BIO spotrebiteľ

Varenie z biopotravín v Banskej Štiavnici

18.10.2007 08:52
Predjedlo, polievka, hlavné jedlo, dezert... Na Súkromnej hotelovej akadémii v Banskej Štiavnici sme 2. 10. 2007 pripravili Deň ekologického poľnohospodárstva.
Študenti v akcii
Študenti v akcii
V rámci predmetu Technológia výroby jedál mali študenti možnosť zoznámiť sa s biopotravinami, systémom ekologického poľnohospodárstva a vyskúšať si prípravu jednoduchého menu z biopotravín.

Na začiatku dostala každá skupinka niekoľko vzoriek plodín, kartičky s ich názvami, a kartičky s niekoľkými informáciami o konkrétnej plodine.

Vzorky bioplodín
Vzorky bioplodín
Začali sme teda hádankami: ktorá plodina sa ako volá a aké má účinky, na čo sa využíva a pod.

Skupinka, ktorá mala najviac správnych odpovedí si mohla ako prvá vybrať jedlo, ktoré chce v druhej časti stretnutia pripraviť.

Bez teórie niet praxe

Po pomenovaní jedál sme hovorili o označení bioproduktov, biopotravín, ich spracovaní a využití.
Karikatúry Petra Grausa
Karikatúry Petra Grausa


Pri vysvetľovaní pravidiel ekologického poľnohospodárstva nám pomohlo niekoľko karikatúr Petra Grausa (ktoré pripravil ako študent Fakulty ekológie a environmentalistiky )

A už nás čakali varešky... každá dvojica si vylosovala jedlo, ktoré bude pripravovať. Na pracovných doskách mali pripravené recepty, BIOpotraviny a všetky prísady. Bolo úžasné sledovať, ako títo „násťroční“ lietali od váh k sporákom, priebežne si upratovali stoly, umývali riad, dokončené jedlá prekladali na misy a ozdobovali. Kto bol hotový prestieral, upratoval...

Vstúpte prosím, do našej „BIOreštaurácie“.

Dnešné menu:

Ukážka jedál
Ukážka jedál
Predjedlá
gazdovské maslo
gazdovský syr údený
gazdovský syr neúdený
gazdovská bryndza
Sezamové celozrnné pagáčiky
gazdovský zákvas

Polievka:
Rajčinová polievka s BIO špaldovými vločkami

Hlavné jedlá:
Cestovinový šalát s biocícerom
Špaldoto s bazalkou a údeným syrom
Pšenový nákyp

Dezert:
Pohánkové palacinky

Účet, prosím!
Ochutnávka
Ochutnávka
Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu chutil najviac cestovinový šalát, niekomu pšenový nákyp, palacinky asi všetkým :o). Študentov chválili ich vyučujúci, ktorým sa ochutnávka páčila. Chválili sa navzájom. Osobne som mala veľmi dobrý pocit. Tešila som sa ešte viac ako minulý rok. A dúfam, že menej ako rok nasledujúci...





Poďakovanie
Hotelovkárky s BIO
Hotelovkárky s BIO
Druhý ročník Dňa ekologického poľnohospodárstva na Súkromnej hotelovej akadémii v Banskej Štiavnici sa uskutočnil vďaka ústretovosti a pochopeniu pani riaditeľky Maruškovej a profesorky Melišekovej, pomoci Zuzany Homolovej (zväz Ekotrend) a Miloša Veverku (CEPA Zvolen). Za mliečne výrobky ďakujeme farme pána Velitsa (Rakovo-Lehôtka). Pozorným okom fotografky jednotlivé momenty zachytila Slávka Turečeková.

Veľmi ma teší, že sa do nášho minikurzu zapojili aj hostia Sylvia Trnovcová a pani učiteľka Oľga Nagyová zo Súkromnej materskej školy Nezábudka v Banskej Štiavnici. Zo škôlky, v ktorej deti pečú chlieb, varia tvaroh, mútia maslo, pripravujú zeleninové šaláty či olovrantujú cícerovú nátierku.





Hodnotenie: 90%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Varenie z biopotravín v Banskej ...

    Odporucam:-)

    Podla Zuzkinych receptov sme pripravili ochutnavku na akciu ku Dňom EP v Trencine. Vsetko bolo skvele, odporucam kazdemu vyskusat. Objavovanie BIO chuti je najlepsim sposobom, ako predstavit ekologicke polnohospodarstvo. V ramci buduceho rocnika Dni ekologickeho polnohospodarstva na Slovensku odporucam vydat BIO receptar s receptmi Zuzky Gallayovej.
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Dni EP 2007



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií