BIO spotrebiteľ

Diskusia k článku: Kvalita vody stagnuje

1. Kvalita vody stagnuje
    Občianske združenie TATRY v spolupráci so skupinami aktivistov zo základných a stredných škôl realizuje od roku 2001 monitoring vodných tokov severného Slovenska. Monitoring vodných tokov je príkladom projektového vyúčovania, ktoré má z hľadiska získavania zručností a vedomostí oveľa väčší dopad na študentov, než klasické školské memorovanie poznatkov, často odtrhnutých od reálneho života.

Monitoring vodných tokov
    Občiansky monitoring vodných tokov...

Reagovať

2. Môžem sa spýtať ?

Prosím Vás, bude tohto roku do tohto projektu zapojená aj Združená Stredná škola na Demänjovkej ceste ?
    heavyH2O   Reagovať

0

0

Odpoved

Odpoviem zo sirsieho pohladu. Ked sme projekt "Starame sa o svoju rieku" v roku 2001 rozbiehali, tak sme oslovili cca 150 skol v podtatranskej oblasti s ponukou zapojenia sa. Garantovali sme, ze 8 skol, dostane monitiorovaci kufrik za 13 000 SKK, literaturu ... podmienka je ucast v educich skupin na 2 dnovom skolemi. Naivne som si myslel, ze si budeme vyberat, ale realita bola taka, ze vyberat nebolo z coho. Pocet prihlasenych skol korenspondoval zhruba s poctom kufrikov. Medzi skolami, ktore o tuto cinnost neprejavili zaujem patrila aj spominana skola (vtedy pod inym nazvom).

Momentalne na skole posobi pani Judova, na ktorej pleciach stoji vsetka cinnost okolo environmentalnych aktivit, aj ked na skole su ludia, ktori za vyucovanie predmetov, ktore ovela blizsie korensponduju s env. vychovou, beru peniaze. Ich ekologia spociva v prazdnych frazach a v praci do 14.00 hod.

RNDr. Judova ma zaujem "robit veducu" monitorovacej skupine. Preco uvodzovky? Pretoze, nielen ona, ale ziadny pedagog, by nemal robit pracu za svojich ziakov. Mal by ich viest, motivovat, povzbudzovat, obcas pokarhat ... "vasej generacii patri buducnost". Skoda, ze to okolo seba velmi nevidim. A aby sa niekto neurazil, nie je to problem iba Vasej skoly, ale slovenskeho skolstva ako celku.

V zivote sa musite rozhodnut: bud sa budete veci snazit ovplyvnovat (a to zial znamena, aj velmi casto prehravat, nechat sa urazat a podcenovat), alebo sa nimi nechate unasat (a potom netreba frflat).

Monitoring nie je hra, je to praca. Praca, ktora vyzaduje more casu. Praca, za ktoru nedostanete peniaze, iba ziskate skusenosti s realnym zivotom, ktory je odlisny od toho zo skolskych ucebnic.
    Ze to nie je marne, o tom svedci fakt, ze jedna skvela generacia, ktora sa mozno nikdy nezopakuje (dnesny 23 - 26 rocny) prave cez spolupracu s nasim OZ nadobudli take zrucnosti, ktore im umoznili odijst do zahranicia. Zial, navzdy. Nie pre peniaze, ale pre ocenenie, zazivanie pocitu spolupatricnosti, pre pozitovne myslenie ... , ktore zial v slovenskej dzamahirii treba hladat lupou.

Nemam pocit, ze by na dvere OZ v sucasnosti busili nedockavi mladi muzi a devy z Liptova s vykrikom: "Chceme menit svet!"

Zhrniem: Ano Vasa skola moze byt zapojena v projekte, ak sa na nej najdu studenti, ktori su ochotni prist o vikendy, prazdniny ... ako ja vravim "trhat asfalt vlastnymi cinmi", prectoze uz jeden velmi slavny muz povedal: "Vsetko co stoji zato, aby sme urobili, stoji za to, aby sme urobili dobre".

P.S: Monitoring nie je len voda, ide aj monitoring skladok, invaznych rastlin ... svet je komplexny a zlozity.

Zelam krasny den a dakujem za zaujem.

Rudolf PADO   Reagovať

0

0

vystupy

Dobry den,
    mala by som zaujem prezriet si podrobnejsie fotografie, tabulkove a graficke vystupy z monitorovania kvality vodnych tokov, ktore uskutocnili skolske monit. skupiny? V roku 2005 prebehol prvy monit. cyklus a tento rok prebieha druhy?
    Dakujem, s pozdravom Zuzana S.
      Reagovať

0

0

Odpoved 2

Dobry den,

- Monitoring prebieha od roku 2001 + bol jeden velky monitoring Liptova v ramci projektu "Expedicia liptov" v roku 2002 a jeden mensi v roku 2006 (+ ovzdusie a poda).

- Musime vediet, na ake ucely budu sluzit tabulkove a graficke vystupy, ak vam ich dame k dispozicii. Fotografie nazasielame. Otvorene napisem, ze nase vystupy uz vyuzivala podnikatelska skupina v ziadosti o niekolko milionovu podporu z europskych fondov, a to bez nasho suhlasu, citacii ... a dalsia skupina, zdruzenie miest a obci, si z toho spravila vlastny program pre cezhranicku spolupracu medzi Polskom a SR, dokonca sa pokusila "pretiahnut" na svoju stranu nase skupiny, pretoze vlastne nema. Som preto zhnuseny z takychto metod.

- Subory maju niekolko - stoviek kb a preto mozu byt zaslane iba na osobnu adresu.

Rudolf PADO   Reagovať

0

0

potrbujem to vediet

ja by som potreboval vediet kvalitu vody rieky Vah, pravdepodobne zdroje znecistenia rieky Vah
      Reagovať

0

0

Dobry den potreboval by som ci by ste mi nemohli poslat informacie o kvalite vody rieky Vah....a este aj pravdepodobne znecistenie rieky Vah.
    moja adresa je juris69 zvinac azet.sk
    vopred dakujem
      Reagovať

0

0

Pravidla fóra

• Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií