BIO hovädzie mäso pochádza z ekologického chovu dobytka. Od jari do zimy žije dobytok (ale odolné druhy ako napr. Charolais celoročne) na pastivnách. Má voľnosť pohybu a živí sa trávou, ďatelinou a lúčnymi bylinkami. Zakázané je používanie antibiotík a rastových hormónov. Krmivo je bez pesticídov, chemických hnojív a GMO: Dobytok žije prirodzene v stáde, ktoré má svoju hierarchiu. Teliatka sú ponechávané s matkami do veku 2-8 mesiacov.
Aby sa bio hovädzie mäso mohlo predať ako bio, musí byť dobytok porazený na certifikovanom ekologickom bitúnku. Pred porážkou nesmie ekologicky chovaný dobytok dlho cestovať, aby nebol stresovaný. Zviera je porazené čo najšetrnejším možným spôsobom (napr. do porážacieho priestoru vstupuje len jeden kus).
Biomäso sa necháva dlhšie zrieť, vďaka čomu získava vyššiu kulinársku kvalitu. Na vynikajúcej kvalite bio mäsa stavajú aj špičkoví kuchári v najlepších reštauráciách.