Tyčinky od babiny
Suroviny
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g BIOšpaldovej krupice
- 60 g oleja
- 3 dl mlieka (cmaru)
- 20 g kvasníc
- 1 lyžičku cukru
- 1 žĺtok
- soľ
- rascu, ľanové a sezamové semienka (do cesta podľa chuti)
- žĺtok na potretie
Postup
Z cukru, kvasníc a 1 dl vody (alebo mlieka) pripravíme kvások. Pridáme ho k ostatným prísadám a cesto dobre vypracujeme. Vykysnuté rozdelíme na šesť bochníčkov, rukami z každého vyšúľame tenký valček, ktorý rozdelíme na tyčinky asi 10 – 15 cm dlhé. Uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme ešte kysnúť (10 – 15 minút).
Trúbu vyhrejeme na 200˚ C, vložíme plechy, prepneme na teplovzdušný ohrev, znížime teplotu na 180˚ C - pečieme 8 minút, znížime na 150˚ C – pečieme 10 minút, vypneme teplotu a na teplom vzduchu pečieme ešte asi 10 minút.
Poznámka
Tip pre maminy:
Tyčinky môžeme pripraviť na rodinnú oslavu a ponúknuť ich malým deťom len mierne osolené miesto klasických slaných tyčiniek.
Prajem Vám dobrú chuť a za recept ďakujeme babke Boženke Hájkovej.
Zuzana Gallayová
Recept pridaný: 21.12.2005
Zaujal: 5667 krát