BIO spotrebiteľ

Vitamin B 12

  1. vitamin B 12
    Ahojte! Rada by som sa opytala, ako riesite Vy, vegetariansky- vegansky rodicia prisun vitaminu B 12 v strave Vasich deticiek? V knihach pisu, ze sa doplna v tabletkovej forme. Ale tu poznaju len injekcie. A este jedna vec. Prosim, ak ste niekto z Prievidze, alebo okolia, rada by som niekoho spoznala. Presviecat nase Stare mami a rodinu o spravnosti vegetarianstva pre nasho syna ma dost vycerpava a rada by som prijala nejaku podporu. Stacila by raz za cas nejaka mailova:-) Dakujem

    Reagovať

  2. Re: vitamin B 12

    Ahoj. ja nie som mamička, len ma napadlo, že v sójovom mlieku od Alfa bio je prídavok B12.
    alex   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    myslím, že B 12 sa nachádza v tempehu - to je sójový výrobok.
    Ivona   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    ahoj B12 v tabletkovej forme má firma Forever living products, kukni na nete.
    nusina   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Drahí díleri, neotravujte nás na tejto stránke. Forever je obyčajný multi level - drahý podvod! Tablety B12 sú v hociktorej lekárni na Slovensku - je ich asi 1300.
    juro   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    juro ak sa ti to nepáči, prejdi na inú stránku , asi si zdravý človek,čo ti samozrejme aj prajem, ale sú ľudia ktorým záleží na svojom zdraví tak ich nechaj nech sa sami rozhodnú, čo si vyberú. sú dospelí a majú svoj rozum. mphpl by si napísať aspon jednu spoločnosť /z lekárne/ ktorá vyrába B12 v tabletkovej forme? ja som ešte nepočula o takej. a prosím - bez urážky, ved sa tu len diskutuje.
    nusina   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Tabletky B12 naozaj dostat v lekarni. Cital som, ze dokonca vela masozrutov ma nedosatocny prisun B12, pretoze ich creva su v tak zalostnom stave, ze telo ho nedokaze vstrebat. Tabletky teda mozu pomoct kazdemu. Myslim, ze sa da urobit test na hodnotu B12 v ludsom tele. Nachadza sa aj v nejakych potravinach, ktore tu boli vyssie spominane, otazne ale je, ci v dostatocnom stave.
    Ked sa pozreme do prirody, napriklad na opice, nemaju problemy z B12, pretoze vsetko co konzumuju je zanesene hlinou/prachom, v ktorych sa nachadzaju bakterie. Navyse, casto konzumuju hmyz, a dokonca obcas aj maso.
    Ziju zdravym zivotom, jedia co maju jest, nic nevaria, takze creva maju v perfektnom stave. I z tych malych mnozstiev prijmaneho B12 vedia vstrebat tolko, ze bezny clovek musi prijimat niekolkonasobne mnozstvo B12, aby vstrebal rovnako.
    Deficit teda nastava u vsetkych ludi, ktory sa sdravuju tak nezdravo, ze ich traviaca sustava je v tak zalostnom stave, ze nedokaze B12 vstrebavat dostatocne. Dalej nastava u vegetarianov a veganov, ktori si zle zostavili jedalnicek, a potom u 100%tnych vitarianov, ktori si vsetko cistia. Najprijatelnejsie riesenie je podla mna kupit tie tabletky. Ale kto sa boji chemie, moze kludne jest kazdy den zopar gramov hmyzu. :)
    Pat   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ak máte problém s tabletkami, je možnosť užívať aj tekutý prípravok určený na injekciu, v lekárni bez problémov k dostaniu. Bez obáv je možné ampulku rozlomiť a vypiť.
    Ale oveľa lepšia alternatíva je prirodzený prísun v potrave. Veľmi dobrým zdrojom sú kvasinky, teda droždie. Myslím, že to spĺňa predstavi ako vegetariánov tak aj vitariánov. klasické drožie za pár korún sú len lisované pivovarské kvasinky, bez chémie a živé. Nie všetky deti asi obľubujú droždovú pomazánku, ale jedlé alternatívy sa dajú vymyslieť. Taktiež použitie kysnutých pečivových potravín je možné, B12 teda kobalamín sa teplom nedeaktivuje.
    Dobrá rada na záver: B12 odpudzuje komáre, ak sa uzíva vo väčších dávkach, čo je uzitočné najmä na dovolenkách.
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    ahojte, som uz niekolko rokov vegan a teda viem, ze prisun B12 je naozaj dolezity. odporucala by som nepodcenovat to, lebo ja som niekolko mesiacov jeho prisun ignorovala a naozaj sa to prejavilo na mojom zdravi... preverovala som si ucinnosti liekov B12 v lekarni, no jednoznacne mi bolo odporucene uprednostnit injekcie pred tabletkami.
    ide o to, ze telo nevie spracovat B12, ktora je obsiahnuta v tabletach... taktiez si kupujem sojove mlieko - nie susene, no myslim, ze na to, aby clovek pokryl dennu davku, je potrebne vypit kazdy den niekolko salok...
    ohladom malych deti by som sa urcite poradila so svojim lekarom (ak sa s nim da na tuto temu hovorit) resp. skusenym lekarnikom...
    ahoj a prajem vela zdaru, viem, ake je to neprijemne vysvetlovat ostatnym ze byt veganom sa da a je to nielen zdraviu prospesne... :-)
    Jaja   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    injekcie mi pridu dost radikalnym riesenim pre zdraveho cloveka, vitamin B12 syntetizuju kvasinky a ukladaju sa v organoch (pecen atd.), preto najviac vitaminu je v hovadzej peceni, ale nebudeme predsa kvoli tomu zabijat zvierata, treba hladat priame zdroje kde su kvasinky : cize ako bolo uz spomenute drozdie (pre niektore diety sa neodporuca), dalej kysla kapusta (cim viac tym lepsie, ma tiez vit. c), kvasinkove pivo, vino v stadiu kvasenia (ked ma este malo alkoholu, lebo ten zabija kvasinky), sojove mlieko s pridavkom B12, tempeh (sojovy prudukt), myslim si ze aj Miso (sojova pasta), morske riasy, hlavne Spirulina (obsahuje velmi vela zdraviu prospesnych latok vo velkom mnozstve). Vitamin B12 syntetizuju aj kvasinky v nasich crevach, ale postacujuce mnozstvo to asi nie je. Urcite je mnoho dalsich potravin obsahujucich tento vitamin, sami zvazte, proste vo vsetkom kde prebieha kvasny proces.
    este by som chcel povedat ze B12 spolupracuje s kyselinou listovou (ale tej asi vegetariani/vegani maju dostatok).
    abysmal   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Prosim vsetkych diskutujucich, aby prestali rozsirovat mytus, ze B12 sa nachadza prirodzene v drozdi, miso, tempehu, riasach...etc. V nich je pritomny len pseudo-B12 alebo inaktivny B12, ktory ludsky organizmus nevyuziva rovnako ako normalny (aktivny) B12, jedine co robi je, ze sa ukaze v testoch na pritomnost B12.
    JEDINY REALNY ZDROJ B12 PRE VEGANOV JE TABLETKA, OBOHATENE POTRAVINY (obohatene sojove mlieko, obohatene tebi drozdie...) ALEBO SPOMINANA INJEKCIA (to sa mi vidi ako drasticke riesenie).
    Nedostatok vitaminu B12 sa ukazuje casto az po roku prejdenie na vegansku stravu, preto to v minulosti vela veganov podcenovalo (preto niektore mamicky veganky mali problemy s novonarodenymi detmi).
    B12 v tabletkach sa ziskava pestovanim bakterie v laboratoriu, ktora to vyraba rovnakym sposobom ako vo vnutornostiach zvierat. Niektore zvierata ziskavaju B12 jedenim svojich vlastnych exkrementov (vratane kralika, a niektorych primatov), ale myslim, ze pre vacsinu ludi to nie je riesenie.
    B12 v tabletkach je mozne lahko kupit v lekarnach, aj inych predajniach. Ak to nie je mozne, treba si zadovazit obohatene sojove mlieko, resp. ine obohatene produkty.
    PS: som veganka.
    http://www.veganhealth.org/b12/plant
    http://www.veganhealth.org/b12/int
    Suane   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ahoj Suane.
    Ešte by možno stálo za to zistiť kto financoval výskum tzv. aktívneho a neaktívneho B12. A ak zistíš, že za tým stojí nejaký tabletkový megakoncern... neviem, treba pokračovať? :-)
    Tým samozrejme nechcem tvrdiť, že nemáš pravdu. Len mi niečo nesedí.
    Pivné kvasinky (čiže BAKTÉRIE) sú zdrojom NEAKTÍVNEHO B12, a v laboratóriu pestované (tak isto) BAKTÉRIE sú zdrojom AKTÍVNEHO B12 ?? Neznie Ti to, ehm, divne??
    Brano   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Brano, dozvedel si sa o tychto studiach nieco viac?

    tiez mi tu nieco nesedi ---- suhlasim s tebou.
    anima   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ahoj Anima.
    Konkrétne o štúdiách súvisiacich s B12 neviem nič bližšie. Preto som reagoval skôr spochybnením zdroja ako argumentami. Zato ale viem (no, viem..počul som) o štúdiách potvrdzujúcich nevyhnutnosť konzumácie mlieka, ktoré boli financované mliekarenským priemyslom. Na čo prišli vedci skúmajúci mlieko? No na čo asi? :-))
    Tak ma napadlo, či to s tým B12 nebude podobne...
    Brano   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Nestoji za tym ziadny tabletkovy koncern, a je toho plny internet. Za studiami stoja vegani (a veganske institucie), ktori sa cudovali, ako je mozne, ze vegani, ktori jedli jedla, v ktorych sa mal nachadzat b12 stale dostali anemiu a ine zdravotne komplikacie asociovane s nedostatkom B12.
    Pre viac informacii studujute tuto stranku> http://www.veganhealth.org/b12/

    To, ako posobi B12 z rozlicnych zdrojov skumali na reakcii inych ukazovatelov v ludskom tele po poziti (napr. hladiny kyseliny Methyl Malonicovej v krvi), kedze ked skumali len obsach B12 v zdrojoch, tak sa ukazal aj ten falosny B12.

    Pivne kvasinky aj TEBI drozdie neobsahuju sami o sebe B12, ktory by ludske telo mohlo vyuzit, iba ak su obohatene.

    Nevravim, ze som odbornicka, ale ked vsetky veganske spolocnosti varuju pred spoliehanim sa na tychto neobohatenych zdrojoch a poskytuju mnoho rozumnych dokazov a studii , tak ja si radsej kupim ten vitamin.
    Suane   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Prešiel som si tie spomínané články, zdajú sa to byť kvalitné vedecké štúdie, vrátané citácii článkov v renomovaných časopiso. Škoda, že o mnohý iných pseudovýskumoch sa to povedať nedá. no ale.
    Doždie a aj iné potraviny (ale tepmeh a podobné deriváty soje asi tažko) obsahujú množstvo B12 postačujúce na udržanie hladiny u normálne sa stravujúceho človeka (normálne, nemyslým vegetariánov a vegánov). Ale ak má niekto príznaky nedostatku vitamínu B12 mal by skúsiť užívať tabletkovú formu, asi 2 mg denne. Ak sa to po 2 až 4 týžnoch nezlepší, problém nie je v nedostatku B12 v strave ale ide pravdepodobne o poruchu metabolizmu B12. Tie sa môžu vyskytovať u diabetikov a ľudí s vážnymi poruchami tráviaceho traktu, alebo môžu byť dedičné ako tzv monogénne ochorenie. Tu treba nasadiť injekčnú formu, ale samozrejme pod lekárskym dohľadom. To tak v skratke, tá štúdia je dosť rozsiahla.
    Keď majú vegáni problémi už len s vitamínom B12 ma to len utvrdzuje o absurdite vegánstva ako takého, to nikdy nepochopím.... Príjem B12 je vyladený pre príjem živočísnej stravy, tak ako mnoho iných látok. Darmo, raz nie sme bylinožravci a nikto s tým nič nenarobí. Extrémi sú škodlivé!!!
    Tak sa snazím vyhnúť akože škodlivému mäsu a potom musím pchať do seba umelo pripravené liečivá. Tak si nasypme do misky 20 aminkyselín, pár tabletiek multivitamínov, lyžičklu cukru, lyžičku rafinovaného oleja, poriadne premiešať a výdatná strava pokrývajúca všetky potreby je na svete.
    Ináč tá príprava toho vitamínu v baktériách je úplne normálna, tak sa vyrábajú všetky vitamínové komponenty, aminokyseliny.... (Vitamín C v tabletách tiež nelisujú z citrónov)
    Drvivá vedšina "mäsožravcov" nemá s B12 problémi, veľmi veľa striktných vegetariánov a vegánov áno, a oktrem toho aj zo železom, to je presne o tom istom.
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Nie, nie, tak daleko zas nemusime zachadzat.Verim, ze aj veganstvo ma v dnesnej sialeno prechemizovanej dobe svoje opodstatnenie.... nasi veganski predkovia spapkali kazdy den nevedome aj nejaky ten hmyz ci neumyte jablcko --- a s B12 nebol problem....Hoci dnes tato alternativa tazko pripada do uvahy, neznamena to ,ze sa vegani musia pchat tabletkami!
    Co tak sem- tam vajecny zltok od stastnej ,t.j nie masovo chovanej, sliepky?
    ....viem, teraz mi poviete, ze to by uz nebol pravy vegan....a ze takych sliepok je dost malo......
    Ale co je podla vas prirodzenejsie---- jest prirodzeny dar prirody,ktory ani nijako neuskodi sliepocke, alebo umele tabletky?
    Aj Niektore veganske kmene jedavali vajicka -v case hojnosti.
    Podotykam, ze ziadne stastne sliepky nevlastnim....v panelaku tazko....ale vajicko sa vzdy zohnat da...
    anima   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Vy ste kedy mali vegánskeho predka???
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    a este len tak pre info link http://top-med.sk/?idi=2
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ved prave o to tu ide!
    Vegani z biologickeho hladiska v podstate neexistuju....ano, je pravda,ze ako vegani sa oznacuju ludia, ktori kvazi nekonzumuju ziadne zivocisne produkty.....Ale!....ci nepatria napr.bakterie, kt. produkuju B12 tiez do zivocisnej rise`? Alebo ci bezne nevedomky nezhltneme najroznejsie mikroorganizmy zo vzduchu a pod.?
    Pojmom "veganski predkovia" myslym kmene resp.spolocenstva, kt.nemali moznost alebo nechceli konzumovat zivocisne produkty --- teda ani len netusili , ze su vlastne tym, co nasa moderna spolocnost nazyva" Vegani"

    Zelam pekny den!
    anima   Reagovať
     
    0
     
    1

    Re: vitamin B 12

    no baktérie rozhodne nie sú živočíchy, to si treba trošku zopakovať základy biológie!!! Za život zje človek, najmä počas spánku, nevädomky niekoľko kilogramov hmyzu a pavúkov!
    A ktoríže to kmeň bol vegánsky?
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ahojte!
    Precitala som si vsetky prispevky a myslim, ze nejaka podrazdenost na fore nie je opodstatnena, ved nikto nikoho neuraza a nikto nikomu nediktuje, co ma robit. A ako to bolo s tou reklamou na firmu Forever? Ja som u Amway a za to sa nemam zucastnit fora? Nezmysel, forum je pre kazdeho a myslim, ze prave od ludi, ktori maju s kvalitnymi produktami skusenosti, sa da nieco priucit. Aj ked Nutrilite (od Amway) vznikol ako 1.doplnkova vyziva na svete -r.1934 a dovolim si tvrdit, ze je najlepsim a najosvedcenejsim na svete, neznamena, ze ho niekomu nutim. Kazdy si predsa vyberie, co chce. Forever nepoznam blizsie, no pokial som informovana dobre, tiez kladu velky doraz na to, aby rastliny, z ktorych sa tabletky vyrabaju, neboli postrekovane chemiou, atd. To je zaklad. Vychadzam z toho, ze produkty mozu byt kvalitne. Ludia, snad si nemyslite, ze nejake synteticke vitaminy z lekarne mozu mat ten isty ucinok ako kvalitne prirodne. Skutocne su za vsetkym peniaze, to je pravda. Kazda firma si presadzuje svoje a je velmi tazke si zvolit to spravne. Ja nezijem na Slovensku, takze nemam zaujem na nikom z vas zarobit. Pravdou je, ani take firmy, akou je Forever alebo Amway nemozu dat nikomu vyrobky zdarma. A vdaka tomu, ze sa v tejto firme venujem najviac doplnkovej vyzive, nakolko sme mali v rodine jeden zdravotny problem, zhanam si veskeru literaturu z tejto oblasti aj sama. Je to moje hobby. Vela veci ma sokovalo, napr. som sa docitala (Klaus Oberbeil -mikromolekularny a genovy vyskum, expert na vitaminy), ze vit. B12 sa vlastne ani neda spolahlivo v krvi zistit! Dokonca, ze vegani si dokazu vyrabat v tele B12 sami. Mozno dostat tuto knihu aj na Slovensku. K.O.-Fit s vitaminmi. Dalej pise, ze B vitaminy jednotlivo nikdy nemaju taky ucinok, ako ked sa beru ako cely komplex-B. V prirode ich nikdy nenajdeme oddelene ale vzdy spolu. Napr. Nutrilite ich ponuka vylucne ako B komplex, samozrejme s kys.listovou a pantotenovou. Ja mozem Nutrilite s cistym svedomim kazdemu doporucit, u nas doma som nim dokonca pomohla aj zvieratkam. Veterinar bol milo prekvapeny. Urcite existuju aj ine hodnotne produkty na svete, no ja vychadzam z mojich skusenosti a nikdy by som ich nechcela postradat.
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    No vidite,ved o tom tu cely cas rozpravam. Prave uplne veganske kmene v podstate neexistuju....a keby aj, kvoli hmyzu, co by im pocas spanku vliezol do ust, by viac neboli veganmi:)
    Viem, bakterie su prokaryoticke mikroorganizmy--- Len z laickeho hladiska som ich pomenoval zivocichmi, pretoze tak uzasne intenzivnym metabolizmom sa skutocne podobaju takym "zivym striebram" v zivom svete.
    anima   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    filip f, zastavas nazor,ze nie sme bylinozravci. Skus jest iba maso, alebo prevazne maso, ci budes zdravy. Opacne to funguje super, pokial vsak dbame na rozmanitu stravu.Priroda nam jej ponuka dostatok, aj s vit.B12. Ak ho vsak vynechavam casto z jedalnicka, da sa doplnit doplnkovou vyzivou. Okrem toho, v dnesnej dobe, v ktorej nas organizmus musi denne bojovat s volnymi radikalmi, je skutocne dolezita doplnk.vyziva, pretoze beznou potravou neziskavame dostatok ani napr. antioxydantov, ktore tieto vol.radykaly eliminuju. Co sa mna tyka, rozhodne som poznala na svojom zdravi pozitivnu zmenu, odkedy nejem maso. To som o doplnk. vyzive este nevedela nic. Ale ta je nam urcite blizsia, ako chemia.
    Ahimsa   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Stopercentne nie sme blylinožravcami! Chrup, usporiadanie žalúdka, dĺžka jednotlivých častí čriev, usporiadanie niektorých metabolických dráh jednoznačne dokazuje - nie sme bylinožravci. Ani naši najbližší príbuzný - šimpanz, gorila nie sú bylinožravci. Sa s tým zmierte. Netvrdím, že bez mäsa človek neprežije. Rozhodne som nepovedal, že máme jesť iba mäso. Pri rastlinách odporúčate jesť pestrú stravu. Aj pri mäse je možno pestrá strava. SDamozrejme, že keď budem jesť iba bravčovinu, tak dlho nevydržím. Asi ako Vy, keby ste jesli len sójové kocky alebo len hrach alebo jedno čo. ani v prídode nie sú prakticky absolútny mäsožravci. Aj taka líška toho rastlinného poje dosť veľa. Tak treba mať pestrú stravu aj s mäsom, teda rybacím, hydinovým, morskými potvorami ap. Samozrejme v menšinovom pomere k rastlinnej zložke. Jááj, jak nemám rád extrémizmus....... Môže mi niekto poslať citáciu nejakej prehladnej literatúri o vegánstve alebo nejký rozumný web? Aby som vedel, kde ísť na argumenty. No a možno ma presvedčia....
    Anima, fajn, pekná úvaha. OK
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    1

    Re: vitamin B 12

    Ja neviem, co vas stale prenasleduje, ze vas niekto presviedca. To iste by sa dalo povedat aj opacne. Kazdy jeden, kto pise do fora ma svoj nazor a svoju pravdu a vlastne vymenou nazorov sa dostavame do myslenia inych ludi. Podla teba, filip f. je to extremizmus, ja ti to neberiem ale predstav si, ze by ti na fore vsetci pritakavali, bolo by to zaujimave? Ti, co jedia maso maju tiez svoju pravdu a ja nemam pocit, ze ma svojim oponovanim a vyvracanim faktov presviedcaju. A takisto to je s tymi produktami: ak niekto napise, ze ma vyskusany produkt, ktory doporucuje, hned v tom vidia niektori, ze ho vnucujeme alebo chceme len zarobit. Ved kazdy sa moze rozhodnut slobodne!! Chcela som na tvoj posledny prispevok reagovat konkretnejsie ale ak mas pocit, ze ta presviedcam, o.k., nemusime v tom pokracovat.
    Ahimsa   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    ja by som skor nazvala cloveka plodozravcom.. mame ruky prisposebene na trhanie plodov.. ustrojenstvo na bylinnu stravu..crevny system dlhsi ako masozravci.. nemame ani spicate zuby na trhanie masa ani pazure.. mm ale to sa tady asi uz omiela dokola =)
    filipf. - http://vegetariani.asp2.cz/?view=argumenty ..ked chces si to precitaj, je to zaujimave..mozno sa neco nove dozvis a na neco nazor zmenis aspon trosku =)
    .. inak tato debata.. to je nekonecne.. za ty roky mozem povedat ze kazdy den sem "napadana" nejakym nespokojnym masotarianom(dojde mi to lepsi nazov ako masozravec=).. pritom ja si "ich" pri jedle nevsimam..nemiesam sa do toho co jedia.. nekomentujem..aj ked mi uz je nekedy ten zhnity zapach masa , alebo mlieka neprijemny,, jednoducho za zatnem a nemiesam sa im do toho.. vybrala som si svoju cestu s ktorou som nadmieru spokojna, tak nic s druhymi neriesim... ale oni ano..... nikdy sa snad nedozviem a nikdo mi nato neodpovie.. preco su taky? co im vadi?.. ze mam narozdiel od nich vacsiu uctu k zivotu?.. ved im nikdo spod ust to maso nevytrha..tak preco stale to vsetko??
    Sandruš   Reagovať
     
    1
     
    1

    Re: vitamin B 12

    No Filip, dovol nesuhlasit. Ved si to teda porovnajme:
    Usta: Masozravci nemaju stolicky, zato silne predne zuby, ktorym maso trhaju.... My stolicky mame , tak ako bylinozravci a to preto, pretoze nam travenie zacina uz v ustach. Mame enzym, ktory rozklada skroby v slinach. Tak ako Byl.. Masozravcom chyba. Dlzka criev je velmi odlisna. Masozravci ich maju cca 3 krat dlhsie ako svoje telo a bylinozravci az 12 krat dlhsie. A to preto, aby to maso, islo z tela rychlo prec. Kym nezacne v crevach hnit a doslovne otravovat telo... To co pri hniti vznika, myslim z chemizkeho hladiska to uz je tema navyse....ale urcite nic zdraviu prospesne v tych nasich 12 metrovych crevach....
    Kdezto bylinozravci musia potravu travit postupne a prave koli spominanym zlozitym skrobom, ktorych strukturu treba "rozbijat " systematicky...a travenie tak prebieha pocas celej cesty crevami. Takisto zaludocne stavy mame ine ako masozravci...A to nehovorim o pazuroch a o tom, ze by sme korist ani len nezbadali, nie to este aj dobehli....a pripadne dokazali usmrtit pevnym zovretim zelusti...:-)))
    Je toho viac. Myslim tych rozdielov. A nemam to z vlastnej hlavy. Cela tabujka je v knihe. Len si nespomeniem v ktorej. Ale urcite vegetarianskej...:-)))
    A este Sandrus, suhlasim. Vacsinou maju namietky a pripomienky naozaj nespokojny jediaci maso. Nerada pouzivam slovo masozravci. Je to blbe skatulkovanie. A dovolte mi zvyraznit slovo NESPOKOJNY maso jediaci. Pretoze prave ti, ktorich stale nieco pobolieva, trapia klby, obezita a bolesti hlavy.....maju vyhrady voci ludom, ktori su evidentne stihlejsi, spokojnejsi, vyrovnanejsi a nemaju zvacsa vaznejsie zdravotne problemy.
    Preco? Zavidia? Alebo je to skryty hnev ,za ten hlupy vzorec spravneho stravovania, podla ktoreho do nas hustili....a vyslovene nazdgavali jedlo a maso uz od skolky...?
    V jedalni na ZS potom 4 krat do tyzdna maso - tesila som sa na stredu, lebo bol mucny den...:-)))
    Nech je to ako chce, kazdy ma pravo rozhodnut sa....
    Tak do toho...:-)))
    pata   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ja som sa napr. nestala vegetariankou zo zdravotneho dovodu ale som milo prekvapena tym, ze odkedy nejeme doma maso sme jednoducho zdravsi. Myslim, ze to je velky prinos, odhliadnuc od veskerych teorii.
    Ahimsa   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Sme vsezravci,tak co sa tu hadate?

    Mna by skor zaujimalo rozdiel medzi injekcnou a tabletovou,sprejovuo formou B12 vo vyuzitelnosti. Je pravda,ze tabletova forma sa skoro vobec nevyuzije?
    ha   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Vo všeobecnosti sa tabletové formy v organizme absorbujú najhoršie. O niečo lepšie sú kapsuly a ešte lepšie mäkké kapsuly (niekedy nesprávne označované ako gélové kapsuly podľa anglického softgels). Spravidla najlepšie sa absorbujú kvapky a potom samozrejme injekcie.
    pavol   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    No radšej si dám dve tabletky ako jednu injekciu, to nieže by som sa bál ihly, ale poprvé je to drahšie (vrátane ihly a striekačky) a podruhé asi to vyžaduje aj trochu odbornosti, ak nie ste lekár alebo zdravotná sestra. Injekčne by sa mali podávať vitamíny len vo veľmi akútnych prípadoch. Ak vám vybratie jednej škatuľky tabletovaného B12 nepomôže, až potom by som siahal po injekčnej forme. Každá tableta aj injekcia sú v podstate konské dávky vitamínu, je to náraz pre telo, aj tak to nestihne zachytiť a veľkú časť vyplaví. Ale ked vám injekcie spôsobujú uvoľnenie duše tak to nie je problém
    filip f.   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    B12 v tabletach telo len tazko vyuzije,aj keby si ich dal 10. Sa neda porovnat s injekcnou(jedinou ucinnou) formou. A financne to je na rovnak,lebo ti staci dat jednu injekciu raz za tyzden az mesiac..filip f. napísal:

    > No radšej si dám dve tabletky ako jednu injekciu, to nieže by
    > som sa bál ihly, ale poprvé je to drahšie (vrátane ihly a
    > striekačky) a podruhé asi to vyžaduje aj trochu odbornosti, ak
    > nie ste lekár alebo zdravotná sestra. Injekčne by sa mali
    > podávať vitamíny len vo veľmi akútnych prípadoch. Ak vám
    > vybratie jednej škatuľky tabletovaného B12 nepomôže, až potom
    > by som siahal po injekčnej forme. Každá tableta aj injekcia sú
    > v podstate konské dávky vitamínu, je to náraz pre telo, aj tak
    > to nestihne zachytiť a veľkú časť vyplaví. Ale ked vám
    > injekcie spôsobujú uvoľnenie duše tak to nie je problém
    Ja   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Pekny den.Som uz 13 rokov vegetarian.Moja manzelka 12.Mame 3 deti,ktore uz 12 rokov nejedli nic okrem vegetarianskej stravy. Citime sa zdravo,nikdy sme nerozmyslali o nejakom B12.Mladsi syn je sportovec , hra fudbal myslim ze nie zle.Ma13 rokov.Starsi ma 15 a tiez vyzera normalne.Dcera ma 17 a je to normalna kocka.Mlieko konzumujeme v normalnej miere.Preco to vyzera ze nam to B12 nechyba?Proti veganom nemam nic , preco vsak nepiju mlieko?
    Myslim si ze krava netrpi ked ju podojime,tak preco ho nepouzivat?Kravy netreba zabijat ale preco nie dojit? Nic v zlom. Nie som odbornik no myslim ze vegetarianska strava nam to B12 nejako dodava inac by sme asi uz nezili. A k tomu ci je clovek vegetarian alebo nie? Precitajte si knihu" Bhagavat Gita taka aka je" a zistite kto ste. Dakujem za trpezlivostpata napísal:mukunda

    > Ahojte! Rada by som sa opytala, ako riesite Vy, vegetariansky-
    > vegansky rodicia prisun vitaminu B 12 v strave Vasich
    > deticiek? V knihach pisu, ze sa doplna v tabletkovej forme. Ale
    > tu poznaju len injekcie. A este jedna vec. Prosim, ak ste
    > niekto z Prievidze, alebo okolia, rada by som niekoho spoznala.
    > Presviecat nase Stare mami a rodinu o spravnosti
    > vegetarianstva pre nasho syna ma dost vycerpava a rada by som
    > prijala nejaku podporu. Stacila by raz za cas nejaka mailova:-)
    > Dakujem
    mukunda   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    My sme tiez deviaty rok vegetariani a zdravie nam sluzi lepsie, ako ked sme jedli maso. Faktom je, ze nezijeme iba veg. ale dbame celkove na zdravu vyzivu. Myslim, ze vegani nekonzumuju mliecne vyrobky preto, lebo uz samotny sposob, ako dnes kravicky musia "produkovat" mlieko na rekord, je tyranie a mlieko je este k tomu upravovane. Dalej, kvoli tomu, aby sme mali my dostatok mlieka, musia byt teliatka hned po troch dnoch odstavene od matky a to je dokrmovane umelym mliekom, cim zase len trpia. Vyroba niektorych syrov je tiez vraj nie prave humanna voci teliatkam, z ktorych sa udajne nieco pridava do tvrdych syrov, myslim, aby bol pevny alebo trvanlivy, bohuzial, nemam o tom presne informacie, mozno tu bude moct niekto o tom viac napisat, prip. ma skorigovat. Ja sa tiez zamyslam nad tym, ze budem veganka, lebo ked si na to vsetko spomeniem, prejde mi chut aj na mliecne vyrobky. A co sa tyka bateriovych vajec, tak to je uplna hroza, tie nejem vobec, iba od volne zijucich sliepok.
    Inac, poznam vegansku rodinu, nemaju ziadny problem s vit B ani s inymi. Treba len vediet, ako na to.
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Syr sa z mlieka vytvorí pomocou tzv. syridla a to sa robí z hovädzích (možno teľacích) žalúdkov. Zrejme obsahujú nejaké enzýmy čo spôsobujú zrážanie mlieka.
    Ja nie som úplný vegetarián (tak na 95%) ale nie preto, že by som si myslel, že mi niečo bude chýbať (to práve naopak) ale kvôli "zblbnutej" chuti , presnejšie povedané kvôli 30 rokov budovaným návykom. Za tých 30 rokov "temna" som mal dosť času vybudovať si závislosť na všetkom čo je nezdravé. Zčasu na čas neodolám nejakej údenej klobáse a podobne. Odvykanie je poriadne ťažké. Nestačilo ani 10 rokov. Chcem sa toho zbaviť aj preto, že som proti akémukoľvek zabíjaniu.
    No , mole a komáre nerátam. :)
    Ľubo z Košíc.   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Citala som od experta v oblasti mikromolekularnej mediciny a genoveho vyskumu, (K.Oberbeil) ze u veganov sa vytvara B12 sam bez toho, aby ho museli doplnat. Zaujimave, ze o vegetarianoch to netvrdil.
    Teraz si uz pre istotu dam B12 tabletku, (samozrejme prirodny produkt, nie synteticky ) ale takych 7 rokov to islo aj bez a nemala som ziadne problemy.

    A k tomu, preco vegani odmietaju mliecne produkty: asi preto, ze terajsia masova "vyroba" zvierat a teda aj mlieka nezodpoveda ich etickej a moralnej predstave, dalej, mlieko z kraviciek, (teda aj mliecne vyrobky) ktorym sa davaju do zradla rozne svinstva nemoze byt tak ci tak zdrave a po tretie, mnohi su presvedceni, ze mlieko ako take zahlienuje a je nezdrave.
    Ahimsa   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Každé vegánstvo alebo vegetariánstvo je len riadne cigánstvo...
    Ak budeme papkať všetko s mierou, k tomu doplníme nejaký ten pohyb a ešte to doložíme kvalitným doplnkom výživy - sory niet o čom hovoriť.
    Ináč, ak by sme konzumovali len potravinové články, ktoré by nám mali doplniť B12, tak by sa to nikdy neudialo, aby sme ho mali dosť. Totižto potraviny, ktoré konzumujeme sú tak nabité chémiou, že sa to tam všetko stratí. Veď len také kuracie mäso = samé antibiotikum!!! A potom, že máme alergie podobné problémiky.
    V prvom rade by ľudia nemali fajčiť ( ja som nefajčiar) a potom by sme len videli aký pokrok urobilo človečenstvo.
    tibi   Reagovať
     
    0
     
    1

    Re: vitamin B 12

    Nie som vegetarián ale toto? Je to možné? Podobný názor mal aj program "racionálna strava" zo 70-80 rokov minulého storočia... Každé vegánstvo alebo vegetariánstvo je len riadne cigánstvo...
    Podľa mňa je cigánstvo to, že nás presvedčili o tom, že nemôžeme žiť a byť zdravý bez živočíšnych bielkovín. Pretože "iba"(?) mäso, vajíčka a mlieko obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Ale v rastlinách sú zastúpené tiež! Len ich medzi sebou treba vedieť skombinovať- a je to! Mäso je koncentrát všetkého zlého! Ako chemikálii z rastlín tak i antibiotík, hormónov(vlastných+dotovaných), močových kyselín a iných toxínov z hnilobného procesu atď... A to všetko kvôli dobrej kombinácii esenc. aminokyselín a vit.B12!!! Veľmi veľa platíme za malý osoh nie? A pritom zbytočne!
    Kdesi som čítal o jenej štúdii ... Deti vyrastajúce na vegetariánskej strave sa vyvíjajú pomalšie(asi aj tu platí- pomaly ďalej zájdeš), ale majú vyššie IQ a v ďalšom živote oveľa menej zdravotných problémov. Stačí?

    Vitamín B12 je vždy prírodný!!! pretože sa syntetický nevyrába!!! buď sa nedá syntezovať alebo sa neoplatí. ...niektoré firmy sú už prírodnejšie ako príroda...
    pedro   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    nečítala som to tu všetko-možno to tu už niekto napísal-LUDOM S POšKODENYMI NERVAMI SA VITAMIN B USTNYM PODANIM NEVSTREBAVA!!!!!!!! Takže ho treba podat len v injekcii-da sa to prežit!5 ampuliek asi160SK,-majú v lekárni bez predpisu volá sa to MILGAMA.pomáha to na aj na pevnost nechtou a vlasov,proti aftom,pri SM...
    marunka   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Pre vegánov a vegetariánov je velmi vhodné aloe vera a tobolky z čínskej huby Reishi /lesklokorka/.
    meduza   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Tak my uzivame B-komplex, Nutrilite, ktory sa vyraba specialnou kultivaciou kvasnic, no a je vynikajuci. Je to balzam na nervy! Za kratku dobu sa daju poznat jeho priam zazracne ucinky. Ma pozitivny vplyv ne veskere enzymy v organizme. Moja priatelka mohla vdaka nemu vysadit lieky, na ktore bola odkazana, pretoze ju trapili depresie. Dokonca sa jej z casti upravilo zajakavanie. Ked sa B vitaminy uzivaju jednotlivo, nemaju nikdy taky ucinok, ako ked sa uzivaju ako cely B- komplex aj s kyselinou pantotenovou a listovou. V prirode sa tieto vitaminy nachadzaju tiez pospolu.
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Marunka,
    to nie je pravda, mozno tie z lekarne ale Nutrilite sa uziva v tabletkach a vstrebava sa super!
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Teraz mi akože chcete nahovoriť, že nech jem, čo jem, nebudem mať vitamín B12 pokým sa nebudem dopovať tabletkami??? Trošku divný názor. To by sme tu všetci vegetariáni, či nie trpeli pernicióznou anémiou, permanentnými zápchami, chronickou únavou a ďalšími problémami. A je to tak? Nie, tak nepanikárte a začnite sa stravovať normálne.
    A ďalšia vec, vegetariánstvo a vegánstvo nie je normálna a už vôbec nie najlepšia forma výživy a získavania dostatočných živín. Veľa živín, ktoré človek potrebuje, je len a výhradne v živočíšnej strave. A hlavne takto separovať stravu deťom v období, keď potrebujú všetko, je choré a asi ste ešte nečítali a nepátrali po následkoch, ktoré z toho môžu plynúť.
    A to, že si myslíte, že keď budete jesť len to, čo je rastlinného pôvodu a dopovať sa tabletkami, aby ste si doplnili zvyšok živín, nie je vcelku normálne. Pretože ktoréhokoľvek lekára, či biochemika sa spýtate, či je lepšia prírodná alebo umelá, chemicky vyrábaná forma živín a vitamínov, odpovie Vám jednoznačne... Príroda zvíťazí...
    lovezuzu   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Tak po poriadku...
    1. nepísala som my vegetariáni, ale čítaj ďalej (To by sme tu všetci vegetariáni, či nie...)
    2. nehovorím o tom, že ľudia majú jesť tie nadopované sliepky, ale vitamíny a živiny prírodné
    3. ľudia v dnešnej dobe musia mať vyváženú stravu a nie len jednoliatu zeleninu, klíčky a neviem čo všetko
    4. to, čo som písala, nebol prejav agresivity, len som vyjadrila svoj názor a v tejto demokratickej krajine mám na to právo...
    5. aká si ty odborníčka, čo sa týka stravy, keď sa všetkému tak bohovo rozumieš???
    lovezuzu   Reagovať
     
    0
     
    1

    Re: vitamin B 12

    lovezuzu,
    mala by si pozornejsie citat. Nikto Ti nechce nahovorit, ze pokial sa nenadopujes tabletkami, nebudes zasobena vit.B. Zdrava strava je zaklad a doplnkova vyziva nema nahradzat stravu ale ju doplnat, ak je potrebne. Bohuzial, vacsinou to potrebne je. Bez ohladu na to, ci je niekto vegetarian alebo nie, moze mat nedostatok nejakeho vitaminu alebo mineralu. Pre zaujimavost: studia a testy, ktorym sa podriadilo 21500 dobrovolnikov v USA dokazali, ze ani jeden z nich nemal potrebne mnozstvo vitaminov a mineralov, ktore je nevyhnutne na optimalne udrzanie zdravia. Hadaj preco. Uz som tu o tom pisala, takze to nebudem dalej rozvadzat. Vyzera to tak, ze tato prechemizovana doba a pribudanie stresu speje k tomu, ze v buducnosti bude mozno doplnkova vyziva v domacnosti samozrejmostou ako sol. Dnes to mnohi este pokladaju za nejaky modny vystrelok alebo panikarenie ale hlavna vec, ze kazdy treti je chory. Trosku viac informovanosti by teda nezaskodilo.
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    ...hlavne takto separovať stravu deťom v období, keď potrebujú všetko...
    lovezuzu! prosím ťa! vymenuj nám všetkým "TO VŠETKO" čiže všetky dôležité živiny, ktoré sa nachádzajú v mäse.
    Najviac by mňa osobne zaujimalo to, ktoré z tých živín nenachádzame v rôznorodej rastlinnej strave.
    pedro   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Ak sa zo stravy vylúčia živočíšne potraviny, ktoré sú dôležitým zdrojom niektorých živín (napr. mlieko - hlavný zdroj vápnika) a v dostatočnom množstve sa nenahradia ich rastlinnými zdrojmi (napr. strukoviny, mak, zelenina - rastlinné zdroje vápnika), vegetariánska výživa nemusí zaručiť prívod všetkých živín v potrebnom množstve. Nesprávne zostavená vegetariánska strava máva za následok nedostatok dôležitých živín – najmä bielkovín, vápnika, železa, zinku, vitamínu D a vitamínu B12. Prísna vegetariánska strava býva i energeticky nedostatočná.
    Nedostatok živín sa najskôr prejaví u ľudí so zvýšenými nárokmi na výživu – detí, ťarchavých a dojčiacich žien, dospievajúcej mládeže, starších osôb, pacientov a rekonvalescentov. Vo všeobecnosti sa týmto skupinám obyvateľstva žiadna prísna forma vegetariánskej stravy neodporúča, za istých okolností sú prijateľné miernejšie formy vegetariánstva.
    DHA (omega 3 nenasýtená mastná kyselina) je obsiahnutá v mäse tučných rýb. Dá sa povedať, že kyselina DHA je základným stavebným prvkom mozgu. Síce ALA (rastlinná mastná kyselina) sa v tele dokáže čiastočne premeniť na DHA, avšak táto premena nie je dostatočná a preto sa odporúča prijímať DHA spolu s potravou.
    Sme živočíchy, či to chceme počuť, či nie a náš metabolizmus, náš tráviaci trakt je prispôsobený na príjem stravy aj rastlinnej aj živočíšnej. Niektoré látky organizmus ťažšie získava z rastlinnej ako zo živočíšnej stravy.
    lovezuzu   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Lovezuzu, jednostranna, nevyvazena strava ohrozuje zdravie a to bez ohladu na to, ci je niekto vegetarian alebo nie. Ale tvrdenie, ze vegetarianska ci veganska strava je nezdrava, je uz davno vyvratene a hlavne overene. Najskor by si musela vegetariansky zit, aby si vedela posudit tieto blahodarne ucinky na svojom zdravi. Predpokladom je pravdaze pestra strava! Ak si vsak niekto mysli, ze ked vynecha maso z jedalnicka, tak zije zdravo, je na omyle. Kto chce byt vegetarianom, mal by mat trosku prehlad o tom, cim maso nahradit, potom nie je problem. Naopak, organizmus je odbremeneny od hnilobnych procesov masa v tele, co je velka zataz pre ludsky organizmus. A tu zacina stara, tak dokola omielana tema, ci je clovek od prirody masozravec alebo bylinozravec. Ja tvrdim: organizmus nam sam da najavo, co je pren dobre a ten moj mi hovori uz 9 rokov, ze ak chcem byt chora, mam sa vratit k masu a to by som nerada. Citim sa totiz konecne vynikajuco. Takze Tvoje teorie su mozno pre niekoho pekne, prax je vsak ina. A co tie ubohe zvieratka? Nad nimi sa malokto zamysli, cim su "vyhnane", v akych podmienkach trpia, kym sa ta pekne zabalena zdochlina dostane na tanier. Ale cloveku sa to bohuzial vrati v podobe roznych antibiotik, hormonov a pod. svinstiev, cize aj chorob. Priznajme si, ze maso je droga a preto najdeme stovky vyhovoriek na to, aby sme sa ho nemuseli vzdat. A to je ten najvacsi a najrozsirenejsi problem!
    Ahimsa   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Lovezuzu, nie som odbornik na vyzivu! Ty si? Dakujem tiez za prispevok. Vazim si kazdy,a teda aj tvoj! A nepochybujem, ze sa tiez rada vzedavas ohladne tejto temy. No dovolim si podat ti niektotre dalsie informacie. Napriklad ohladne mlieka a vapnika. Teda kravskeho mlieka. Vseobecny fakt, ktory uz postupne prijma aj mnoho praktickych lekarov je , ze kravske mlieko, okrem toho , ze je pre cloveka neprirodzene konzumovat ho, a je najcastejsi alergen, ludsky organizmus zahlienuje...Na odhlienenie organizmu sa v ludskom tele spotrbuva mnozstvo vapnika....Takze , viete si predstavit ten zacarovany kruh, ktroy vznikne. Nechapem, preco este niekto zezakazal mliecnym koncernom, vtlkat mamickam do hlav , ze mlieko je pre zdravy vyvin kosti a zubov ich deti najlepsia cesta....Mozne je aj to, ze mlieko sa stallo hlavnym alergenom aj preto, co vsetko sa don zo stravy tych kraviciek dostrava....Datelinka z Tatranskych strani to asi nebude...! Ale dalsia vec je akj to, ze molekuly bielkovin kravskeho mlieka dokazu skutocne stiepit len dojcata. Dospely clovek uz nie. Takze dalsie potvrdenie toho, ze dospely clovek, ktory uz prirodzene nie je dojceny , mlieko nepotrebuje.....
    A Ahimsa, suhlasim a plne zastavam nazor, ze vylucenie masa z jedalnicka este neznamena, ze je niekto vegetarian. Takto stravujuci sa clovek, nemoze zostat dlho zdravi.... Akoze odlozim rezen a zjem ryzu s kompotom...
    pata   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Otázka či sme mäsožravci alebo bylinožravci je dávno zodpovedaná!!!
    Všetci mäsožravci majú oveľa kratšie črevá ako bylinožravci (pravdaže pri rovnakom pomere telesnej stavby).
    !!!ĽUDIA MAJÚ ČREVÁ DLHÉ!!!
    Prečo je to dôležité vedieť??? Pretože v dlhých črevách sa môže spustiť a aj sa spúšťa HNILOBNÝ proces. Pre telá živočíchov sú priateľskými baktériami kvasné baktérie- ich metabolitmi(výlučkami) sú vitamíny, enzýmy, zložené cukry a mnoho iných užitočných zlúčenín.
    Hnilobné baktérie vylučujú toxíny(jedy) a potláčajú kvasné baktérie.
    Kvasné baktérie=vitamíny,enzýmy+podpora imunity (najväčší imun. orgán=črevo)
    Hnilobné baktérie=toxíny+záťaž na imunitný systém.
    JE TO TAKÉ JEDNODUCHÉ!
    A ešte jedna otázočka. Z čoho získavajú kravy vápnik pre mlieko, a sliepky vápnik pre škrupinu vajec? Hlavne tie dedinské, ktoré nie sú kŕmené kostnou múčkou.
    A ešte jedna poznámočka. Keby sme si neprekysľovali organizmus, nepotrebovali by sme toľko vápnika. V neindustrializovaných, nemliečnych oblastiach sveta je výskyt osteoporózy veľmi zriedkavý!!!:-)
    pedro   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: vitamin B 12

    Chcea by som upozornit, ze soja nie je az taka skvela, ako sa propaguje. Je to potrava najma pre zvierata, ale producenti, ked zistili, ze sa vegetarianstvo a veganstvo dost propaguje a rozmaha, prisli s napadom, ze by na tejto velmi lacnej rastline mohli dobre zarobit. A to sa im aj splnilo, ale soja (najma ta, co nie je bio, uplna katastrofa je soja geneticky modifikovana - u nas sa clovek nedozvie z akej su vyrobky pripravene- okrem bio) vobec nie je cloveku prospesna, okrem soji fermentovanej, tak ako ju uz tradicne konzumuju cinania, japonci a ini aziati. Tito nepiju (ani nevyrabaju) sojove mlieko ani nejedia tofu, len vyrobky, ktore sa niekolko mesiacov, i rokov fermentuju ako je sojova omacka a rozne druhy misa a pod. Kdo chce, dalsie informacie si vygoogluje.
    Blanka   Reagovať
     
    1
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií