V čom spočíva vyššia kvalita BIO zeleniny a BIO ovocia?
BIO biela kapusta obsahuje o 30% viac vitamínu C. Aj organicky hnojené rajčiny a BIO jabĺčka mali značne vyššie obsahy vitamínu C.
(Herbicídy negatívne ovplyvňujú obsah vitamínu C. Zvýšenie prívodu dusíka podporuje jednostranne kolobeh dusíka a vedie k zníženiu tvorby uhľovodíkových zlúčenín. Od nich závisí obsah metabolitov, napr. aj vitamínu C)
BIO cibuľa obsahovala značne vyššie množstvá minerálnych látok a stopových prvkov: Ca, Mg, B, Bi, Dy, Eu, Gd, Lu, Rb, Sb, Se, Sr, Ti, U a Y. Aj v zemiakoch bolo zreteľne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov: P, Mg, Na, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se a Ni), ale nižšie obsahy kadmia.
Obsahy sekundárnych metabolitov v biopotravinách možno odhadnúť o 10-50% vyššie ako u konvenčnej produkcie. Tieto sekundárne rastlinné látky môžu veľmi podporovať zdravie, napr. pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém, regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne:
Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok.
Biozelenina rastie pomalšie, obsahuje menej vody a má preto značne vyšší obsah sušiny.
Biozelenina ukladá oveľa menej nitrátov.
Hnojenie má za cieľ povzbudiť činnosť pôdneho života a preto treba hnojiť len organickými hnojivami. Čerstvý hnoj a močovka sa nesmú priamo aplikovať na rastliny.
Obsah reziduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75% konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93% biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými.
Na šupkách tzv. "neošetrených" citrusových plodov vyprodukovaných konvenčne sa pri skúmaniach našli zvyšky pesticídov a konzervačných látok, biopomaranče a citrusy ich neobsahovali.
Ekologickí pestovatelia hrozna z oblasti Weinviertel (Rakúsko), ktorí 5 rokov nepoužívali pesticídy, mali pohyblivejšie spermie ako porovnávacia skupina konvenčných roľníkov.
Základný rozdiel medzi konvenčným a ekologickým spracovaním je v tom, že sa použijú len bezpodmienečne nutné a len zákonom povolené látky.
Počet dovolených prídavných látok je obmedzený na cca jednu desatinu tých, ktoré sa používajú pri konvenčnom spracovaní; farbivá a konzervačné látky sú úplne vylúčené, ako aj GMO
Výkrmné pokusy u zvierat s ožarovanými potravinami ukázali negatívne efekty ako menej potomstva, skoršia smrť, mŕtve pôrody, vytváranie tumorov, mutácie a iné génové poškodenia, prejavy nedostatku, poruchy rastu, poškodenia pečene, ľadvín, imunitného systému významnou redukciou počtu bielych krviniek.
Ožarovanie biopotravín je zo zákona zakázané.
Pri ochutnávkach majú organicky hnojené vzorky obecne lepšie ohodnotenie:
Biopotraviny obsahujú menej vody a viac aromatických látok, čo im dodáva lepšiu - výraznejšiu - chuť v porovnaní s konvenčnými potravinami.
Biopotraviny vstrebávajú viac slnečného žiarenia, majú schopnosť lepšie skladovať svetelnú energiu (znak kvality) a viac vyžarovať, čím dodávajú viac energie a vitality do organizmu. Skúmanie mrkvy a feniklu dokázalo negatívny vplyv pesticídov na schopnosť zachytávania slnečnej energie.