Pošlite recept a zapojte sa do súťaže o 10 cien.

Dary leta na tanieri - zapekená cukina so syrom
Je tu vrchol leta – a s ním aj nevídaná pestrosť sezónneho ovocia a zeleniny. Ako ich využiť v kuchyni tak, aby sme varili čo najmenej, ale zároveň čo najpestrejšie - a hlavne tak, aby chutilo úplne všetkým našim stravníkom? Pošlite Váš obľúbený recept a môžete vyhrať darčekovú poukážku na nákup
biopotravín.
Milujete dary leta? To je ale široká škála chutí, vôní, farieb a tvarov! Marhule, broskyne, melóny, jablká, hrušky, čučoriedky, mrkva, petržlen, fazuľové lusky, rajčiny, paprika, uhorky, cukety, baklažán, karfiol, fenikel... To je ale výzva pre tvorivých kuchárov a kuchárky! A aké lahodné pokrmy viete z plodov leta vyčariť Vy?
Čo môžete vyhrať?
Podeľte sa o Vaše letné recepty a môžete vyhrať:
darčekovú poukážkou na nákup v BIO-obchode v hodnote 300,-Sk získa desať autorov letných receptov.
Podmienky súťaže
Základom receptu by mala byť
čerstvá sezónna zelenina a ovocie. Môže to byť recept na:
- predjedlo/malé jedlo
- polievku
- hlavný chod
- dezert
K receptu prosím pripíšte aj pár riadkov o tom, prečo ho radi pripravujete, prípadne odkiaľ recept pochádza alebo kto Vás ho naučil. Hodila by saj fotka, ak máte tú možnosť (rozlíšenie 400x300). Recepty budú uverejnené formou článkov v BIO magazíne.
Recepty prosím posielajte
do 14. septembra e-mailom na adresu:
sutaz@biospotrebitel.sk
Víťazov budeme kontaktovať priamo na ich mailové adresy najneskôr 30.9.2008.
Podmienkou účasti v súťaži je Váš súhlas so zverejnením Vášho mena v prípade, že budete patriť medzi ocenených – z dôvodu transparentnosti súťaže. Ďakujeme za pochopenie.
Na záver ponúkam obľúbený recept, ktorý som získala od babičky:
Talianska polievka
Potrebujeme:
- 250g mladých fazuľových luskov
- 4 nové zemiaky
- 1-2 papriky (ideálne trochu štipľavé)
- 3 rajčiny
- 2-3 strúčky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 kyslá smotana
- olivový olej
- bobkový list
- mletá červená paprika
- citrónová šťava
- soľ
Najprv pripravíme lusky. Opláchneme, ak sú väčšie a majú už „fúzy“, odstránime ich a fazuľky nakrájame na kúsky cca 2cm dlhé. Dáme variť do osolenej vody, pridáme bobkový list. Oškrabeme a nakrájame zemiaky, umyjeme a nadrobno pokrájame papriku a rajčiny. Ako sa fazuľové lusky začnú variť, postupne pridáme zemiaky, papriku a rajčiny. Polievku ochutíme prelisovaným cesnakom. Keď už je všetko mäkké, pridáme smotanu s troškou múky na zahustenie. Celkom na záver dochutíme polievku osmaženou cibuľkou poprášenou mletou paprikou, prípadne polievku ešte trošku okyslíme citrónovou šťavou.
***
Touto polievkou nás v letnom období vždy vítala babinka, keď sme s k nej s rodičmi prišli na návštevu. V živej pamäti mám ešte aj fantastické parené buchty plnené marhuľami a malinami alebo kysnuté koláče s ovocím a posýpkou (najlepší bol čučoriedkový, mňam).
Talianska polievka je výborná aj vlažná – vtedy výborne osvieži. Dobrú chuť.
Niektoré predchádzajúce súťaže:
-
Vianočná súťaž o knižné ceny
-
Foto súťaž: STROM s príbehom
-
Vyhrajte nákup v hodnote 1000,-Sk za 1 minútu!