Byliny, ktoré pouľivame v domacnosti uľ berieme ako samozrejmos». Bolo by zaujímavé a moľno aj dobré, keby sme o nich dozvedeli aj niečo viac na čo sa eąte dajú pouľi» a ako sa dajú vypestova» na záhradke a samozrejme kedy sa zbierajú. Vybral som iba niekoµko najznámejąích a najviac pouľívaných.
Škoda námahy, nemusel si sem opisovať celý atlas liečivých rastlín. Stačí dať iba odkaz alebo link. Veď vidíš, že ti už takmer dva mesiace nik neodpísal.
Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Motivujte sa zdravými bylinami
Byliny, ktoré pouľivame v domacnosti uľ berieme ako samozrejmos». Bolo by zaujímavé a moľno aj dobré, keby sme o nich dozvedeli aj niečo viac na čo sa eąte dajú pouľi» a ako sa dajú vypestova» na záhradke a samozrejme kedy sa zbierajú. Vybral som iba niekoµko najznámejąích a najviac pouľívaných.
©ALVIA LEKÁRSKA Salvia officinalis
ZBER : listy a vňa» :pred kvitnutím, viac krát do roka (máj - september)
SU©ENIE : rozloľené, schne pomaly, pri teplote do 35°C
USKLADŇOVANIE : dobre uzavreté, chránime pred svetlom a vlhkom
VLASTNOSTI : aromatikum, adstringens, antiflogistikum, antihydrotikum,
gargarizmum, dermetologikum
VYU®ITIE : pri kaąli
: pri poruchách trávenia(nadúvaní, hnačke)
: vnútorne aj zvonka : pri chorobnom potení (ako yzop)
: zvonka : kloktadlo : pri zápaloch horných dýchacích ciest
: na výplachy úst pri bolestiach zubov a paradentóze
: obklady aomývanie pri koľných chorobách
MAJORÁN ZÁHRADNÝ Origanum majorana (Majorana hortensis Moench)
ĄUDOVO : majoránka
OPIS : jednoročná, niekedy aj dvojročná bylina s priamou, rozkonárenou stonkou a protistojnými, oválnymi listami
drobné, biele kvety tvoria husté strapce, ktoré sú stopkaté a vyrastajú
vpazucháchlistov
plody sú tvrdky a úplne dozrievajú len v teplých oblastiach.
celá rastlina príjemne vonia.
VÝSKYT : pôvodne bola udomácnená v Stredozemí, pestovali ju uľ starí Egyp»ania, Gréci a Rimania a počas kriľiackych vojen sa roząírila do ostatnej Európy
PESTOVANIE : Pestovanie: Pestuje sa na suchých miestach v slnečnej polohe. Rozmnoľujeme ho semenami, voµne rozosievanými, alebo vegetatívne (odrezkami).
ZBER : vňa» za slnečného počasia a v čase plného kvitnutia - odrezáva jú sa len horné časti stonky (dolné časti čoskoro zasa obrastajú, takľe zber moľno opakova» aľ 3-krát za rok)
SU©ENIE : vo zväzočkoch na dobre vetraných miestach, teplota nesmie prekroči» 40 °C
USKLADNENIE : dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.
DROGA : vňa» (Herba majoranae) aromatická, korenistej chuti.
OBSAH.LÁTKY : silicu, triesloviny, horčiny, karotínya vitamín C
VLASTNOSTI : aromatikum, expektorans, nervinum, mierne antiseptikum a reumatikum
VYU®ITIE : podporuje tvorbu ľalúdočných ątiav, povzbudzuje chu» do jedla, pôsobí
proti nadúvaniu a upokojuje nervovú sústavu, preto sa pouľíva pri neurovegetatívnych ochoreniach a spastických kŕčoch.
Čaj sa pripravuje z 1 čajovej lyľičky drogy na ąálku vody a denne treba vypi» 2 ąálky.
Z majoránovej drogy sa pripravujú aj masti a pridáva sa do kúpeµov, ktoré majú význam pri liečbe reumatizmu
KORENINA : je neodmysliteµnou koreninou pri príprave polievok, omáčok a rozličných mäsitých jedál
KÔPOR VOŇAVÝ Anethum graveolens L.
OPIS : jednoročná bylina s popolovosivo ryhovanou, rozkonárenou stonkou zakončenou okolíkom ľltkastých kvetov čiarkovité, viackrát perovito zloľené listy vyrastajú striedavo zo stonky plody sú dvojnaľky okolíky sa odrezávajú postupne, ako dozrievajú a dosuąia sa (naľky potom samé vypadajú) celá rastlina aromaticky vonia.
VÝSKYT : Kôpor pochádza z východnej oblasti Stredozemia a zo západnej Ázie. Pouľíval sa proti kaąµu, bolestiam hlavy a na výrobu mastí. V súčasnosti sa pestuje v záhradách.
PESTOVANIE : pestuje sa v záhradách a na poliach predovąetkým ako korenina i zelenina
ZBER : a rosy, pretoľe plody µahko vypadávajú
vňa» sa kosí bezprostredne pred kvitnutím
SU©ENIE : v tieni alebo v suąiarenských zariadeniach pri teplotách do 35°C
USKLADNENIE : dobre uzavretú a chránime pred svetlom a vlhkom.
DROGA : plody (Fructus anethi) a niekedy aj vňa» (Herba anethi) aromatická, korenistej chuti.
OBSAH.LÁTKY : eterické látky s hlavnou zloľkou D- karvónom
v plodoch sa nachádza aj olej a bielkoviny
VLASTNOSTI : aromatikum, ..
VYU®ITIE : redukuje hromadenie plynov v µudskom tele a uµahčujú ich odvádzanie. malé mnoľstvo kôprových plodov v čajovinových zmesiach podporuje chu» do jedla, upokojuje nervovú sústavu a priaznivo ovplyvňuje tvorbu materského mlieka
KORENINA : korenenie do jedál, omáčok a prívarkov, a pri konzervovaní
BAZALKA PRAVÁ Ocimum basilicum
ĄUDOVE : bazalka, basilika, bazalienka
POPIS : jednoročná kríčkovitá bylina z čeµade hluchavkovitých (Lamiaceae),
predtým pyskatých (Labiatae),
: má 30-40 cm vysoké ątvorhranné krehké byle
: vajcovito-kopijovité listy, vyąąie prechádzajúce do listenov
: kvety biele, prípadne ľltobiele alebo červené
: plody sú čiernohnedé tvrdky
: kvitne od júna do septembra
: celá rastlina príjemne vonia - veµmi medonosná.
PESTOVANIE: darí sa jej v kyprej, humóznej, nie prílią suchej pôde na slnečnej strane
: semená vysievame včaąąie z jari (v marci aľ apríli) do debničiek
alebo do poloteplého pareniska, µahko prihodíme zeminou a pritlačíme
: klíčia za 10-14 dní
: rastliny presádzame do pôdy, aľ keď zosilnejú a nehrozia mrazy (lebo
ich neznesú), a to aj 2-4 priesady do jedného hniezda - lepąia úroda.
: hnojíme i polievame opatrne. t. j. nie prílią. aby sa nezníľil obsah
éterického oleja
: slabąí tieň im je na prospech
: choroby a ąkodcovia spôsobujú ąkvrnitos» a vädnutie listov,
zahnívanie bylí pred rozkvitnutím a pod.
ZBER : vňa» : júl - august
SU©ENIE : hneď pozorne pri teplote do 35°C, v tenkých vrstvách ! µahko sa zaparí
USKLADŇOVANIE : dobre uzavreté, chránime pred svetlom, vlhkom
VLASTNOSTI : aromatikum, karminátivum, mierne antiseptikum
VYU®ITIE : v lekárnictve, voňavkárstve a ako korenie
: upravuje trávenie
: osoľí pri nadmernom tvorení plynov t.j. nadúvaní
: zvonku : s vňa»ou kapsičky pastierskej na omývanie zaparených miest (intetrigo)
KORENINA : LISTY : ako náhrada za čierne korenie, pridáva sa do mäsových konzerv, do ąalátov
Reagovať