175 štúdií a jeden výsledok: najlepšie je BIO!
Zdroj: Dr. Alberta Velimirov: Ist BIO wirklich besser?
Doposiaľ sa veľa diskutovalo o kvalite biopotravín. Dr. Alberta Velimirov z rakúskeho Inštitútu Ludwiga Bolzmana pre ekologické poľnohospodárstvo a výskumník Werner Muller vyhodnotili viac ako 170 medzinárodných výskumov. Vďaka vzniknutej porovnávacej štúdii sa veľa vedeckých kamienkov zložilo do úžasného celkového obrazu. Tieto výsledky po prvýkrát dovoľujú podať výpoveď o kvalite biopotravín.
Vyhodnotené boli štúdie chemicko-analytickým, ako aj holistickým prístupom. Posudzovali sa obsahové látky, zvyškové látky, holistické kvalitatívne parametre, ako i vplyv ekologického poľnohospodárstva na ľudí a zvieratá. V neposlednej rade boli zahrnuté senzorické testy, pretože chutné potraviny zvyšujú i pocit zdravia a pohody.
Najlepšie je BIO, takto to zhrňujú autori štúdií o kvalite biopotravín. To, čo sa spotrebitelia už dávno domnievali, sa potvrdilo v doterajších výskumoch na porovnanie kvality potravín BIO a konvenčných. Konzumácia biopotravín neznamená len zvýšený prísun bioaktívnych látok, ale aj značne redukované riziko v súvislosti so zvyškami pesticídov, nitrátov, používaním prídavných látok pri výrobe potravín a GMO.
Aktuálna štúdia zhrnula subjektívne a analyticky dokázateľné zmeny, ktoré boli spôsobené premenou výživy z konvenčnej na biologickú v jednom kláštore. Skúmané osoby podali správu o zmenšení telesných ťažkostí. V krvi bolo zistené zvýšenie počtu bielych krviniek, ktoré prispievajú k telesnej obrane pred vírusovými ochoreniami. Už aj starší výskum zdravotného stavu žiakov a žiačok na Novom Zélande ukázal, že tri roky stravovania takmer výlučne biopotravinami znamenali u žiakov menej časté prechladnutia a infekcie dýchacích ciest, rýchlejšiu rekonvalescenciu, menej športových úrazov, menej kožných problémov a lepšie zuby.
Dobre merateľný je vplyv BIO výživy na kvalitu materského mlieka. Mlieko žien, ktoré sa živia prevažne biopotravinami, dokazuje vyšší obsah Omega-3-mastných kyselín a viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Zaťaženie pesticídmi materského mlieka klesalo s percentuálnym nárastom biopotravín vo výžive ženy. Biopotraviny sa prejavujú v koncentrácii spermií u mužov: muži ktorí konzumujú biopotraviny, vykazujú o 30% vyššiu koncentráciu spermií.
Interpretácia všetkých týchto výsledkov je ťažká – pocit pohody a zdravia nezávisí len od jedla samotného, prehnaná alebo nevyvážená výživa v každom prípade ovplyvňujú ľudské zdravie negatívne. Napriek tomu môžeme na záver povedať, že kvalitatívna zmena výživy na biopotraviny môže pozitívne prispieť ku zdraviu.