BIO spotrebiteľ

V materskej škole sme varili z BIO

10.10.2007 15:35
Vo štvrtok 4. 10. 2007 pripravila Fakulta ekológie a environmentalistiky a Materská škola Lienka vo Zvolene Deň ekologického poľnohospodárstva. V priestoroch škôlky sa stretlo 12 učiteliek z 10 materských škôl zo Zvolena a okolia. Potešilo nás, že pozvanie prijala aj pracovníčka Správy CHKO – BR Poľana.
Tematika ročných období sa výrazne premieta v škôlkárskych aktivitách. Jeseň je plná farieb, vôní ovocia a zeleniny. V úrode sa premieta celý rok – ako si pôda oddýchla cez zimu, ako sme na jar sadili, pleli, v lete polievali. Výsledok našej starostlivosti je však ovplyvnený mrazmi, suchom, daždivosťou, usilovnosťou v predošlých rokoch... Aj zdravie každého z nás je plodom starostlivosti a do značnej miery ho môžeme ovplyvniť. Stravovacie návyky sa budujú postupne od malička. Základy získava dieťa samozrejme v rodine. Významnú úlohu zohráva škôlka – veď deti tu trávia zväčša 3 roky, po 8 hodín denne, konzumujú tu zvyčajne 3 jedlá a vypijú minimálne 3 šálky nápoja...


Vo štvrtok sme začali s deťmi
Kým sa pani učiteľky zišli, 4 a 5 ročné deti zo škôlky si prezreli výstavu BIO-NEBIO. Poznali skoro všetky zvieratká (trošku váhali a dohadovali sa pri morkách) a väčšinu zeleniny. Najviac sa im páčili „vlasaté kravičky“ a huňaté prasiatka. Rozprávali sme sa, čo ktoré zvieratko papá, čo k životu potrebuje, čo nám dávajú. Porovnávali sme, ako sa žije sliepočke v klietke a tej vo voľnom výbehu. Pozerali sme spoločne zrniečka ovsa, pšenice a pod. Pani kuchárky nám zatiaľ pripravili brokolicovú nátierku a biočajíky (s echinaceou a záhradnú zmes). S pani učiteľkami sme začali rozhovorom o ich skúsenostiach so stravovaním v škôlkach – čo deti radi jedia (napr. rajčinová polievka, šošovicová) a čo odmietajú (niektoré akúkoľvek zeleninu vrátane mrkvy). Pomocou výstavy BIO-NEBIO sme hovorili o základných pravidlách ekologického poľnohospodárstva, o jeho prínosoch pre zdravie, krajinu.


Čo je to?
V ďalšej časti sa pani učiteľky rozdelili do skupiniek a určovali, aké vzorky plodín majú pred sebou (pohánka, ovos, cícer atď.) a aké sú ich účinky. Obdobnú aktivitu som robila tento týždeň so študentmi hotelovky, na rozdiel od nich si pani učiteľky robili poznámky (to bolo milé a potešiteľné), mali aj o dosť viac otázok. Semienka sa dajú využiť pri práci s deťmi rôznym spôsobom – priraďovanie zrniečok ku kláskom, šitie hmatových vankúšikov či bábik a koníkov plnených plevami či spoločná práca detí pri tvorbe „Zdravka“. Kto je to? Človiečik, ktorého spolu s deťmi nakreslíme lepidlom na velikánsky papier. Srdiečko mu „vysypeme“ z pohánky, očká urobíme z mrkvy, nosík z cesnaku, vlásky z ovsených vločiek... Je to aktivita, pri ktorej deti poznávajú plodiny a zároveň sa učia účinky plodín. Potešilo ma, že niektoré pani učiteľky priniesli fotky z ochutnávok, ktoré robia s rodičmi a recepty. V jednej zo škôlok sa dohodli s rodičmi, že na narodeniny sa nenosia sladkosti, ale ovocie a deti si potom spoločne urobia „hostinu“. Aké jednoduché a pri tom v mnohých škôlkach akoby nemožné (alebo aj neakceptovateľné, žiaľ, niekedy zo strany rodičov).


Varíme z BIO
Po prehliadke vzoriek biopotravín sme sa pustili do prípravy ochutnávky. Každá pani učiteľka sa zapojila. Pohánková, vajíčková, cícerová nátierka, špaldový šalát, šalát zo špaldových krúp (z kernota). Ešte nakrájať biomrkvu a špaldový chlebík a máme hotovo. Za 20 minút!


Chutný koniec
Vidieť prestretý stôl, okolo neho ľudí, ktorým chutí, uvoľnené rozhovory, preberanie receptov – to poteší. O to viac, keď do ich láskavých rúk denne vkladáme NAŠE deti.


Poďakovanie
Rada by som poďakovala pani riaditeľke MŠ Lienka vo Zvolene Jankovskej za poskytnutie príjemného prostredia a pomoc pri zabezpečení celého stretnutia a tiež vedúcej jedálne a kuchárkam za pomoc pri uvarení zrniek špaldy, ovsa a cícera.

Recepty zo škôlky (.doc, 32kB )
Pani učiteľky ochutnávajú - Dni EP 2007, MŠ Banská Štiavnica
Pani učiteľky ochutnávajú - Dni EP 2007, MŠ Banská Štiavnica
Práca v skupinách
Práca v skupinách
Pripravené
Pripravené






Hodnotenie: 60%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: V materskej škole sme varili ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Dni EP 2007



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií