V čom spočíva vyššia kvalita BIO obilia a strukovín?
Kvalita obilia na pečenie závisí od obsahu bielkovín a ich zloženia. BIO pšenica má v porovnaní s konvenčnou väčšinou nižší obsah lepku, ale zato má vyšší obsah aminokyselín (o 5-15%). Aj strukoviny v kvalite BIO majú lepšie zloženie aminokyselín.
Viď kvalita ovocia a zeleniny. BIO pšenica mala nižší obsah kadmia.
Vzorky BIO pšenice vykazujú nižšie zaťaženie fusarínovými toxínmi. Výskyt húb (ku ktorým patria aj fusarie), podporuje mnoho faktorov: vlhko-teplé počasie počas kvitnutia, pestovanie druhov, ktoré sú k tomu náchylné, voľba nevhodnej predplodiny (kukurica), spracovanie pôdy bez obracania, ošetrovanie klasu a pridávanie príliš veľa dusíkatých hnojív – to všetko podporuje výskyt plesní.
Pri pokusoch s kŕmením dávali králiky, sliepky a potkany prednosť BIO zelenine a obiliu. Plodnosť domácich zvierat (králiky, sliepky a laboratórne krysy), ktoré boli biologicky kŕmené, bola zreteľne zvýšená. Ďalej bola zistená vyššia kvalita semena, menej mŕtvych pôrodov a vrhy mali tendenčne vyššiu priemernú hmotnosť.
U pšeničných klíčkov z ekologického poľnohospodárstva bola dokázaná vyššia schopnosť zachytávať svetlo pri skúmaní BIO fotónových emisií.