BIO spotrebiteľ

Slávnostný mrežovník

Suroviny

NA CESTO:
  • 350 g BIOšpaldovej hladkej múky
  • 170 g masla alebo Helie
  • 130 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipku soli

NA PLNKU:
  • 1 misku očistených, na hrubo nastrúhaných jabĺk
  • 1 vanilkový cukor
  • šťavu z 1/2 citróna
  • hrsť sušených hrozienok
  • hrsť vlašských orechov
  • med
  • mletú škoricu

NA POTRETIE:
  • 1 bielok

NA OZDOBU:
  • 2 lyžice hrozienok

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme na doske hladké cesto (musí sa dobre vypracovať, inak ho nespojíte), ktoré prikryté dáme na pol dňa do chladničky stuhnúť. Potom ho rozdelíme na dve časti. Z jednej uvaľkáme plát, ktorým vyložíme vymastený a strúhankou vysypaný plech.

Pripravíme plnku: zmiešame jablká, vanilkový cukor, citrónovú šťavu, hrozienka, nasekané orechy, ochutíme medom a škoricou. Plnku rozotrieme na cesto. Zo zvyšného cesta vaľkáme tenké šúľance, ktoré ukladáme na plnku do pravidelnej mriežky. Do každého oka mriežky vložíme 1 hrozienko. Mriežku potrieme rozšľahaným bielkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre, po asi 5 minútach znížime teplotu na 180ºC a dopečieme.

Poznámka

Tip pre gazdinky:
Mrežovník môžeme podávať so šľahačkou, príp. ešte ozdobíme strúhanou čokoládou.

Tip pre maminy:
Recept možno na prvý pohľad vyzerá prácny a pri malých deťoch “nestíhateľný”. Môj osvedčený postup: kým sa náš dvojročný naobeduje, pripravím cesto a dám ho do chladničky. Ak chce pomáhať, obetujem trošku cesta - neporiadok upracem keď zaspí. Po popoludňajšej prechádzke očistím jablká – časť malý priebežne je a ja sa tak dočasne vyhnem jeho ochote pomáhať. Pri príprave mriežky mu dám časť cesta miesto plastelíny... nie vždy je to také idylické...

Prajem Vám dobrú chuť!

Zuzana Gallayová
Recept pridaný: 21.12.2005
Zaujal: 7292 krát




Recepty

Recepty podľa druhu jedla

Recepty podľa stravy

Recepty podľa obdobia

Náš tip!

Recepty, zdravá výživa
Ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.


Fanúšikovia BIO



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií