Špenátová torta
Suroviny
Cesto:
- 1 ½ pohára špaldovej múky
- štipka soli
- 2 PL oleja
- asi ½ pohára vody
Plnka:
- 400-500 g špenátu
- 1 pohár postrúhaného tvrdého syra
- 1-2 vajcia
- ¼ čl soli
- 1 čl sójovej omáčky Shoyu
- ½ čl sušenej petržlenovej vňate
- štipka čierneho korenia
- štipka mletého kardamónu
- 2 PL špaldovej múky
- 2 strúčky prelisovaného cesnaku
Postup
Do veľkej misy dáme múku a premiešame ju so soľou, pridáme olej a opäť rukou premiešame. Pridáme vodu a dobre miesime minútu až dve. Množstvo vody môže kolísať – riaďme sa citom. Cesto má byť mäkké, ale nemá sa lepiť. Na pomúčenej doske ho vyváľame do guľata, aby presahovalo tortovú formu asi o 3 cm. Je hrúbka bude okolo 7 mm. Je to príjemné cesto, ktoré sa nemá trhať. Rukami ho nadvihneme a vložíme do tortovej formy. Prečnievajúce okraje vyhneme smerom hore a prstami ich zarovnáme na rovnakú výšku asi 3-4 cm. Cesto popicháme vidličkou a predpečieme v silne vyhriatej rúre 5-7 minút, aby nebolo mokré. Po vytiahnutí z rúry okamžite naplníme náplňou a pečieme 20-30 minút.
Náplň:
Umytý špenát sparíme vriacou vodou a podusíme asi 5 minút. Dáme na dosku a nakrájame. Odložíme bokom. V mixéri rozmixujeme vajíčka, múku, cesnak a všetky druhy korenia. Nastrúhame syr. Keď máme všetky prísady hotové, plníme predpečenú tortu nasledovne: najprv rovnomerne rozložíme špenát, prikryjeme vrstvou strúhaného syra a zalejeme zmesou z mixéra.
Ajurvédická liečiteľská kuchárka, Zora Dovalová, vydal Ekokonzult, 2002 (upravené)
Recept pridaný: 30.03.2006
Zaujal: 3517 krát