Dieťa a paprika
Organizácia Greenpeace začiatkom roku 2004 prezentovala odbornú štúdiu o
stave monitoringu pesticídov v potravinách na území SR. Vyplýva z nej, že na
Slovensku testujeme na prítomnosť pesticídov nedostatočné množstvo ovocia a
zeleniny. Z celkového počtu testovaných vzoriek za prvý polrok 2003 tvorila
táto skupina iba 7% (zelenina 6,8% a ovocie 0,2%). Pritom zrovna u ovocia a
zeleniny sa pesticídy používajú priamo na ošetrovanie rastlín a plodov a tu
je teda aj najväčší predpoklad výskytu pesticídov. Rovnako malá pozornosť
bola podľa autorov štúdie venovaná aj testovaniu pesticídov v ovocí a
zelenine z dovozu, hoci tu je riziko kontaminácie pesticídmi ešte väčšie ako
u domácich produktov (dovážané produkty bývajú viac ošetrované chemickými
prípravkami aby vydržali transport).
"Výsledky štúdie sú jasné - v kontrole potravín na prítomnosť pesticídov
máme na Slovensku medzery. Ak chce mať slovenský spotrebiteľ istotu, že
potraviny na jeho stole sú zdravé a neobsahujú pesticídy, mal by dať
jednoznačne prednosť potravinám z certifikovaného ekologického
poľnohospodárstva," uviedol koordinátor toxickej a genetickej kampane
Greenpeace Mgr. Martin Hojsík. ...Dobre zvážme, aký zdroj vitamínov ponúkame
deťom. Pre najmenšie deti predstavujú pesticídy najväčšie riziko!
Autor: Juraj Rizman, Greenpeace
Pridaná: 25.08.2014 21:34:13
Fotografia číslo: 742
Zobrazená: 4086 krát
paprika