CESTO
4 vajcia
70g mäkkého masla
30g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
citrónová kôra
štipka soli
70 g mletých vlašských orechov
40g popučených piškótov
40g krištáľového cukru
PLNKA
400g zeleru
5dcl jablkovej šťavy/džúsu
250g jogurtu
150g práškového cukru
2 jablká
7 lístkov želatíny
2 PL pomarančového likéru
3dcl šľahačky
OZDOBA
1PL kr. cukru
12 polovičiek vlašských orechov
100g zeleru
2,d dcl šľahačky
(Sladké)
NA CESTO:
350 g BIOšpaldovej hladkej múky
170 g masla alebo Helie
130 g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
1/2 prášku do pečiva
štipku soli
NA PLNKU:
1 misku očistených, na hrubo nastrúhaných jabĺk
1 vanilkový cukor
šťavu z 1/2 citróna
hrsť sušených hrozienok
hrsť vlašských orechov
med
mletú škoricu
NA POTRETIE:
1 bielok
NA OZDOBU:
2 lyžice hrozienok
(Sladké)
1 malé kura, 3 mrkvy, 3 petržleny, 1/2 zeleru, 1/2 kalerábu, vegeta (solčanka), soľ, 3 uvarené vajcia, 3 sterilizovane uhorky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, biely jogurt, majonéza.
(Nátierky a pomazánky)
50g masla, 1 PLmedu, 50g kryštálového cukru, 1 Čl citrónovej šťavy, 50g hladkej múky, 1ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL pernikového korenia, 300ml šľahačkovej smotany, 1 ČL brandy, 2 ČL jemne nasekaných pistácii, 2 PL rastlinného tuku.
(Sladké)
Cesto: 250g hladkej múky, 170g masla, 100g práškového cukru, 1 vajce. Orechová náplň: 30 vlašských orechov, 25g cukru, 20g práškového cukru, 2 vajcia. Karamel: 100g jadier vlašských orechov, 200ml sladkej smotany, 1 PLmedu, 250g práškového cukru, 15 jadier orechov na ozdobu.
(Sladké)
250 g masla, 500 g tekutého medu, 6 lyžíc sladkej smotany, 5 lyžíc rumu, 250 g posekaných mandlí, 2 lyžice postrúhanej kôry z citróna, 4 lyžičky mletej škorice, 500 g jemnej špaldovej múky, 250 g prosnej múky, 2 lyžice masla na vymastenie plechu.
(Sladké)