
Špaldový chlieb a pečivo
Chlieb našich predkov a chlieb súčasný, ktorý dnes bežne kupujeme v
obchodoch, veru nie sú tie isté. Pôvodná receptúra chleba pozná ako suroviny
iba múku (pšeničnú, ražnú, špaldovú...), soľ, kvasnice a rastlinný tuk.
Naopak - do chleba a pečiva rozhodne nepatria rôzne moderné prídavné látky
ako kypridlá, penidlá, emulgátory, konzervačné, dochucovacie a prifarbovacie
látky. Veľmi častým omylom spotrebiteľov je práve uprednostňovanie
karamelovo hnedého pečiva ako tmavého, zaručene celozrného a zdravého.
Omyl - často je iba cesto z bielej múky prifarbené práve karamelom! Na
druhej strane, objavujú sa aj prvé lastovičky chleba pečeného z bio-múky od
slovenských spracovateľov, napríklad v bratislavskom Carrefoure a v Trenčíne
v bio-obchode "U malého princa".
Autor: Archív CEA
Pridaná: 20.09.2004 00:00:00
Fotografia číslo: 347
Zobrazená: 6085 krát
špaldový chlieb špaldové pečivo