Zabijak
Silný názov, ale tak to cítim. Najmä keď som navštívila niekoľko ekofariem,
kde som na vlastné oči videla, ako sa ich majitelia spolu s ostatnými členmi
rodiny - bez potreby masiek, skafandrov, či pilotných kabín - s láskou
starajú o každú rastlinku. Výsledkom tejto starostlivosti je biozelenina,
ktorá je zdravá a ŽIVÁ!
Konvenčné poľnohospodárstvo sa však nebráni "chrániť" rastliny pesticídmi -
napríklad aj hojným postrekom z lietadla. Nielen že sú samé o sebe jedovaté,
ale navyše znižujú obsah cenných látok v zelenine a ovocí. Potvrdzujú to
výsledky výskumu Dr. Alberty Velimirov z rakúskeho Inštitútu Ludwiga
Bolzmana pre ekologické poľnohospodárstvo:
- Obsah rezíduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u
konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75%
konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93%
biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky
konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými!
- Biozelenina a bioovocie (napr. biokapusta obsahovala o 30% viac vitamínu
C) obsahujú viac vitamínu C. Vysvetlenie? Herbicídy negatívne ovplyvňujú
obsah vitamínu C!
- Biozelenina a biooovcie obsahujú tiež viac sekundárnych rastlinných látok
(napr. polyfenolov, flavonoidov, atd.) o cca 10-50%, ktoré sú veľmi dôležité
pre zdravie: pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém,
regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne.
Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok!
- Vyššia fotónová aktivita (väčšia vitalita) biopotravín. Biopotraviny
vstrebávajú viac slnečného žiarenia, majú schopnosť lepšie skladovať
svetelnú energiu a viac vyžarovať, čím dodávajú viac energie a vitality do
organizmu. Skúmanie mrkvy a feniklu dokázalo negatívny vplyv pesticídov na
schopnosť zachytávania slnečnej energie!
Biopotraviny = potraviny pre život!
Autor: Greenpeace
Pridaná: 22.09.2004 00:00:00
Fotografia číslo: 382
Zobrazená: 2461 krát