Re: kde to končí?
Mna by to zaujimalo. Nikdy som sa vsak nad tym, pravdu povediac, nezamyslela. Tiez dobra tema, pretoze hlavne v dnesnych casoch clovek nikdy nevie...vsade ide len o profit, vsade sa setri, zdravie je druhorade, takze, nechajme sa prekvapit.
Dobrý večer. Odpoviem na túto otázku za seba a firmu, ktorú zastupujem. Som obch. zástupca ( OZ ) jednej slovenskej firmy vyrábajúcej sladkosti. Nevyrábame množstvá, ktoré by sa potom dlhodobo skladovali - nemôžeme si to finančne dovoliť. Ak ja ako OZ na predajni zistím, že je na pulte tovar, ktorý ide do záruky ( viem si to dobre sledovať, pretože každú predajňu navštívim raz mesačne - mám ich cca 500 ) tak po dohode z majiteľom alebo vedúcou znížime cenu asi mesiac pred zárukou o 20-30 %. Ak ešte dačo ostane a je to 7-10 dní do záruky, znížime cenu znova, až na úroveň len 40, max. 50% pôvodnej ceny. Ak sa do záruky niečo nepredá, beriem to z obchodu preč. Cenovú stratu spôsobenú znižovaním alebo odobratím nepredaného tovaru po záruke kompenzujem tovarom tak, aby sa jeho predajom strata vyrovnala. A čo urobím s tým stiahnutým tovarom? Nuž....kámošove sliepky a pes zi žijú hodne luxusne za posledného polroka, čo túto prácu robím. Niečo z toho berem aj domov rodičom, alebo to papám, keď cestujem a som hladný. Všetky sušienky, keksy a oblátky sú vyrábané min. s rezervou 2 až 3 mesiace, čo znamená, že sú bezpečne konzumovateľné ešte 2-3 mesiace po dobe spotreby. Je síce cítiť, že sú suchšie, tvrdšie a pod, ale iste niesu pokazené, či nebezpečné.
Každá takáto výrobná firma má tieto straty zakalkulované a premietnuté v cene produktov. Hlavne sa to týka mliečnych výrobkov, pečiva a pod., čiže hlavne tovarov s krátkou spotrebou. Pár percent z ceny na straty je aj u napr. mrazených a trvanlivých výrobkov, ako cestoviny.
Aká je prax konkurenčných firiem, to neviem.
Ahoj Rado,
dakujem(e) za vysvetlenie, ja uz som si myslela, ze bohvie, kam sa ta cokolada pridava...
(Len dufam, ze ju nedavas tomu psovi a sliepkam naozaj, pre nich by to bolo velmi skodlive. Radsej obstastni nejakeho cloveka. Nic v zlom, maj sa pekne.)
Ahimsa, len na upresnenie. My niesme výrobca čokolády, ale keksov, oblátok, sušienok a piškótov. Takže čokoládu psíkovy ani sliepočkám nedávam...
Ahimsa, len na upresnenie. My niesme výrobca čokolády, ale keksov, oblátok, sušienok a piškótov. Takže čokoládu psíkovy ani sliepočkám nedávam...
kde to končí?
Musím sa priznať, že na fóre som vôbec prvý krát. Absolútne. Núti ma k tomu môj záujem o jeden problém, ktorý keď otvorím vyvolá značné rozpaky.
Je to zdanlivo jednoduchá otázka.
Čo robia obchodné reťazce /ďalej len OR/ s nepredanými potravinami. Moja otázka znie:
V obchodnom reťazci ponúkajú nepreberné množstvo potravinových výrobkov.
Ja si vyberiem len jeden. Čokoládu. Je úplne jedno akú. Ale pre jednoduchosť napríklad CICKA. V regáloch je jej plno. Napríklad 582 kusov. Dnes. Každá má vyznačenú dobu do kedy sa môže predávať. Tá doba sa nebezpečne kráti. OR to prirodzene registruje a spraví akciu -50%. Predá sa 500 kusov. Dobrý obchod. Ostane 82 kusov, ktoré musia stiahnuť z predaja.
ČO SA S NIMI STANE!!!!!!!!!!!!!!!!
Možnosti: zjedia ju zamestnanci, zjedia ju majitelia OR, vyhodia ju na skládku,odvezú ju do kafilérie, kŕmia ňou prasatá, zhadzujú je do opustených baní, pridávajú ju do cementu....
Zaujíma to vôbec niekoho?
Reagovať