BIO do škôl | Obyčajní ochranári | Mladí reportéri

Diskusia k článku: Mlieko - áno, aleno nie?

Mlieko - áno, aleno nie?

Na Slovensku sa rozbieha program „Školské mlieko“ s cieľom „podpory zvyšovania spotreby mlieka a mliečnych výrobkov“. Teda cieľom nie je upevňovanie zdravia detí v školskom veku. Skôr než budete súhlasiť s tým, aby vaše deti konzumovali v škole pravidelne mlieko, treba zvážiť všetky súvislosti. Aká je kvalita dnes predávaného mlieka z hľadiska pôvodu a spracovania? Je mlieko vhodné pre deti? Aké zdravotné problémy sa spájajú s konzumáciou mlieka? Kravsk...
Reagovať Ing. Ján Tóth
Dátum: 26.04.2005 08:05:54

Pridaj odpoveď

Poďakovanie

ĎAKUJEM Vám za mnohostranné, nezaujaté, pádnymi argumentami podložené stanovisko k danej otázke.
Verím, že privedie k poctivému skúmaniu čo najviac čitateľov.

Jozef Neoral
Reagovať JOSHUA
Dátum: 28.04.2005 00:00:00

Pán Tóth,
ďakujem za kvalitný článok na zaujímavú tému. Prajem si, aby si ho čo najviac ľudí prečítalo a zamyslelo sa nad ním.
Reagovať Rado Makáň
Dátum: 05.05.2005 00:00:00

...ach to mlieko...

...mozno nie som fundovany vyjadrovat sa k tejto teme, ale myslim si ze clovek je cicavec, to znamena ze mlieko by mal prijimat pocas svojho vyvoja. Neviem preco by sme mali pit mlieko aj neskor, kedze vsetky latky v mlieku obsiahnute mozme prijat aj z inych zloziek potravy.

... mozno poihravanie sa s touto myslienkou mi na tomto clanku chybalo.
Reagovať daimonion
Dátum: 05.05.2005 00:00:00

Na rôzne podnety z tlače a inej osvety, som počas tohto leta som úplne vynechala zo stravy mlieko. V mojom jedálníčku som ponechala iba občasný tvaroh - mám ho veľmi rada. Dlhé roky trpím nádchami počas roka a aj sennou nádchou v mesiaci august. Neviem laicky zdôvodniť prečo, ale toto leto som bez nádchy. Ak je aspoň sčasti na príčine ,,zdravé mlieko", rada sa ho v budúcnosti zrieknem.
Reagovať Jana z Bratislavy
Dátum: 11.09.2005 00:00:00

mlieko?

Veľmi pekne ďakujem za článok o mlieku. Mojej 4- ročnej dcérke diagnostikovali alergiu na mlieko. Takže veľa čítam a študujem aj na internete o mlieku a zistila som podobné skutočnosti, ako uvádzate vy aj z iných zdrojov. Už to neberiem tak tragicky, len mám veľký problém s celým okolím, ktoré je zhrozené vylúčením mlieka zo stravy dcérky a boja sa o jej zdravý vývoj. Tvrdia mi, že kým nemá vyrážky a neopúcha, to nemôže byť alergia. Teraz som si však už istejšia, že vylúčením mlieka a dodaním vápnika, viatmínu D a iných živín z odlišných zdrojov spravím pre jej zdravie len to najlepšie.
Reagovať Tóthová
Dátum: 12.12.2005 00:00:00

Plne s Vami súhlasím. Mávala som časté zdravotné problémy, angíny, bolesti brucha a podobne. Asi 20 rokov mlieko nepijem a angínu som nemala ani jeden krát! Prečítala som veľa článkov podobných Vášmu, a dávam tomu názoru, že mlieko viac škodí ako osoží, plne za pravdu. Z mliečných výrobkov konzumujem v malom množstve maslo a kvalitný tvrdý syr. Občas aj acidko a jogurt, ale len tak raz za mesiac-dva. Keď to radím známym, ktorých deti sú stále schoré, veľmi mi neveria, pretože reklám v prospech mlieka je viac. Pracovala som ako učiteľka v materskej škole a viem, že mnohé deti mali k mlieku prirodzený odpor. Samozrejme sme ich presviedčali, že mliečko je zdravé. Možno je niečo pravdy aj na tom, že mlieko dobre znášajú iba ľudia s krvnou skupinou B - viď knihu "Správny spôsob výživy podľa krvnej skupiny".
Čitateľka z Martina
Dátum: 30.01.2008 00:00:00

aj ja pijem mlieko...

Aj ja pijem mlieko a poznam dost ludi, co ho piju pravidelne. aj ja jedavam jogurty.. a na ziadnom lozku som sa neocitla... z clanku to vyznieva tak, ako keby kazdy, kto mlieko a mliecne vyrobky konzumuje, skoncil po case K.O. v nemocnici... je to trochu zaujaty nazor.. a potvrdil vam nejaky doktor, ze problemy, ktore ste mali, vznikli na zaklade konzumacie mlieka, alebo ste si diagnozu stanovil sam? je to take bu bu bu. okrem toho si mylsim, ze deti, napriek automatom, nebudu pit mlieko kazdy den. niektore nazory z tohto clanku su trefne.. ale - nech sa deje cokolvek, nech sa schvali cokolvek, vzdy sa na tom hladaju chyby. okey, tak teda postavme ku kazdej skole MC Donald a nase detvaky budu vyrastat na Happy Meale, ako Briti. To by bolo super riesenie. Trikrat hambáč denne... oooch a po financnej stranke.. to by bolo dokonale. Stat by to nic nestalo a vznikli by dalsie fast foody s "milymi" tvarickami veducich...MC Donaldy budu o chvilu aj na Arktide...
Reagovať dara
Dátum: 24.06.2008 00:00:00

Aaano ludia! Za vsetko moze mlieko! Vsetky problemy, co mate, anginy, bolesti hlavy, dokonca aj prechladnutie, vseeetko sposobuje to hnusne mlieko.. omg.. niektorí sa fakt nec***e pekne zmagorit. keby bolo pisane na nete o tom, ze vsetky problemy sposobje jablko, vsetci by ste sem pisali o tom, ake su jablka hrozne nezdrave a ze ste sa kvoli nim ositli v nemocnici...
Reagovať dadana
Dátum: 24.06.2008 00:00:00

Co je to mlieko?

Mlieko je potrava pre narodene teliatko aby v prvych tyzdnoch svojho zivota dostalo vyzivu od svojej matky a v kratkej dobe pribralo na vahe. Pre cloveka samotneho je mlieko nepotrebne, priam skodlive. Mlieko je vhodne na vyrobu lepidla a inak na nic. Prosim Vas v osobnom zaujme, prestante s konzumaciou mlieka a mliecnych vyrobkov. Ja som konzumovala vo velkom mnozstve mlieko a mliecne vyrobky, kym som sa nedostala k panovi Dr. Rastocnemu posobiacemu v Nemecku. On mi otvoril oci a vysvetlil pricinu mojej koznej choroby. Nekonecne svrbenie pokozky na hlave nevedeli odstranit kozni lekari. On sa zaobera biorezonancoiu, a teraz som na ceste za zdravou pokozkou. Takisto cukrovka je dosledkom mlieka a ml. vyrobkov a i. Na nemeckych a anglickych strankach internetu dostanete vela informacii a vysvetleni co sposobuje konzum mlieka a mliecnych vyrobkov.S pozdravom Petra
Reagovať Petra
Dátum: 05.08.2008 00:00:00

Re: Co je to mlieko?

plne suhlasim s tymto člankom MLIEKO JE PRE TELIATKA
Reagovať milan
Dátum: 02.10.2011 14:00:35

Re: Re: Co je to mlieko?

plne suhlasim s tymto člankom MLIEKO JE PRE TELIATKA
Reagovať Blazena
Dátum: 22.10.2011 17:35:11

...

keci keci keci :D a same keci. uz len po precitani prveho odstavca som si urobil o Vas nazor Pan inzinier. nemate ani v podstate ani sajnu o com pisete, nehovoriac o postupoch vyroby mlieka, obsahu latok vnom atd atd a to ako podotykam mi stacil len prvy odstavec. pochybujem ze ste sa niekedy stretli s vyrobou mlieka, alebo boli niekde na farme.
ale dobre, snad nas niekedy presvedcite vierohodne podlozenymi argumentamy, vela stastia ;)
Dátum: 20.10.2008 00:00:00

vyroba mlieka

Vazeny pan XXX (komentar z 20.10.2008).

Uprimne by som uvitala Vase protiagumenty. Ak o tom nieco viete, napiste.
Reagovať alena
Dátum: 30.12.2008 00:00:00

mlieko

Vazeny pan inzinier. Po precitani Vasho prispevku som sa utvrdil v tom znamom : "suster drz sa kopyta". Neviem co Vas vedie k tomu, ze sa oznacujete za odbornika na zdravu vyzivu, ked nim ani zdaleka nie ste. Prosim Vas venujte sa informatike a nemiesajte sa do veci, o ktorych nemate ani sajnu.
Dr.Peter Fodran
Dátum: 06.02.2009 00:00:00

male deti sa pytaju PRECO?

Preco? zakladna otazka, ktoru si kladiem pri kazdej teme.
Preco sa zacala kampan na mlieko? Aky vynos prinasa ludom, ktori ju robia? Ide naozaj o zdravie ludi? alebo ja za tym nieco ine? Napriklad nieco take zanedbatelne ako peniaze?
Ja mam napr. vlastnu skusenost. Uz asi pol roka nepijem mlieko a nejem ani ziadne mliecne vyrobky a ekzemy a alergie, ktore som mala sa uplne vytratili. Samozrejme, organizmus si treba aj detoxikovat.
Vzdy je dobre pozriet sa na problematiku z oboch stran, zvazit a spytat sa PRECO?
Reagovať Lulka
Dátum: 20.03.2009 00:00:00

škodlivé?

Ja som aktívny športovec, pijem mlieko každý deň a okrem toho iné mliečne výrobky. Za deň vypijem okolo 0,5 l a viac. Nikdy som s mliekom a laktózou a cukrovkou a s ničím iným nemal problémy. Naopak, mlieko je premňa dobrým zdrojom bielkovín. To je zaujímavé že vôbec žijem že? Ked je mlieko tak skodlive prečo konzumujete syr - syr je z mlieka, a tvaroh? Je zaujímavé akí sú ľudia naivní :-)
Reagovať športovec
Dátum: 20.08.2010 00:00:00

Re: škodlivé?

Ale zabudas, ze syr a aj tvaroh su uz sekundarnymi produktami z mlieka, kt. preslo tzv. kvasnym procesom, cize "malicka" armada bakterii spracovala mliecny cukor laktozu atd...
Reagovať bledos
Dátum: 20.03.2011 09:49:38

Aktivny sportovec? ... A dokedy... Pozrime sa na testy ktore budu o par rokov... Pankreas, oblicky, chonrdozy, osteoporoza... To vsetko sa nabaluje pre par veci ako su zivocisne bielkoviny, kazein a ostatnym zlozkam... Clovek je jediny tvor na planete ktory svojvolne poziva materske mlieko ineho druhu zivocicha... je to anomalia sposobena hladomorom pred desiatkami na stovkami rokov kedy nebola ina moznost... Fakty su neprevratne a jasne neuznat ich je len bat sa pozren na to ze naozaj mozem nieco robit zle... Ano aj mne sa tazko odvykalo ale pomohlo... tiez som bol aktivny sportovec a mnoho veci odislo ako svihnutim carovneho prutika... a to som ho pil viac ako vy... Dnes som uz len na obcasnom pozivni mliecnych vyrobkov ebo som ich nedokazal vylucit uplne ale postupne sa snazim obmedzovat ich na minimum a konecne uz mam aj vynikajuce a kvalitnejsie nahrady...
Reagovať Peter
Dátum: 05.10.2011 23:58:14

Aktivny sportovec? ... A dokedy... Pozrime sa na testy ktore budu o par rokov... Pankreas, oblicky, chonrdozy, osteoporoza... To vsetko sa nabaluje pre par veci ako su zivocisne bielkoviny, kazein a ostatnym zlozkam... Clovek je jediny tvor na planete ktory svojvolne poziva materske mlieko ineho druhu zivocicha... je to anomalia sposobena hladomorom pred desiatkami na stovkami rokov kedy nebola ina moznost... Fakty su neprevratne a jasne neuznat ich je len bat sa pozren na to ze naozaj mozem nieco robit zle... Ano aj mne sa tazko odvykalo ale pomohlo... tiez som bol aktivny sportovec a mnoho veci odislo ako svihnutim carovneho prutika... a to som ho pil viac ako vy... Dnes som uz len na obcasnom pozivni mliecnych vyrobkov ebo som ich nedokazal vylucit uplne ale postupne sa snazim obmedzovat ich na minimum a konecne uz mam aj vynikajuce a kvalitnejsie nahrady...
Reagovať Peter
Dátum: 05.10.2011 23:58:26

Re: Mlieko - áno, aleno nie?

Nechcem sa vyjadrovat k niektorym hore uvedenym komentarom, hlavne k ludom, ktori napisu, ze sa vo vsetkom vyznaju. prave taki nic nevedia.
Pan inzinier neociernil mlieko, iba napisal jeho nevyhody. ak ste si nevsimli, alebo neviete citat. pise aj o jeho plusoch. ako vapnik a podobne...
Mate poznatky, alebo skusenosti z neurologie [spominane migreny] alebo z kozneho, alebo z alergologie, myslim, ze by ste pisali inak.
kazdy clovek je individualny a na kazdeho posobi vsetko inak ci uz geneticky alebo determinacne alebo vychovou.
nas primar neurolog sam neodporuca pouzivat vela mlieka pre citlivejsie osoby. sportovci by mali byt zdravi ludia, s vysokou spotrebou potravy a vysokym vydajom. taki ludia dokazu mlieko stravit.
bezni ludia s citlivejsou pokozkou alebo slabsim imunitnym systemom by to vsak mali zvazit. preto, ak ste zdravi, tak si to vazte, a nie nadavajte tym, ktori sa rozhodli po pricinach svojich ochoreni ci diagnoz patrat. je to totizto zalostne, ale prave citlivejsich osob je stale viac a viac a nie menej. tak preco si zatazovat organizmus stale viacej? rovnako ako aj s dia sladidlami. pre diabetikov je to vhodne sladidlo v rozumnom mnozstve, kym pre nediabetika ma rakovinotvorne ucinky. rovnako ako vsetky potraviny. je malo tych, co vyhovuju vsetkym a jedine pravidlo na spokojny zivot > najdi svoju cestu. [vo vsetkom a doslova].
tento clanok nehovori o vzniku zhubnych nadorov, iba stavia "akoze mlieko" do jasneho svetla. to znamena jeho plusy aj minusy. nic nie je iba dobre aj iba zle. sama ospevovana soja tiez nie je dobra vo velkych mnozstvach. ale to na inu temu...
ja osobne som absolvovala exkurziu do bio mliekarne. a je mi zle z toho, ze tato republika podobne projekty nezastresuje. "typicke marketingove" vyrobne mlieka je mozne najst na internete, sami exkurzie neponukaju, nemaju sa totizto cim chvalit. ale rozne spolky pre zdravsiu planetu uviedli uz dost videi a informacii ako to funguje v takychto 'kravincoch'. staci nebyt lemrou a zistit si skutocne informacie, nie sa oblbovat televiziou a "dvoveryhodnymi zdrojmi". teraz su informacie dostupne lahko, staci sa len vyznat, ktore su pravdive. ale myslim, ze na to by ste uz mali mat skusenosti aj rozum aj vek.
A teraz prax >
My sme tiez vyrastali na mliecnych vyrobkoch. boli sme male deti a rast sme potrebovali. lenze mali sme stastie, ze nasa babka chovala zivu kozu a teliatka a tak mlieko bolo surove a zdraviu prospesne. z toho sa robil originalny tvaroh a syr a zincica a srvatka atd. pamatam sa, ze ako deti sme vzdy krcili nad tym nosy [hlavne nad kozim teplym mliekom], ale aspon som poznala pravu zdravu chut mlieka. ked si to porovnavam s tymito 'bielymi vodami' v regaloch, ktore stoja nielenze 3x tolko, ako by si clovek kupil prave mlieko od chovatela, ale zdraviu vela neponukaju. mlieko je samo o sebe potravina a vela ho spotrebovat netreba pre vysoky energeticky podiel. [male deti potrebuju vyrastat, aj ludia s manualnou pracou, alebo sportovci su ina kategoria]. ale kde je iste, ze mliecne desiaty budu prave mlieko, a nie to zriedene?
pomer rastlinnych a zivocisnych zloziek potravy by mal byt 3/4 : 1. kto nevie preco, nech si nastuduje mikrobiologiu a procesy premeny latok.
moja sestra ma krvnu skupinu B a v detstve pila mlieko aj 2 litre denne. z tolkeho mnozstva zamedzovala pestrost potravy. anginy mala aj 4 za pol roka. niekedy aj dve za mesiac. ma chronicku nadchu a mala ciastocny ekzem na lytkach. okrem toho sa liecila v kupeloch. teraz ma 24 rokov a mlieko a mliecne vyrobky niekolko rokov uz takmer neje a jej plet je odvtedy vyrazne lepsia. chronicka nadcha jej zial ostala, ale uz tolko nemava chripky a anginy. TYMTO nehovorim, ze za to mohlo IBA mlieko [to bolo viacerymi faktormi], ale urcity podiel v tom malo. hlavne vdaka kazeinu. ja sama som tiez v detstve pijavala mlieko. ale nie v takych mnozstvach. tiez mam problemy s pletou a slabsi imunitny system. hlavne v zime moj stav pleti je dost zly a suchy a jednou [jednou, nie jedinou] z pricin je aj nadmerne jedenie syrov a mlieka a kolacov, v ktorych je mlieko. v lete mi tento stav takmer vymiza nielen vdaka slnku, ale aj vdaka nechutenstvu v teplych dnoch k tazsim jedlam. aj bolesti hlavy su o poznanie mensie. na strednej skole hlavne som zozaciatku trpela migrenami. bolest ma casto vyradila aj na 3 dni. a otazka, ktoru mi v priebehu vysetrenia polozila vseobecna, neskor neurolog a znama, co pracuje ako zdravotnicka > ci som nejedla privela syrov a mlieka. mlieko NESPOSOBUJE migreny, ale ma na nich urcity podiel. v priebehu strednej som na mlieko ani nepomyslela a aj plet bola viac odpocinuta rovnako ako aj bolesti hlavy na ustupe. co je pre studenta dost bezny jav - bolesti hlavy.
taketo skusenosti nemam iba ja. samozrejme, ze za mliekom nevidim vsetky problemy, tak organizmus jednoducho nefunguje; ale ked je to urcite riziko, preco ho v zaujmu vlastneho zdravia nedodrzat.
spoluziak, venujuci sa sportu, ktory pije [pravdepdobne stale] typicke mlieko aj 1 liter denne, mal 4 zlomeniny. jeho zdravie je pevne, z dobre situovanej rodiny, vela zivin. len ma paradoxne maly obsah vapnika.
kamaratka, venujuca sa sportu na vyssej urovni, mlieko pit odmieta. jogurty je sem-tam, ale v rozumnom mnozstve. z dobrej rodiny, vela zivin. ani jedna zlomenina.
ja hoci som ako mala vyrastala na skutocne pestrej a dobrej pravej strave, som v neskorsom hektickom veku [skola] mala 5 zlomenin. bola som chudsej postavy a rada som sa hybala. ale napriek vysokemu prijmu mlieka, som mala malo vapnika.

teraz mlieko velmi nepijem. ale kefiry a acidofilne mlieka si neodpustim. nejedavam vela masa, okrem ryb, tak si to kompenzujem mliekom. kefir je zdraviu prospesny. to sa mu odopriet neda, obsahuje vela probiotickych kultur, ktore naopak travenie podporuju. ale v rozumnom mnozstve. no vysvetlujte rozumne mnozstvo cloveku, ktory casto pre nedostatok casu na jedlo cez den, navecer skoci do obchodu a kupi si syte a zdrave. - kyslomliecne napoje. a cele to naraz vypije. a potom, ze ma ihned hlava rozboli.

musim priznat, ze som bola casto bez mlieka. cez strednu som ho takmer ani nepila. nie preto, ze by som nechcela. ale v bufetoch mali nanajvys vody. ale jogurty ako ranne zasytenie, ci uz niaky ten mucny vyrobok musel byt.
myslim, ze sa necham inspirovat, skusim vynec*** mlieko - uplne, a mozno sa mi moje problemy s pletou a stale zahlienenym organizmom a bolestami hlavy viac polepsia. i ked som od jogurtov dost zavisla.

zaver> mlieko nie je zle. je dobre, ale aj zle. dobre je prave mlieko, nie v obchodoch zafarbene biele vody [trochu vedomosti z marketingu a ekonomie by to chcelo]. ked uz z obchodu - tak kyslomliecne vyrobky. kvalitne tvrde syry. mlieko nepit studene, zohriat. znizi sa riziko bolenia hlavy. v rozumnom mnozstve [ako vsetko].
ak je clovek zdravy, moze si dovolit viac, ak to stravi. nie pre sedavy sposob zivota.
obmedzit kazeiny pre tych, ktori mozno nevedia, ako by chceli zlepsit svoje horeuvedene problemy s telom.

tolko moj pohlad.
Reagovať sassyta
Dátum: 25.03.2011 20:04:15

Ja pijem 2 litre klasickeho homogenizovaneho mlieka z obchodu a som uplne zdravy.
Reagovať matko
Dátum: 20.06.2011 18:10:38

ja pijem uz cca tri roky pravidelne skoro 4 pohare mlieka denne (najprv 1.5 posledny rok uz len z 3.5 tuku), kupujem klasicke krabicove trvanlive a drzim ho v chladnicke...vzdy si ho nejak dochutim, lebo samotne mi nechuti, zmiesam studene s grankom, alebo ako kakao, capucino... zatial som nezaznamenal dajake negatvine vplyvy na sebe, ale urcite nebyvam tak chory ako tomu bolo predtym, nemam ani som nemal ziadne alergie, hlavne nemam potrebu vela jest a tak uz nemam ziadne problemy s nadvahou a myslim ze dobre posobi aj na svalstvo, casto teraz sportujem a vobec uz neviem co je to pocit svalovice, navyse pravidelna stolica je ako bonus :) Mam krv B+ a nechystam sa zatail nic menit, ved v mlieku je az 87 percent len voda a zvysok su dolezite prvky ako vapnik, fosfor, draslik, horcik, sira, sodik, chlor, zelezo, med, kobalt, zinok, fluor, a aj tie stopove prvky, ktore zalezia aj na strave a rocnom obdobi. Tuk z mlieka je lahko stravitelny a tie negatvia spomenuta v clanku su mensie ako ked prejdete okolo vloveka so zapalenou ciagretou ;)
Dátum: 13.08.2011 16:10:35

Re: Re: Mlieko - áno, aleno nie?

Veru už asi rok mám veľkú chuť na mlieko a jedine pol liter studeného mlieko mi skrotí večernú pažravosť.Celý život som pojedala syry, tvaroh a nechápem čo to znamená zahlienenie mliekom. Mám veľmi rada aj ovocie a zeleninu a žiaľ alergiu mám iba na jablká. Nemala by som ich podľa alergológa jesť, ale chutia mi. Takže ak reagujem po ich zjedení, tak si pomáham ako viem. V prípade mlieka ma ešte ani hlava určite nebolela.
Dátum: 30.09.2011 21:56:09

Čo je vlastne HLIEN?

Chcelo by to odborníka ktorý by sa k tomu vyjadril. Je plný infektov a pýta sa z tela von. Mlieko by nám malo pomáhať odvádzať škodliviny z tela vo forme hlienu ktorý sa tvorí a my všetcia to chápeme tak, že sme chorí, prechladnutí a ťažko sa nám dýcha.Potom siahneme po liekoch a všetko zatlčieme a zapečatíme do našich dýchacích ciest,zlepší sa dýchanie a hop? ale sme zdraví. Čo keď hlien vysmrkam, malo by to znamenať, že sa detoxikujem, veď vlasne odstraňujem infekty.
Čo poviete na takýto názor a zamyslenie?
Veď starí ľudia hovorievali v súvislosti so zimným obdobím, že zima soplíky vyháňa z tela von.Brali to ako normálnu vec a nesiahali po liekoch, boli prirodzene zdraví.
My sme v súčasnosti neprirodzene zdraví.
S pozdravom a úsmevom Blsakova
Reagovať Blsakova
Dátum: 19.09.2011 23:19:02

Re: Re: Mlieko - áno, aleno nie?

vytvaranim hlienu sa telo brani vstupu skodlivych latok do krvi cez sliznicu. Telo si ho vytvara podla potreby.Cim vyssia koncentracia skodlivych latok prudi do nasho tela, tym telo viac reaguje tvorbou hlienu. Ak mlieko iniciuje tvorbu hlienu na vyssiu intenzitu ako je vhodne, tak je jasne, ze telo sa len brani. V podstate ak by clovek zil uplne v sterilnom prostredi a stravoval by sa prirodzenou stravou urcenou pre primatov, tak by tvorba hlienu bola uplne minimalna, pretoze by jeho tvorba bola zbytocna. To ze mlieko nuti telo vytvarat hlien navyse, je znamenim, ze telo sa brani cudzorodym latkam, ktore poklada za nezname a nebezpecne. telo si nevytvara hlien len tak so srandy a ako sa mu zachce, ale vzdy dovodom je ze potrebuje ochranit sliznicu pred cudzorodymi latkami.
Reagovať Unexist
Dátum: 01.10.2011 00:29:45

Ja len kratko. Udivuje ma obmedzenost niektorych ludi celosvetovo, ktoru sa nad sebou nedokazu zamysliet a pouzivat zdravy sedliacky rozum. Kazdemu kto ma dostatocny intelekt, musi byt jasne, ze priroda vybavila samicky cicavcov mlieko prave preto, aby ich potomkovia mali stravu pocas obdobia, kym vyrastu a budu moct prijimat beznu prirodzenu stravu daneho zivocisneho druhu.

Mlieko kazdeho cicavca je specificke a obsahuje latky nutne pre dany druh, ktore zaroven mozu byt nevhodne pre inych druhov a ktorym moze sposobovat rozne zdravotne tazkosti - najma alergie. Mlieko cloveka je svojim zlozenim odlisne, ako mlieko inych cicavcov, aj ked sa najviac blizi svojim zlozenim k mlieku simpanza.

To co je urcene pre cloveka, moze ublizit inym cicavcom a naopak. Mlieko kravicky je urcene ako strava pre jej potomka a nie ako jedlo pre cloveka, ktory ma z neho viac skody ako uzitku. Ale nech ma kazdy volbu aku chce, len sa mi nepaci, ako to nutia ludom uz od detskeho veku. To je na kriminal!
Reagovať Unexist
Dátum: 01.10.2011 00:02:21

mlieko je potrava pre teľata a nie pre ľudi vynimkou materskeho mlieka
kravske je pre teľata PRE TEľATA
Reagovať milan
Dátum: 02.10.2011 13:55:57

Mlieko milujem, mám 4O rokov a celý život je mlieko podstatnou súčasťou môjho bytia. Vypijem 2-3 litre !! denne, cez leto viac.. Mám krvnú skupinu O. Nikdy som nemala zdravotné problémy aké tu opisujete... Ľudia z mojej rodiny tiež milujú mlieko a všetci sa dožívajú okolo 90 rokov.. neviem či je to mliekom alebo ,,zdravými " génmi ale mlieko aj naďalej zostane číslom ,,1" v mojom jedálničku:)
PS: Každý pite to, čo sa Vám žiada, ja nikoho nenútim piť mlieko, tak ako ani mňa nikto nenúti piť napr. pivo:) Na zdravie!!!
Reagovať zuzka
Dátum: 27.01.2012 16:06:23

Neviem teraz nájsť link na to video ale \"odborník na mlieko\" mikrobiológ Libor Ebringer na jednej prednáške vysvetľoval že mlieko nezahlieňuje ale iba zahusťuje už prítomné hlieny.
Ja vyše roka chovám kozy, výrobky z ich mlieka konzumujem /okrem zimy/ dá sa povedať stále a nespozorovala som nijaké zhoršenie zdravotného stavu, ale mlieko našich verím-spokojných kôz :o)- s nim sa určite nejaký prerobený pozostatok mlieka nešťastnej kravky z veľkochovu nemôže porovnávať. Ideálne je konzumovať kyslomliečne výrobky, mlieko je tým strávitelnejšie, obo***enejšie a pri určitej kyslosti aj mnohé baktérie prežívajú veľmi krátko/salmonely ani 24h/, preto aj kyslomliečne výrobky majú dlhšiu trvanlivosť.
Chápem aj spomínaný prístup že ideálne by bolo konzumovať iba ľudské mlieko - do veku kým ho potrebujeme a nie mlieko iného druhu, ale to by sme sa potom museli vyhnúť aj mnohým iným zdraviu prospešným potravinám napríklad med je produkt včiel ktoré ho potrebujú pre svoje prežitie, my ho k prežitiu nepotrebujeme napriek tomu ho konzumujeme lebo nám prospieva.
Reagovať Monika
Dátum: 10.02.2012 22:51:43

ja mam problem ked vypijem mlieko veeelmi ma nafukuje,co s tym?pit?nepit?kupila som si bezlaktozove mlieko,acidko a jogurty,robim dobre?alebo sa mam dat vysetrit?prosim poradte mi dakujeeeeem.
Reagovať Renata Pecekova
Dátum: 05.03.2012 19:26:06

Pridaj odpoveď

Mlieko - áno, aleno nie? - kam ďalej?

Školské mlieko ÁNO alebo nie?
... nie je pre ne vôbec vhodná. Viď článok mlieko - áno, aleno nie? Školské Mlieko ÁNO alebo nie? Hlasujte... ...
BIO spotrebiteľ > BIO magazín
Predam kozie mlieko v BIO
kvalite, kozy su celodenne na velkej pastve. Pre Mlieko si mozete prist do Vrakune v Bratislave. Jan A. Celé...
BIO spotrebiteľ > Inzercia
Je mlieko v plastových obaloch BIO?
Mlieko v plastových obaloch dodáva firma Olma. Spotrebitelia sa obracali na Zväz PRO BIO s otázkou prečo O...
BIO spotrebiteľ > BIO magazín
Predám kozie mlieko 1l za
1 €, Ivanka pri Nitre, tel. 0904920027, 0376564415. Celé Slovensko...
Predám čerstvé kozie mlieko. Som
z okolia košíc. Prosím kontaktujte ma telefonicky na číslo 0915 082 175 Celé Slovensko...
REKLAMA
Veľký výber prázdnin
Letné jazykové pobyty pre 8 - 21 rokov. Na zaujímavých miestach v 13 krajinách.
www.ano.sk

Budovanie domových kotolní už
nie je výhodné. Výrobcovia tepla v poslednom období už zaznamenali návrat
openiazoch.zoznam.sk

Nájdite si svoje miesto.
Pozemkové centrum Vám ponúka jedinečnú možnosť vybrať si vysnívaný pozemok.
www.pozemkovecentrum.sk

Vichy Idealia
Hladká pleť. Zjednotený odtieň. Vyhladené vrásky.
idealia.vichy.sk

Hydratačné telové mlieko
Z medicínskej kozmetiky Eucerin Zamatovo hebká pokožka 24 hodín!
www.eucerin.sk

Späť na úvodnu stránku fóra
BIO spotrebiteľ > Fórum

Fórum

Reklama

REKLAMA