BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

  1. Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov
    Čo je to vlastne GMO (geneticky modifikovaný organizmus)? Aké rizika GMO prinášajú? Ako spoznáme GM potravinu? A aká je situácia na slovenskom trhu? Čo je to vlastne GMO (geneticky modifikovaný organizmus)?

    V génoch je uložená informácia o stavbe každého živého organizmu a jeho fungovaní. V prírode sa krížia, teda kombinujú gény iba blízko príbuzných druhov alebo jedincov v rámci rovnakého druhu. Genetické inžinierstvo však umožňuje prenášať gény i medzi...

    Reagovať

  2. produkty z GMO nie sú všetky zlé

    Súhlasím s autorkou článku, že oblasť GMO je zatiaľ slabo prebádaná, ale netreba hádzať všetky GMO do jedného vreca. Sú genetické modifikácie, ktoré už z ich povahy nemôžu byť škodlivé napr. vyradenie génu pre pektinázu z rajčín spôsobí to, že mäknú pomalšie a tým predlžujú skladovateľnosť zeleniny. Vyradenie génu je tiež genetická modifikácia, ale nevnáša sa do organizmu nič nové.
    Na druhej strane aj modifikácie, ktoré vnášajú novú genetickú informáciu do organizmu nemusia byť škodlivé pre človeka priamo. Denne skonzumujeme nespočetné množstvo cudzej genetickej informácie z rastlín (zelenina, ovocie), mäsa a iných výrobkov a napriek tomu sme z nej neprebrali do svojej DNA nič. Na druhej strane každý človek prežil počas života aspoň jednu vírusovú infekciu a je dokázané, že v našom genóme máme relatívne veľké množstvo vírusovej DNA a napriek tomu sme tu (a nemeníme sa na vírusy).
    Výrobky vyrobené z GMO nemusia byť ani potenciálne nebezpečné. Napríklad olej vyrobený z geneticky modifikovanej sóje (na obr. v texte) neobsahuje ani kúsok DNA (ináč by to nebol olej). Genetická modifikácia môže byť na báze tolerancie voči herbicídom (to sa neprejaví na výslednom produkte iba ak by sa samotný herbicíd dostal do oleja - ale na to sú kontrolné orgány) alebo na báze zmeny zastúpenia jednotlivých mastných kyselín s cieľom dostať do oleja zdraviu prospešné mastné kyseliny (čo si myslím, že nie je na závadu, práve naopak).
    Riziko GMO tak nie je v priamom ohrození zdravia (o alergiách z GMO som zatiaľ nepočul) ako skôr v možnom prenose génov rezistencie na mikroorganizmy, ktoré budú potom odolávať aj drastickej liečbe. V tomto smere je však skôr nebezpečné bezhlavé užívanie antibiotík ako GMO.
    Keďže sa problematikou GMO priamo nezaoberám, rád sa poučím o nových štúdiách, ktoré priamo poukazujú na ich negatívny vplyv. --nekúpil som si prístup k celému článku a tak môj názor je len na časť, ktorá je verejne prístupná--
      Reagovať
     
    0
     
    0

    GMO - riziko alebo nový zázrak

    Myslím si to isté, že ešte je veľa vecí, ktoré treba o GMO zistiť a preveriť. Študujem tretí rok agrobiotechnológiu na SPU a mám teda o GMO relatívne veľa informácii. Rozhodne si nemyslím, že je do jediná záchrana ľudstva, veď veda v takomto rozsahu je tu len pár desaťročí. Sama však ani myšlienku využitia GMO nezavrhujem. Nečítala som celý váš článok, preto neviem aký máte konkrétne vy názor, no organizácia Greenpeace ma už vážne hnevá. Nech teda bojujú proti GMO, ale prečo ľuďom nevysvetlia poriadne prečo je GMO zlé. Napríklad aj ja by som si rada vypočula či prečítala konštruktívnu kritiku. Nie len niečo odkopírované, kdesi počuté a prebraté.
    Liliana   Reagovať
     
    0
     
    0

    GMO - riziko alebo nový zázrak

    Myslím si to isté, že ešte je veľa vecí, ktoré treba o GMO zistiť a preveriť. Študujem tretí rok agrobiotechnológiu na SPU a mám teda o GMO relatívne veľa informácii. Rozhodne si nemyslím, že je do jediná záchrana ľudstva, veď veda v takomto rozsahu je tu len pár desaťročí. Sama však ani myšlienku využitia GMO nezavrhujem. Nečítala som celý váš článok, preto neviem aký máte konkrétne vy názor, no organizácia Greenpeace ma už vážne hnevá. Nech teda bojujú proti GMO, ale prečo ľuďom nevysvetlia poriadne prečo je GMO zlé. Napríklad aj ja by som si rada vypočula či prečítala konštruktívnu kritiku. Nie len niečo odkopírované, kdesi počuté a prebraté.
    Liliana   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

    Áno GMO potraviny majú aj svoje výhody, ale skúste si pozrieť aj toto video https://www.youtube.com/watch?v=24xvkthk_lU , ktoré myslím dostatočne vyjadruje, prečo sú v mnohých krajinách GMO potraviny zakázané. Dúfam že vaša znalosť angličtiny bude dostačujúca a chcem upozorniť na tam nie sú uvedené všetky riziká :) Takže prosím nebudte sebecký a nemyslite iba vo svoj prospech ale aj na svoje okolie v ktorom žijete, pretože keď si ho znečistíme tak vám už krajšie, väčšie a dlšie trvanlivejšie potraviny budú nanič :) Ja osobne by som radšej ziedla menej vábnejšie vyzerajce jablko v ktorom je červík zo stromu u mojej babky ako oslnújúcu červené dvojtýždňové jablko ktoré prežilo cestu v kamioné zo Španielska :)
    Jujka   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

    SOM LAIK, ALE MOJ NAZOR JE TAKYTO: GMO POTRAVINY - ich posobenie na ludsky organizmus NIE JE DOSTATOCNE prebadane! A nik ma nepresvedci o opaku! Nie je dostatok potrebnych vedeckych studii o tom, ze GMO ludom neskodia! Nasa ludska DNA NEDOKAZE ROZPOZNAT GMO! A co sa potom s nimi v tele dalej deje? A co posobenie na prirodu? Na dalasie druhy ratlin a hmyz? To Vas tiez nezaujima? GMO rastliny sice zvysia vynosy polnohospodarom... alebo, niekomu, kto ma vazny zaujem na ich presadeni sa v CELOM SVETE z financnych dovodov.... ale, zaroven to zvysi nepochybne vynosy aj farmaceutickemu priemyslu. (Dokazane je urcite jedno: je enormne zvyseny vyskyt alergii - hlavne na potravny a zvyseny vyskyt RAKOVINY!) Preco asi? Osobne si myslim, ze GMO potraviny maju na tom svoj podiel! Ja sa im vyhybam!
    Jaroslava Matuskovicova   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

    Verte mi pani Matuskovicova, ci chcete alebo nie nevyhnete sa GMO. Ma to velke pouzitie, o ktorom ako Vy pisete LAIK nema vobec ponatie. GMO ma + ale aj -, ako vsetko ostatne okolo, uz je len na nas ludoch ci si to budeme vediet ustrazit a kontrolovat.
    StanislavE   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Re: Re: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

    žiadne GMO nie je zdravé.
    mimi   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organizmov

    Venujem sa problematike GMO už 6 rokov, môj názor je jasný, gmo kukurica, gmo banany su zivitu nebezpecne!.
    Vysvetlim laicky prečo:
    - semena GMO na kukuricu sú tak zmenené, že keď zasejete následne počas rastu sa vytvára glikosid, ako postupne kukurica rastie vytvára sa ho viac, na za úlohu chrániť pred chorobami, škodcami, hubami atd.
    takze ak dizreje vsetok jed pride na vás stôl.
    Co dodat, GMO je dobre pre tých ktorí vyrábajú semená, pre MONSATO.
    A ešte jedna vec, zo semená sú na jednorazové pouzitie.
    asi tak.
    mimi   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií