BIO spotrebiteľ

Skladovanie zeleniny a ovocia v zime

21.01.2013 18:08
Zeleninu a ovocie skladujeme oddelene. Pravidelne ich kontrolujeme a nezabúdame na krátke vetranie pivnice. Ak ju nemáte, pomôcť Vám môžu aj zazimovacie jamy a hroble.
Pivnica na ovocie
Pivnica na ovocie
foto: Alena Pohorencová

Dôležité je oddeliť skladovanú zeleninu a ovocie, nakoľko hlavne jablká vedia „naťahať“ do seba vôňu vedľa uskladnenej zeleniny. Potom vám jabĺčko chutí ako zemiak :-) Ak však máte len jednu spoločnú pivnicu, môžete dať zeleninu do piesku, tak vám ovocie nenapáchne od zeleniny.

Jablká a hrušky je najlepšie skladovať v debničkách, v jeden až dvoch radoch na sebe. Takto sa neotlačia a jednoducho vieme odstrániť aj hnilé jablká.

Zeleninu ( mrkvu, petržlen, paštrnák) skladujeme zahrabanú v piesku, príp. ju môžeme naukladať do bedničky a jednotlivé vrstvy zeleniny pozakrývať novinami. Nemali by sme ale túto koreňovú zeleninu pomiešať, pretože vydrží rôzne dlho. Mrkva vydrží napr. dlhšie ako petržlen.

Mrkva v piesku
Mrkva v piesku foto: Alena Pohorencová

Dobré je v pivnici umiestniť teplomer a sledovať teplotu a vlhkosť. Vlhkosť sa dá zvýšiť aj polievaním podlahy vodou, príp. ponechaním vody v miske na podlahe. Ak hrozia obzvlášť silné mrazy, zvykne sa v noci v takýchto priestoroch nechať zasvietená malá žiarovka. Tá zohreje miestnosť tak, aby v nej nemrzlo.

Ideálna teplota by mala byť pokiaľ možno čo najnižšia, ale bez mrazu. Cez deň, keď nie sú také silné mrazy, krátko vetráme pivničné priestory.


Mrkvu na zimné uskladnenie neumývame
Mrkvu na zimné uskladnenie neumývame
foto: Alena Pohorencová

Ak nemáte pivnicu na skladovanie, ale máte záhradu, môžete si tu vykopať malú pivničku – tzv. zazimovacie jamy a hroble. Zazimovacia jama by mala byť aspoň tri metre dlhá, dva metre široká a hlboká približne 0,3 m. Na jej dno môžete dať vrstvu piesku. Na vrstvu úrody naukladáme drevené latky, na to vrstvu slamy a zeminu. Takto môžeme uskladniť mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór či kel. V hrobliach sa dobre skladuje napr. kvaka. Hrobľa je hlboká len 0, 15 m. Na dno môžeme dať pletivo proti myšiam. Úrodu zakryjeme vrstvou slamy a zeminou, ktorú sme získali pri kopaní. Ak začne teplota klesať, postupne vrstvu zeminy navyšujeme. Dbáme na pravidelnú kontrolu úrody počas zimy.

Zelenina a ovocie sa dá ešte uskladniť aj vhodným spracovaním – mrazenie, sušenie. Takto máte po celú zimu zabezpečený prísun vitamínov. Sušenú zeleninu skladujeme v sklenených pohároch alebo vo vreckách, aby opäť nenaťahala vzdušnú vlhkosť alebo aby sa k nej nedostali mole.

skladovanie ovocia skladovanie zeleniny skladovanie úrody




Hodnotenie: 77.2%, 28 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Alena Pohorencovápovolaním učiteľka. S partnerom sa starajú o prírodnú záhradu. Venujú sa predovšetkým pestovaniu tradičných sort ovocia a jeho spracovaniu.

Diskusia: Skladovanie zeleniny a ovocia ...

    Re: Skladovanie zeleniny a ovocia v zime

    Treba si zapamätať pár zásad pre uskladňovanie výpestkov zo záhrady.Ako sú-zemiaky musia byť v tme, teplota málo čo nad bodom mrazu, vetrateľné priestory.
    Zelenina-mrkva, petržlen, zeler, cvikla - vlhké, chladné,prostredie
    Cesnak, cibuľa chladné a vetrané priestory- najlepšie povaly teplota nesmie klesnúť pod bod mrazu.
    Vňate-kôpor,zeler,petržlen-v mraziaku.
    Fazuľové struky, špenát, tekvica, kvak-zamrazené v mraziaku.
    Ešte jedna dôležitá zásada-pred uskladnením starostlivo oddeliť poškodené a menšie plody, uskladňovať len tie najkrajšie výpestky.
    Tak isto aj v priebehu zimy vždy brať len tie "najhoršie".Veľa radosti z vlastnej úrody vám prejem!
    Anna Valocká   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok







Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií