Predjedlo, polievka, hlavné jedlo, dezert... Na Súkromnej hotelovej akadémii v Banskej Štiavnici sme 2. 10. 2007 pripravili Deň ekologického poľnohospodárstva.

Študenti v akcii
V rámci predmetu Technológia výroby jedál mali študenti možnosť zoznámiť sa s
biopotravinami, systémom ekologického poľnohospodárstva a vyskúšať si prípravu jednoduchého menu z
biopotravín.
Na začiatku dostala každá skupinka niekoľko vzoriek plodín, kartičky s ich názvami, a kartičky s niekoľkými informáciami o konkrétnej plodine.

Vzorky bioplodín
Začali sme teda hádankami: ktorá plodina sa ako volá a aké má účinky, na čo sa využíva a pod.
Skupinka, ktorá mala najviac správnych odpovedí si mohla ako prvá vybrať jedlo, ktoré chce v druhej časti stretnutia pripraviť.
Bez teórie niet praxe
Po pomenovaní jedál sme hovorili o označení
bioproduktov,
biopotravín, ich spracovaní a využití.

Karikatúry Petra Grausa
Pri vysvetľovaní pravidiel ekologického poľnohospodárstva nám pomohlo niekoľko karikatúr Petra Grausa (ktoré pripravil ako študent
Fakulty ekológie a environmentalistiky )
A už nás čakali varešky... každá dvojica si vylosovala jedlo, ktoré bude pripravovať. Na pracovných doskách mali pripravené recepty, BIOpotraviny a všetky prísady. Bolo úžasné sledovať, ako títo „násťroční“ lietali od váh k sporákom, priebežne si upratovali stoly, umývali riad, dokončené jedlá prekladali na misy a ozdobovali. Kto bol hotový prestieral, upratoval...
Vstúpte prosím, do našej „BIOreštaurácie“.
Dnešné menu:

Ukážka jedál
Predjedlá
gazdovské maslo
gazdovský
syr údený
gazdovský syr neúdený
gazdovská
bryndza
Sezamové celozrnné pagáčiky
gazdovský zákvas
Polievka:
Rajčinová polievka s BIO špaldovými vločkami
Hlavné jedlá:
Cestovinový šalát s biocícerom
Špaldoto s bazalkou a údeným syrom
Pšenový nákyp
Dezert:
Pohánkové palacinky
Účet, prosím!

Ochutnávka
Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu chutil najviac cestovinový šalát, niekomu pšenový nákyp, palacinky asi všetkým :o). Študentov chválili ich vyučujúci, ktorým sa ochutnávka páčila. Chválili sa navzájom. Osobne som mala veľmi dobrý pocit. Tešila som sa ešte viac ako minulý rok. A dúfam, že menej ako rok nasledujúci...
Poďakovanie

Hotelovkárky s BIO
Druhý ročník Dňa ekologického poľnohospodárstva na
Súkromnej hotelovej akadémii v Banskej Štiavnici sa uskutočnil vďaka ústretovosti a pochopeniu pani riaditeľky Maruškovej a profesorky Melišekovej, pomoci Zuzany Homolovej (zväz Ekotrend) a Miloša Veverku (CEPA Zvolen). Za mliečne výrobky ďakujeme
farme pána Velitsa (Rakovo-Lehôtka). Pozorným okom fotografky jednotlivé momenty zachytila Slávka Turečeková.
Veľmi ma teší, že sa do nášho minikurzu zapojili aj hostia Sylvia Trnovcová a pani učiteľka Oľga Nagyová zo Súkromnej materskej školy Nezábudka v Banskej Štiavnici. Zo škôlky, v ktorej deti pečú chlieb, varia tvaroh, mútia maslo, pripravujú zeleninové šaláty či olovrantujú cícerovú nátierku.