Rudolf Pado
ako je to so zákonom
Zaujímalo by ma, či prípade, že budem chcieť energetickú vŕbu vysadiť ako aj vyťať nejaké potvrdenie.
Odpoved
Nakolko sa energeticke vrby pestuju zvacsa na plantaziach ( v opacnom pripade toí z hladiska vynosov nema vyznam), tak povolenie nepotrebujete. Je to rovnake, ako ked realizuje zatvu kukurice, psenice ...
prosim vas mám zaujem o pestovanie rychlorastúcej vŕby. Možete mi poslať bližšie informácie alebo bližši kontakt kto by mi vedel poradiť či sa da vŕba pestovať v našich podmienkach.
Takze, keby som to chcel pestovat na mojich roliach (orna poda), mozem to tam vysadit bez povolenia alebo ohlasenia na pozemkovom urade? Chapem to spravne?
Kontakt
Na tejto adrese, by Vam mali poradit:
Výskumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva
Mládežnícka 36, 974 21 Banská Bystrica
Výskumná stanica Krivá na Orave
Ing. Ján DANIEL
027 55 Krivá
Tel. 043 -589 4248
0907 - 160179
E-mail: kovutphp@isternet.sk
Odpoved
Nikdy som nezakladal plantaz, preto by som radsej zatelefonoval na pozemklovy urad. Uradnici su uradnici.
Podla mojho nazoru vsak pestovanie energetickych vrb nespada pod lesny zakon, nakolko nejde o zalozenie klasickeho lesa s presne vytycenymi cinnostami, ktore upravuje LHP, ale o pestovanie "rychloobratovej" kultury, teda netreba robit ziadne prevody z polnohospodarskeho podneho fondu na lesny podny fond. Okrem toho predpokladam, ze poda je vo Vasom vlastnictve, neohrozujete nikoho pozemkove prava ... Ak by som chcel byt este podpichovacny, tak dodam, ze ak ak sa na vysoko bonitnej pode mozu budovat priemyselne parky, casto v rozpore so zakonm SR, tak pestovanie energetickej vrby je oproti tomu neskodnou zalezitostou.
Ako prebieha zber a ďalšie spracovanie tejto vŕby. Je k tomu treba kombajny a iné mechanizmy?
Odpoved
Da sa top zbierat aj rucne - zasmestnat socialne marginalizovanych ludi. Samozrejme, ze to zavisi od velkosti plochy. Stiepkuje sa to, cize je potrebny stiepkovac.
použitie herbicídov v prvom roku výsadby energetickej vŕy nie je jasný.Viete pomôcť
Odpoved
Dobry den,
detaily prosim rieste s vyskumnym ustavom.
nové odrody Salix viminalis L
Dobrý deň,
volám sa Skladan Branislav a som doktorand na SPU v Nitre, kde riešime problematiku pestovania vŕby košíkarskej Salix spp. v spolupráci so švédskymi partnermi.
Možno by bolo zaujímavé porovnať nové odrody, ktoré pestujeme na Južnom Slovensku s Vašími odrodami. budem vďačný keby ste mi poslal linky na podrobnejšie výsledky z Vášho pestovania, prípadne akékoľvek materiály týkajúce sa tejto problematike.
Samozrejme rád sa podelím aj s našími údajmi.
Dúfam, že spolupráca bude obojstranne prospešná.
S pozdravom
Skladan Branislav.
odpoved
Dobry den,
musite sa obratit na Vyskumny ustav Ktrivej na Orave. Ja tam nepracujem, toto je popularno- vedecky clanok.
mam zaujem o pestovanie vrby a potrebujem vediet ci je potrebne mat aj susicku ked alebo sa to zbiera suche a na akej velkej ploche je to ekonomicki vyhodne.
Mna najviac zauima pestovanie uralky ktora je najvhodnejsia na kosikarstvo NEMOZEM SA DOSTAT KU ZIADNEJ INFORMACII AK NIEKTO PORADI BUDEM VELMI VDACNY JAROSLAV ZO ZH.
Re: Uralka
Dobrý den,
jsem vyučená košíkářka a mám většinu košíkářských vrb.
Jestli vám nevadí vzdálenost ( jiný stát ), ráda vám poradím.
S pozdravem Iveta Červinková
Re: Re: Uralka
Dobry den našla som vas na nete a mala by som zaujem nformacie ,kde sa da vyučiť za košikarku,alebo čí ma to dokažete naučiť:-) s pozdravom Jana
Re: Re: Uralka
dobrý deň, rada by som pestovala u nás na záhrade košíkárske vŕby. mohli by ste mi prípadne poslať sadbu z tých vašich? ďakujem, mirka
Re: Re: Re: Uralka
Dobrý den,
jaké neboli k jakému účelu byste chtěla vrby pěstovat ?
Košíkáři používají nejčastěji 4 druhy vrby:konopinu, mandlovku,americkou a rakovici.
Každá má malinko jiné vlastnosti, konopina dlouhá měkkká a výnosná, mandlovka je hodně tvrdá, americká je střední ,červená a rakovice - S.purpurea je rozmanitá v délkách, barvách. Něco málo se dá na sázenky nastříhat, bylo sucho a proutí je krátké. Cena je 2,- Kč za kus
Re: Re: Re: Re: Uralka
pred dvomi rokmi sme kúpili starú opustenú záhradu a k nej ešte kus zeme, dokopy cca 4500m2. snažíme sa to celé skultivovať, vyčistiť a raz keď budeme v dôchodkovom veku možno budeme hospodáriť. jednou stranou pozemku tečie naozaj minipotôčik, ktorý nevysychá ani v lete a za ním je verejná komunikácia, tak sme chceli u nás vysadiť vŕbu. slúžila by proti cudzím pohľadom a okrem toho by bola užitočná aj prútím. mám mamu, ktorá je na invalidnom dôchodku a dostala na vianoce knižku o prútikárstve. v tejto oblasti nemáme zatiaľ žiadne skúsenosti ale ak by sme si zapestovali vlastnú vŕbu, mohla by mama skúšať čo dokáže. okrem toho by sme chceli časom chovať nejaké včely a čítala som, že vŕba je jednou z prvých a u včiel veľmi obľúbených rastlín. tak u nás by sme sa o ňu starali a myslím, že by jej bolo dobre. na váš komentár som natrafila úplnou náhodou a napísala som vám pretože u nás sa mi podarilo nájsť zatiaľ pestovateľov salix viminalis. vidím to ako zaujímavý a aj užitočný kus živého plota. ak by ste mohli z každej nastrihať povedzme 10ks sadeničiek? netuším ako sa ujmú. ja som z obce v okrese Martin v SR. Odkiaľ ste prosím vy? pýtam sa preto, aby sme nejako dohodli podrobnosti dodania. Ďakujem pekne a prajem príjemný večer. mirka
Re: Re: Re: Re: Re: Uralka
Dobrý den,
jsem ze Zlínského kraje, okres Kroměříž.
Po 10 ks by nebyl problém nastříhat sázenky.
S. viminalis - konopinu mám ve svěží zelené barvě,
S. americana - americká cca 4 klony ( je červená ),
S. amygdalina - mandlovka - má malou dřeň = velmi tvrdá a nejvíce mám S. purpureu - rakovici - je v mnoha barvách, proutí štíhlé a kratší. Dále bych vám nabídla S. alba - vrba bílá - je krásná svou barevností od žluté po okrovou, ale dost se větví - po ostříhání se z ní pletou krásné pomlázky.
A pro včely tu mám krásný " kočičkový " červený keř - s velkými květy.
S pozdravem Iveta Červinková
Re: Re: Re: Uralka
Ak máte záujem o košikárske odrody vŕb, napíšte mi na mejl juriga@g-studio.sk
Robievam v zime kurzy aj rozosielky sadeníc košikárskych vŕb aby sa dali pred jarou vysadiť.
Pestovanie vŕbových porastov na energetické účely
Pokusy na overenie možností pestovania rýchlorastúcich odrôd vŕby (Salix viminalis) na energetické účely boli založené na výskumnej stanici v Krivej na Orave na jar v roku 1994. Na tieto účely boli použité tri odrody vŕby a to ULV, ORM a RAPP, ktoré boli vyšľachtené vo Výskumnom ústave poľnohospodárskom vo Swälov vo Švédsku. Výsadba
Porasty sa vysádzajú v jarnom období odrezkami o dĺžke 20 cm a hrúbke 1 – 1,5 cm do sponu 60 x 70 cm (vzdialenosť v radoch...
Reagovať