BIO spotrebiteľ

Margarín = zdravá a chutná pochúťka

  1. Margarín = zdravá a chutná pochúťka
    http://fade.bloguje.cz/448018-chemicka-zranice.php

    Margarín

    Margarín vynalezl v roce 1867 chemik Mége Mouriés. K moderní výrobě se používá rafinovaný rostlinný olej, který se do podoby margarínu zpracovává za použití sofistikovaných postupů. O roztíratelnost se starají emulgátory, přípravky proti praskání zabraňují vystřikování směsi vody a tuku z pánve. Další přísady margarínům dovolují hnědnout a pěnit, aby vypadaly na pánvi stejně, jako když se rozpouští máslo. Barviva dodávají umělému tuku nažloutlou barvu, antioxidanty se starají o trvanlivost. Margaríny se obohacují o vitamíny. Před několika desítkami let se totiž u dětí, které dostávaly margaríny místo másla, objevila šeroslepost. Kdyby před časem vědci zainteresovaní na prodeji margarínu nepřišli s pochybným tvrzením, že máslo je kvůli cholesterolu nezdravé, margarín by dávno zmizel ze světa jako "tuk chudých".

    dalej z casopisu mwm

    Oč jde a jak to začalo..
    Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité
    druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo
    poly-nenasycené).
    Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství
    v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují
    žádný problém.
    Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají
    mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací
    rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický
    proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný
    touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod
    názvem Crisco.
    Na rozdíl od přirozených
    nejsou transfigurované
    tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví.
    Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární
    srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují
    omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství.
    Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou
    obecně považovány za mnohem horší než přirozené.
    A teď je to zajímavé…
    Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle
    přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří
    předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim
    vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je
    dostali zpět.
    Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali
    žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat
    místo másla.
    Tak co, chutná?
    ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými
    tuky (margaríny) a máslem?
    Obojí má stejné množství kalorií.
    Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco
    více nasycených tuků.
    Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
    Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár
    a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než
    margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
    Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.
    A teď o transfigurovaných tucích....
    Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných
    kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících
    50%?)
    Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace
    margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství
    másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
    Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol)
    a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
    Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
    Snižují kvalitu mateřského mléka.
    Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
    Snižují odezvu těla na inzulín.
    Ale co je nejhorší ....
    Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla
    100% umělá hmota!!!
    To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se
    soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace
    jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co
    prošlo hydrogenací.
    Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy
    nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně
    vyloučit. Hromadí se v něm, lepí
    se na buňky, které dusí. Ucpává
    to arterie, ztučňuje játra a bez
    ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte.
    Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina
    číhají hned za rohem.
    Nevěřte?
    Zkuste tohle:
    Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte
    někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování
    si povšimnete několika věcí:
    * nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné
    octomilky, ba ani švábi;
    * ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;
    * nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát
    a nic na tom ani v tom neporoste;
    * dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už
    je co říct!!).
    Proč to nic živého nechce? Protože to je
    z 99.99% plast, který život zabíjí!!
    Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si
    to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?
    Pamatujte:
    COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.
    Poznámka lékaře nakonec
    Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal,
    že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou
    na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé
    tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími
    ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich
    tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.
    Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku
    některých komunistických prominentů, byli by dokonale
    nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování
    jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou
    vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
    Tak. Teď už to víte! A povězte to přátelům...
    Všechno, co bychom
    měli vědět
    o transfigurovaných tucích.
    MARGARÍNY JSOU ZDRAVOTNÍ RIZIKO

    Reagovať

  2. Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    To som rada, ze to sem niekto dal k dispozicii. Viem uz davno, ake nezdrave su margariny a preto ich uz nejem asi 8 rokov. Ale preco su nezdrave, viem v skutku az teraz, dakujem za vysvetlenie.
    Ahimsa   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Už len kto vie čo je na tom všetkom pravdy? Asi nie len celosvetovo ale aj v našich krajinách až príliš klesol predaj živočíšneho masla, tak to rýchlo potravinárske firmy potrebujú napraviť lebo inak by nevedeli čo s toľkým mliekom by robili?

    Pre mňa osobna sa vždy nežná revolúcia bude spájať hlavne s tým, že po 1989 k nám do obchodov prišla chutná, ľahko roztierateľná a oproti živočíšnemu maslu predsa len o trochu diétnejšia Rama. Za socíku som nevedel čo to je pochutiť si na dobrom pečive s maslom...

    A k tomu čo odznelo v článku, že maslo naši predkovia jedli storočia ale margaríny tu máme len 17 rokov (tu ako v ČS lebo sem to prišlo neskôr). Ano jedli maslo....a veď aj sa naši prastarí rodičia dožívali tak 50ky...

    Takže oči otvorené, rozum connected a podobné reklamné články brať s rezervou...
    Psycho   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Ako študent som Ramu tlačil s rožkami. Proste to bol symbol zdraveho jedla. Na okne sa mi to nepokazilo pri žiadnom počasí. Ale potom zrazu neviem čo sa stalo sa mi totáln eznechutila a už ju nemôžem ani vidieť.

    Teraz to vidím tak že dosť zíávisí od psyché. Totižto chuťové bunky sa dajú oklamať, ale ked j ečlovek v harmónii tak dokáže rozlíšiť čo je zdravé resp. jemu prospešné. Ale j eto vývojom. Teraz mi už nechutí ani kupované kravské maslo. Akoo som zhýčkaný kvalitou a očistený organizmus. Musím vyskúšať kvalitné domáce maslo vraj sa tu kdesi predáva, čo na to povedia moje chuťové bunky. Iste ak ni eje z čoho vyberať tak nemám nič proti. Al eked si môžem vybrať tak sa račej držím hesla račej menej ale kvalitne.
    1   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Nemám rád takéto poplašné príspevky, mali by sme si rozmyslieť, skôr ako niečo podobné vyblafneme na ľudí, veľmi mi to pripomína hoax. Dnes margaríny musia obsahovať menej ako 1% trans kyselín, tak o čom sa to tu vlastne píše ? Viac - http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6956
    jackx   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Ak margaríny škodia a neobmedzíme ich spotrebu nevadí máme predsa moderné zdravotníctvo a to dokáže mnohé. Ak neškodia nič sa nedeje, debata prebehla život ide dalej. No a kto sa inšpiruje môže nahradiť obyčajný priemyselný margarín kravským maslom alebo prírodným palmovým tukom napr. tu
    http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php?products_id=2788&seans=ad6a6d978679778c1ea50d69885b7e6d
    a ked to človeku pomôže k lepšiemu zdraviu tak článok doznal významu. ja by som nazval klasické margaríny skôr ako balzámy, lebo sa za živa mumifikujeme balzamovaním zvnútra.
    1   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Zdravim. Margaríny neobľubujem, radšej dám prednosť nejakej zdravej pomazánke, orechom, olivovému oleju a iným kvalitným tukom. Avšak tiež tento članok z casopisu mwm pokladám za nie príliš koreknú informáciu. Odporúčam nahliadnuť na http://www.akv.sk/default.aspx?ID=236
    lektor   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Margarín = zdravá a chutná pochúťka

    Citujem z AKV.SK:
    V minulosti bol proces úpravy založený na hydrogenácií (stužovaní), pri ktorom vznikali tzv. trans izoméry mastných kyselín, ktoré majú výrazne negatívne účinky na ľudské zdravie. Podľa údajov výrobcov je obsah trans-izomérov MK v najpredávanejších druhoch nátierkových rastlinných margarínov na úrovni 1% a menej. Stužené tuky na pečenie (obsah trans-izomérov sa pohybuje na úrovni 5%). Stužený pokrmový tuk používaný pri výrobe plniek do keksov, dobošiek, obaľovanie cukrárenského pečiva, ako lacné polevy (všimnite si, koľko vašich obľúbených keksov, napolitánok a cukrárenských výrobkov obsahuje v informácií o zložení „stužený pokrmový tuk“), kde je obsah trans-mastných kyselín vyšší ako 5%

    Z toho mi príde nasledovné:
    Koláčik zo stužených tukov zjem raz za čas. Margarín každý den aj 2 krát (teda poniektorý). Takže treba si všímať aj to koľko tých tukov zjem, nielen povedať keď je to len 1% a dokonca 5 krát menej čo pokrmový tuk tak to nestojí ani za tlačiarenskú čerň. Inak povedané kvapka alkoholu predsa neublíži ani dieťaťku tak prečo by sme nekvapkali každú chvílu keď mu chutí. Keby som videl v telke reklamu na zdravé nátierky a bio kravské máslo nepoviem ani muk, ale na to treba nadpriemerný zisk, neprimeraný vstupom. Potom stačí dať o 5 korún lacnejší margarín než iné podobné produkty a o zdravie sa už ludia postarajú. Dáme prísady na dobrú rozotierateľnosť, máslovú arómu, syntetické vitamíny ...

    Je fakt že v tom mw časopise sú mnohé články aj ked tématicky prínosné ale písané populisticky aby zaujali a šokovali, čím na druhej strane to potom môže pôsobiť celé nevierihodne a odrádzať ludí.
    1   Reagovať
     
    0
     
    0






Pravidla fóra

  • Diskujte slušne a k téme
  • Neurážajte iných diskutérov
  • Nezaťažujte ich reklamou
  • Ak niečo predávate využite inzerciu.


Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií