BIO spotrebiteľ

Štedrovečerný koláč – „Štedrák“

Suroviny

  • 750 g múky (1 špaldovej, 1 polohrubej),
  • 3 dl mlieka,
  • 120 g tuku Hera (Helia, Palmarin) rozpustiť,
  • 100 g cukru,
  • 1 balíček droždia,
  • 3 žĺtky

Postup

SLIVKOVÁ plnka: (domáci) slivkový lekvár ORECHOVÁ plnka: 200 g mletých orechov a 100 g cukru (alebo podľa chuti) sparíme 2 dl horúceho mlieka MAKOVÁ plnka: 200 g mletého maku a 100 g cukru (alebo podľa chuti)sparíme 2 dl mlieka TVAROHOVÁ plnka: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 2 žĺtky a sneh z 2 bielkov, hrsť hrozienok, vanilkový cukor – všetko vymiešať Z časti mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások. Vymiešame múku, cukor, tuk, mlieko, žĺtky a kvások na hladké, polotuhé cesto. Necháme 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na 5 rovnakých častí. Vymastíme si plech a pripravíme trúbu (na 175° C). Zo štyroch častí postupne vyvaľkáme 4 pláty (vo veľkosti plechu) a pomocou valčeka ich prenesieme na plech. Striedame s plnkami (cesto, lekvár, cesto, orechy, cesto, mak, cesto, tvaroh). Poslednú časť cesta radielkom rozrežeme na dlhé pásy, ktoré vo forme mriežky dáme na tvaroh. Vrch ešte potrieme rozpusteným tukom. Pečieme 30-40 min.

Vhodné ako: Vegetariánska strava

Špalda na všetky spôsoby – receptár Klubu BIO-PaPa
Recept pridaný: 20.03.2020
Zaujal: 18607 krát




Recepty

Recepty podľa druhu jedla

Recepty podľa stravy

Recepty podľa obdobia

Náš tip!

Recepty, zdravá výživa
Ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.


Fanúšikovia BIO