastruham mrkvu a cuketu. Na jednu stredne velku cuketu pridavam tak 2-3 mrkvy. Na oleji osmahnem nadrobno nakrajanu cibulku a jednu malu cili papricku, pridam mrkvu a krátko osmahnem. Potom pridam nastruhanu cuketu, chvilocku prikryte podusim, aby zelenina pustila stavu. Primiesam nastruhany alebo pretlaceny strucik cesnaku, pripadne aj nejake korenie /podla chuti pridavam napr. kari, provensalske bylinky,.../. Chuti to aj taketo samotne, pripadne s krajcom chleba, ale zvyknem ho podavat s ryzou /najlepsie basmati/ alebo s cestovinami /takze splnenie pravidiel sutaze - pouzitie spaldovych vretien;-)/. Ale da sa to velmi dobre skombinovat napriklad aj s pohankovou kasou. Masojedi v domacnosti si este vedia hotove jedlo ochutit na kolieska nakrajanou a opecenou klobaskou. Dufam, ze recept niekomu zachuti, ale rovnako dufam, ze sa po precitani clanku ozvali aj ini a uz sa tesim na recepty.
    alica   Reagovať
     
    0
     
    0

    Vdaka za uprimny nazor i 1. recept

    Alica, Vasa reakcia potesila. Clovek vymysla, investuje cas i prostriedky - s nadejou, ze bude zaujem zo strany navstevnikov stranky BIO spotrebitel podelit sa o zaujimave recepty, skusenosti s pripravou zdravej stravy, a nic:-( Teda, nastastie, len skoro nic:-(( Vas prispevok vela vysvetluje, urcite viaceri to podobne citia. A Vas recept vyzera velmi lakavo, urcite ho vyskusam a mozno aj dalsich povzbudi k tomu, aby tiez prispeli svojim oblubenym letnym receptom. Stale som presvedcena o tom, ze myslienka spoluvytvarania obsahu tejto stranky jej navstevnikmi (ako ste to napisali) - a vzajomneho inspirovania sa - je dobra, i ked to isto chvilu potrva, kym sa najde viacero ludi ochotných zdielat - recepty, skusenosti, ci nazory... S tymi receptmi sa ale radsej poponahlajte, lebo august rychlo utecie, a ta kucharka Hanky Zemanovej fakt stoji za to!
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Kucharska kniha Vas nezaujima ?

    Zaujima ma sutaz aj kniha.
    Avsak zaujima ma preto, lebo nemam prakticke skusenosti, takze ako mam poslat recept ked som si nie celkom ista, ci je "zdravy"? :))) To len tak s usmevom. Krasny den a hor sa do varenia!
    Karin
    Karin Tirdilová   Reagovať
     
    0
     
    0

    Smelo sem s Vasim receptom

    Karin, kludne poslite Vas recept, i ked nie ste si ista, ci je recept "zdravy". Ono, nic nie je cierne a biele, a viaceri odbornici na zdravu vyzivu by asi mali na otazku "prospesnosti pre zdravie" rozne nazory. Hlavne, ked je jedlo s laskou pripravene:-) Tie kriteria neberte az tak vazne. Islo nam najma o to, aby ludia neposielali recepty obsahujuce vela tuku, cukru, ci pripravene z konzervovanych potravin a pod.
    a aby mali motivaciu vyskusat nieco nove - napr. spaldove kernoto ci kuskus - ktore vyborne chutia a su zaujimavym spestrenim jedalnicka. V rozmanitosti je krasa!
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Vsetky dovody, co uviedla Alica "splnam" pocitaca v praci mam akurat a doma vyuzivam na vybavenie korespodencie s detmi pracujucimi v zahranici.
    Cukety a tekvice robim tiez podobne, niekedy len osmehnem cibulku na oleji pridam aj pokrajanu zelenu papriku a nastruhanu cuketu, koreniny (striedam podla chuti a niekedy len vela kopru) a podusit.
    Najlepsia zelenina naozaj v surovom stave - salatiky: nastruhana cvikla s jogurtom alebo 2 diely mrkvy a 1 diel zeleru s jogurtom - ked mam chut aj so smotanovym. Niekedy bez jogurtu len olej a trochu citrona... a tiez rozne bylinky. Mam zahradku a tak tvorim - co tam najdem.
    No najlepsie kombinovat podla chuti casu a nalady.
    V zahradke sa snazim pri pestovani vyuzivat osvedcene recepty a rady nasich starych mam a otcov (kupila som si aj literaturu), ked neboli umele hnojiva a tak vytvorili svoje zahradky v sulade s prirodou. Zatial sa ucim, vsetko chce svoj cas.
    Prajem Vam vsetkym vela radosti a napadov pri priprave chutneho a zdraveho jedla.

      Reagovať
     
    0
     
    0

    KNIHA

    Myslím, že každý kto sa zaujíma o zdravú výživu, by určite hnihu chcel. Chyba sa stala asi niekde inde. Ja napríklad o tej súťaži neviem, kedy, kde čo, ako.
    Možno by bolo treba začať nanovo, inak.
    mozez   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ako inak?

    Chcem reagovať na to, čo napísal - mozes: "Možno by bolo treba začať nanovo, inak". Pýtam sa: Ako inak? Ľudia, ktorí stoja za strankou radi urobia súťaž podľa Vašej predstavy, ale napíšte konkrétne "ako" Vám niečo konkrétne vyhovuje/nevyhovuje! O tom je cely môj článok :) Píšete, že o súťaži ste nevedeli - teda 3. bod v článku. Ako sa chcete dozvedieť o súťažiach v budúcnosti? Vďaka za názor.
    Pavol Fábry   Reagovať
     
    0
     
    0

    SÚŤAŽ

    Našla som informáciu o súťaži, ale neporozumela som podmienkam : "POUŹIŤ JEDNU Z DESIATICH BIOPOTRAVÍN, KTORÚ MOŽNO NEMÁTE DOMA ..." O ktoré biopotraviny sa jedná ? Ako mám poslať recept, keď uvedenú potravinu nemám, teda ani variť nemôžem ... ?























































    mozez   Reagovať
     
    0
     
    0

    ad/ príspevok pána Fábryho

    To, že sa nezpojili spotrebitelia do súťaže a vznikol dojem , že nie je záujem o knihu znamená, že niečo nebolo dobre. Nie podľa mojich predstáv, ale podľa ostatných spotrebiteľov.
    Možno som menej chápavá a tak by mi napríklad vyhovovalo, že keď sa dostanem na stránku BIO spotrebiteľ, mohlo by tam blikať "S Ú Ť A Ž", alebo "POZOR SÚŤAŽ POKRAČUJE" apod.
    Ďakujem.
    mozez   Reagovať
     
    0
     
    0

    Niečo nie je dobre

    Presne o to ide. Nájsť to, čo nie je dobre podľa vás, spotrebiteľov - a urobiť súťaže tak aby to bolo čo možno najlepšie. K tomu však potrebujeme vaše názory. Nemyslim si, že ak niekto napíše niečo o čo mu nevyhovuje, že je menej chápavy. Táto diskusia nie je o urážani.
    Pavol Fábry   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ešte k súťaži

    Ďakujem za Vašu ústretovosť pán Fábry.
    Ak súťaž ešte trvá, netreba začínať nanovo. Ale iste viacerí by sme uvítali väčšiu "polopatovitosť". Informácie o súťaži som síce našla ale teraz zas sa tam neviem vrátiť ...
    K pokračovaniu súťaže. Možno by nebolo zlé rozdeliť to na etapy. Druhá by sa mohla niesť napr. pod mottom
    - "Varíme z produktov dopestovaných na Slovensku",
    ´dalšia napr.
    - "Varíme z toho najlepšieho čo sme kúpili v predajni zdravej výživy", atď.
    Recepty na také pochuťky by som veru privítala.
    mozez   Reagovať
     
    0
     
    0

    Mne osobne stranky biospotrebitela pripadaju vydarene, a to vratane prehladnosti a orientacie. Je fakt, ze na nete stravim dost casu (az na to teplucke leto), takze ma nenapadlo, ze nereagovanie moze byt sposobne aj tym, ze sa na nich niekomu zle orientuje. Mozno skusit nejako zvyraznit (farebne? velkostou pisma?) informaciu o moznosti prihlasenia odberu noviniek mailom, aby aj ludia, ktori az tak casto stranky nenavstevuju, vedeli o tom,co sa na nich deje. Neviem... to bol tiez len taky napad.

    Pavol, neviem, ci som spravne pochopila vetu: "Tento článok vznikol ako reakcia na situáciu, že do súťaže o knihu sa zataiľ nik nezapojil. Víťazom, ak sa veci nezmenia, sa stane prvý kto pošle recept." Neviem celkom dobre, co bolo myslene tým "ak sa veci nezmenia". Dokedy? No, pre istotu som sa poistila a pred chvilkou som dala jeden recept uz aj tam, kde patri (a kde sa este nic nezmenilo). Znamena to, ze si mozem urobit v kniznici miesto na novu super knizku???

    alica   Reagovať
     
    0
     
    0

    ad/ Alica

    ..."ak sa veci nezmenia". Bolo to myslene tak, ze ak by sa do sutaze zapojil len jeden clovek, tak vitaz je jasny. Takuto podobnu "taktiku" som pouzil aj pri davnejsich sutaziach a zabrala. Co sa tyka knizky, zial o vitazovi ja nerozhodujem a vyhru zarucit nemozem, aj ked tu knihu Vam ja osobne zelam.
    Este doplnim jednu vec, hoci pointa je uz v samotnom clanku. Vitaza potesi kniha, ale kazdeho kto sa zapoji by mohlo potesit este aj to, ze pomohol, inspiroval inych k dobremu jedlu :) Ak by ste nevyhrali, nebudte smutni. Do posledneho kola sutaze TOKY NIE SU STOKY sa zapojili 3 ludia -> pocet vyhier = 3, vid: http://www.biospotrebitel.sk/clanok/1002-po-frodovych-stopach-v-otazky-5-kola-+-vyheci-4-kola.htm Potrebuje to dalsi komentar?
    Pavol Fábry   Reagovať
     
    0
     
    0

    recept

    Zdravim,
    v nasej domacnosti sme iba nedavno objavili kuskus. Kedze mame dve male deti (1,5 a 4,5 roka), snazim sa varit zdravo, ale najma rychlo. Moj rychly letny kuskus so zeleninou a tofu je pripraveny za 10 min. Kym sa kuskus napuci v dvojnasobku vody, na panvici osmahnem na kvapke olivoveho oleja strucik cesnaku, dve nadrobno nakrajane paradajky a polovicu cukety, na ochutenie pridam trocha solcanky. Nakoniec do zeleniny nahrubo nastruham jednu mrkvu, ale tu uz neprazim, iba prehrejem. Nakoniec pridam nadrobno nakrajane lahodkove tofu. Vsetko pomiesam s hotovym kuskusom a podavam posypane cerstvou nasekanou petrzlenovou vnatou. Obom mojim malym chlapcom toto jedlo velmi chuti. Je dietne, rychle a zdrave, aj ked sa niekomu moze zdat malo vyrazne. Dospeli si ho mozu zvyraznit olivami alebo kaparami. Detom vsak staci taketo.
    Andrea   Reagovať
     
    0
     
    0

    k zapájaniu do súťaže

    Keď sa človek snaží robiť niečo pre druhých, iste by rád videl spokojnosť, úsmev alebo aspoň nejakú reakciu. Nie vždy všetko klapne. Ak je jeho snaha bez reakcie, je to niekedy horšie ako kritika. Ja osobne nemám pocit, že by súťaž bola málo vyznačená, nejasná a pod. Prečo sa ľudia nezapájajú? Napadlo ma niekoľko dôvodov:
    a) všade okolo nás sa sypú samé spotrebiteľské súťaže (na druhej strane: ak ma zaujíma ekologické poľnohospodárstvo, je predpoklad, že sa do takejto súťaže zapojím)
    b) veľa ľudí sa do súťaží nezapája (rôzne dôvody, možno jeden z hlavných: zvyk. A tie ľudia menia len pomaly. Sama som sa do nejakej súťaže zapojila prvý raz práve na biospotrebitelovi - motívom poslania príspevku do súťaže Dobré správy bol fakt, že som sa chcela podeliť o velmi pozitívne pocity z našej škôlky, pochváliť pani učiteľky, možno naštartovať niekoho ďalšieho)
    Možno je to niekde v nás - nevytŕčať z radu, nebyť aktívnym...
    Napriek tomu malé povzbudenie pre organizátorov súťaže: napr. súťaž o éčkach vyvolala u nás v práci aj medzi známymi mnoho diskusií, bola som prekvapená, koľko ľudí sa o tému zaujíma, ale nie som si istá, či niekto z tých mnohých sa do súťaže zapojil. Skôr nie. Takže aj keď tá spätná väzba Vám chýbala, určite mala súťaž význam. Možno by sme sa mali naučiť viac vyjadrovať svoje názory. Už len z tejto diskusie mám pocit, aké je to dôležité. Pekný deň.
    Zuzana   Reagovať
     
    0
     
    0

    Recept s pohánkovými krúpkami

    Myslím, že kniha je veľmi vďačná výhra. Aj táto vyzerá zaujímavo. Výhry typu "potraviny, zľavy v predajniach s bioproduktmi, poukážky na nákup biopotravín" sú tieź super (už len vyhrať)...
    Myslím, že neúčasť bola spôsobená letom. Každý bol vonku (nesedel pri počítači na internete). Väčšia propagácia by asi tiež pomohla. Vlastne mne stačil e-mail z http://www.biospotrebitel.sk, lebo som prihlásená k odberu noviniek na stránke.
    Ešte mi je jasné, že nevyhrám, lebo nie som zbehlá moc vo varení - niekedy varím bez receptu podľa toho, čo je doma a pridám bylinky, takže sa to moc nedá zopakovať a recept napísať. A nie sú to teda nejaké úžasné kulinárske špeciality, aj keď nám to vždy chutí. Alebo sa nechám inšpirovať receptom z knihy a čo nemám - tak to zamením alebo dopĺňam recept podľa toho, čo je doma. Možno by teda mohli byť aj súťaže stavané tak, že zo všetkých súťažiacich sa vylosuje a nie postavené kritériá "jedinečnosť, jednoduchosť a pod." na posudzovanie. To ma dosť odradilo. Aj keď uznávam, potom by to bolo o tom, že kvantita by išla na úkor kvality. Je však dôležité, čo chcem súťažou docieliť.
    Neviem, či súťaž pokračuje... Nevadí, tu je jeden recept do hubárskej sezóny - dá sa podľa mňa rôzne obmieňať alebo doplniť podľa toho, čo je k dispozícii v záhradke (pridať cuketu, baklažán a pod.). Nemusí to byť vždy len "praženica s hubami". Základný recept mám z pohánkovej knižky.

    Ingrediencie: 200 g pohánkových krúpok, 500 g čerstvých húb, 1 dl smotany, 2 – 3 lyžice masla (oleja), môžu sa pridať aj nejaké tie bylinky (oregano, petržlen, bazalku a pod. zo záhradky niečo vyštracháte)
    Postup: Preberieme a umyjeme pohánku. Zalejeme ju horúcou vodou a necháme postáť. Očistené huby podusíme na masle. Do pohánky pridáme udusené huby, smotanu a dobre premiešame. Uložíme na vymastený pekáč a dáme na cca 20 min zapiecť do rúry. Predtým ešte pridáme bylinky.
    Aduša   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií