BIO spotrebiteľ

Špenátová torta

Suroviny

Cesto:
  • 1 ½ pohára špaldovej múky
  • štipka soli
  • 2 PL oleja
  • asi ½ pohára vody
Plnka:
  • 400-500 g špenátu
  • 1 pohár postrúhaného tvrdého syra
  • 1-2 vajcia
  • ¼ čl soli
  • 1 čl sójovej omáčky Shoyu
  • ½ čl sušenej petržlenovej vňate
  • štipka čierneho korenia
  • štipka mletého kardamónu
  • 2 PL špaldovej múky
  • 2 strúčky prelisovaného cesnaku

Postup

Do veľkej misy dáme múku a premiešame ju so soľou, pridáme olej a opäť rukou premiešame. Pridáme vodu a dobre miesime minútu až dve. Množstvo vody môže kolísať – riaďme sa citom. Cesto má byť mäkké, ale nemá sa lepiť. Na pomúčenej doske ho vyváľame do guľata, aby presahovalo tortovú formu asi o 3 cm. Je hrúbka bude okolo 7 mm. Je to príjemné cesto, ktoré sa nemá trhať. Rukami ho nadvihneme a vložíme do tortovej formy. Prečnievajúce okraje vyhneme smerom hore a prstami ich zarovnáme na rovnakú výšku asi 3-4 cm. Cesto popicháme vidličkou a predpečieme v silne vyhriatej rúre 5-7 minút, aby nebolo mokré. Po vytiahnutí z rúry okamžite naplníme náplňou a pečieme 20-30 minút.

Náplň:
Umytý špenát sparíme vriacou vodou a podusíme asi 5 minút. Dáme na dosku a nakrájame. Odložíme bokom. V mixéri rozmixujeme vajíčka, múku, cesnak a všetky druhy korenia. Nastrúhame syr. Keď máme všetky prísady hotové, plníme predpečenú tortu nasledovne: najprv rovnomerne rozložíme špenát, prikryjeme vrstvou strúhaného syra a zalejeme zmesou z mixéra.

Ajurvédická liečiteľská kuchárka, Zora Dovalová, vydal Ekokonzult, 2002 (upravené)
Recept pridaný: 30.03.2006
Zaujal: 3120 krát




Recepty

Recepty podľa druhu jedla

Recepty podľa stravy

Recepty podľa obdobia

Náš tip!

Recepty, zdravá výživa
Ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.


Fanúšikovia BIO



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií