BIO spotrebiteľ

4. október - Svetový deň zvierat

04.10.2006 09:40 Zdroj: Sloboda zvierat
4. október - ustanovený za Svetový deň zvierat na Európskej konferencii ekológie vo Florencii v roku 1931 - bude aj tento rok patriť zvieratám na celom svete.
Pretože zvieratá, hoci nevedia svoje pocity a potreby formulovať do slov, majú ako každá živá bytosť právo na citlivé zaobchádzanie. Milióny z nich sú uväznené vo veľkochovoch, za bránami laboratórií, mrežami klietok či na krátkych reťaziach...

Sloboda zvierat pracuje pre zlepšenie tejto situácie 365 dní v roku už 14 rokov. Je to práca náročná na energiu, trpezlivosť, finančné prostriedky, ale má zmysel... Len v bratislavskom útulku pre zvieratá bolo počas jeho existencie dočasne prichýlených a ošetrených 17.270 zvierat, z toho 4728 sa vrátilo pôvodným majiteľom a 10945 bolo úspešne ponúknutých na adopciu

A ako si pripomenieme tohtoročný sviatok zvierat?


ZBIERKA DAJ PREDNOSŤ SRDCU
Tak ako v predošlých rokoch, aj počas tohto 4. októbra bude zbierka Daj prednosť srdcu možnosťou finančne podporiť prácu pre opustené a týrané zvieratá. Do zbierky sa zapojili stredoškoláci z vybraných stredných škôl po celom Slovensku.

Súčasťou bratislavskej zbierky bude infostánok spojený s výstavou fotografií PRIBLÍŽ SA... (autorky Evy Olšiakovej), ktorú môžete vidieť v priestoroch nákupného centra Aupark od 2. do 6. septembra. Výťažok zo zbierky bude určený na ďalší rozvoj a podporu útulkov Slobody zvierat.

UNIVERZÁLNA DEKLARÁCIA O OCHRANE ZVIERAT
Sloboda zvierat pri príležitosti Svetového dňa zvierat odštartuje slovenskú verziu petície za prijatie Univerzálnej deklarácie o ochrane zvierat adresovanej Organizácii spojených národov. Obsah Deklarácie zostavila Svetová organizácia na ochranu zvierat WSPA a bola oficiálne predložená 8. júna 2006 v Londýne. Podpísanie Deklarácie podporilo viac ako 300 ochranárskych organizácií zo 110 krajín sveta. Ústredným bodom Univerzálnej deklarácie je, aby zvieratám bol všeobecne priznaný štatút cítiacich bytostí, schopných vnímať bolesť a utrpenie, a aby sa tak otázky ochrany zvierat stali súčasťou sociálneho rozvoja národov vo svete. Je to doteraz najväčšia globálna iniciatíva tohto druhu a znamená míľový krok v práci k vytvoreniu sveta bez krutosti a utrpenia miliónov zvierat.

Petíciu bude možné podpísať aj na web stránke www.slobodazvierat.sk

AKČNÝ PLÁN EÚ PRE WELFARE ZVIERAT 2006-2010
Sloboda zvierat spolu s 3 najväčšími organizáciami krajín Vyšehradskej štvorky pôsobiacimi v oblasti welfare (Fauna HU, Klub Gaja PL, Nadace na ochranu zvířat CR), osloví pri príležitosti Svetového dňa zvierat premiéra SR listom so žiadosťou o podporu Akčného plánu EÚ pre welfare zvierat na roky 2006-2010. Sloboda zvierat v plnej miere podporuje body Akčného plánu, ktoré boli navrhnuté ako hlavné nástroje pre zlepšenie welfare zvierat v Európe:
  • zvýšenie trhovej dostupnosti mäsa produkovaného pri vyšších štandardoch welfare zvierat
  • zavedenie vhodného označovania živočíšnych produktov
  • dôležitosť prijatia Smernice EÚ o ochrane kurčiat chovaných pre mäso - brojlerov, ktorá je stále v pripomienkovacom konaní Rady Európskej únie





Hodnotenie: 80%, 4 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Diskusia: 4. október - Svetový deň ...

    1

    prečo je práve na Františka svetový den zvierat
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: 1

    na sv. Františka je svetový deň zvierat preto lebo práve svätý František je symbolom toho že skrotil vlka vo voľnej prírode podľa biblie :)
    didula   Reagovať
     
    0
     
    0

    prečo je na sv. Františka svetový deň zvierat?

    Pretože práve vtedy zomrel, 4. októbra 1931. :)
    Mirka, Beruška   Reagovať
     
    0
     
    0

    zvierata chcu zit
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: 4. október - Svetový deň zvierat

    svetový deň zvierat je asi aj symbolom toho že sv. František " skrotil,, vlka ...
    je to napísané v detskej biblii :)
    didula   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Welfare zvierat
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií