Toxické pesticídy
Spotrebitelia si zvykli, že potraviny, ktoré kupujeme v obchodoch, sú v
poriadku. Žiaľ, nie je to celkom tak. Priemyselné poľnohospodárstvo sa
vzďaľuje od prírody a používa množstvo nebezpečných chemikálií. Pozrime sa
bližšie na pesticídy. Každý rok sa na svete vyrobí 2,5 milióna ton
pesticídov pričom ich existuje približne 5000 rôznych druhov a ich zmesí.
Ľudia priamo ohrození pesticídmi na živote sú tí, čo s nimi pracujú na
farmách - podľa údajov Svetového centra zdravia vo Švajčiarsku sa za rok
otrávi pesticídmi 2 000 000 ľudí, z toho 40 000 na následky otravy zomrie.
Pre zdravie nás, spotrebiteľov, je nebezpečná dlhodobá konzumácia potravín
so zvyškami pesticídov, pretože niektoré pesticídy môžu narušiť delenie
buniek v tele a spôsobiť tak rakovinu, poškodiť imunitný systém, viesť k
vzniku alergií, atď. ...Problém pesticídov sa dnes týka celej Európy.
Dokazuje to aj štatistika EÚ. V roku 2002 bolo až 20% všetkých prípadov
kontaminácii potravín chemikáliami spôsobených práve pesticídmi.
Autor: Greenpeace
Pridaná: 20.09.2004 00:00:00
Fotografia číslo: 356
Zobrazená: 4978 krát