BIO spotrebiteľ

BIO zelenina, BIO ovocie a ich kvalita
Aký je rozdiel v kvalite oproti zelenine a ovociu?

V čom spočíva vyššia kvalita BIO zeleniny a BIO ovocia?

Viac vitamínov

BIO biela kapusta obsahuje o 30% viac vitamínu C. Aj organicky hnojené rajčiny a BIO jabĺčka mali značne vyššie obsahy vitamínu C.

(Herbicídy negatívne ovplyvňujú obsah vitamínu C. Zvýšenie prívodu dusíka podporuje jednostranne kolobeh dusíka a vedie k zníženiu tvorby uhľovodíkových zlúčenín. Od nich závisí obsah metabolitov, napr. aj vitamínu C)

Viac minerálnych látok a menej ťažkých kovov

BIO cibuľa obsahovala značne vyššie množstvá minerálnych látok a stopových prvkov: Ca, Mg, B, Bi, Dy, Eu, Gd, Lu, Rb, Sb, Se, Sr, Ti, U a Y. Aj v zemiakoch bolo zreteľne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov: P, Mg, Na, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se a Ni), ale nižšie obsahy kadmia.

Vyšší obsah sekundárnych rastlinných látok

Obsahy sekundárnych metabolitov v biopotravinách možno odhadnúť o 10-50% vyššie ako u konvenčnej produkcie. Tieto sekundárne rastlinné látky môžu veľmi podporovať zdravie, napr. pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém, regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne:

  • biojabĺčka vykazovali o 19% vyššie hodnoty fenolu
  • biohrozno vykazovalo o 26% vyšší obsah fenolu v šupke červeného hrozna
  • biobroskyne a hrušky mali podstatne vyšší obsah polyfenolov
  • biozemiaky mali viac polyfenolov, nižší obsah solanínu, obsah flavonoidov takmer 2x vyšší
  • biomrkva mala o 12% viac betakaroténu
  • biocibuľa - antioxidačné pôsobenie zvýšené o 20-50%
  • BIO testy špenátu, kapusty, brokolice a mladých cibuliek vykázali o viac ako 50% vyššie antimikrobiálne účinky proti salmonelám, biologická kapusta a reďkovky aj proti baktériám (vibrio)
  • v BIO ovocných šťavách bol obsah flavonoidov až do 10x vyšší
  • BIO polievkové zmesi mali 5x vyšší podiel kyseliny salicylovej ako konvenčné

Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok.

Vyšší obsah sušiny

Biozelenina rastie pomalšie, obsahuje menej vody a má preto značne vyšší obsah sušiny.

Dlhšia trvanlivosť

  • rozkladový test so špenátom dokázal menšie straty sušiny a lepšiu trvanlivosť
  • pri červenej repe pozorovali o 50% lepšiu schopnosť uskladnenia
  • BIO zemiaky vykazovali až do 50% nižšie straty pri skladovaní, čo sa dá odôvodniť vyšším obsahom sušiny ako i pevnejšou štruktúrou tkaniny, vďaka ktorým majú BIO zemiaky vyššiu mechanickú odolnosť pri mikrobiálnom napadnutí.

Menej nitrátov

Biozelenina ukladá oveľa menej nitrátov.

Hnojenie má za cieľ povzbudiť činnosť pôdneho života a preto treba hnojiť len organickými hnojivami. Čerstvý hnoj a močovka sa nesmú priamo aplikovať na rastliny.

Menej zvyškov pesticídov

Obsah reziduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75% konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93% biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými.

Na šupkách tzv. "neošetrených" citrusových plodov vyprodukovaných konvenčne sa pri skúmaniach našli zvyšky pesticídov a konzervačných látok, biopomaranče a citrusy ich neobsahovali.

Ekologickí pestovatelia hrozna z oblasti Weinviertel (Rakúsko), ktorí 5 rokov nepoužívali pesticídy, mali pohyblivejšie spermie ako porovnávacia skupina konvenčných roľníkov.

Veľmi málo potravinárskych prídavných látok

Základný rozdiel medzi konvenčným a ekologickým spracovaním je v tom, že sa použijú len bezpodmienečne nutné a len zákonom povolené látky.

Počet dovolených prídavných látok je obmedzený na cca jednu desatinu tých, ktoré sa používajú pri konvenčnom spracovaní; farbivá a konzervačné látky sú úplne vylúčené, ako aj GMO

Bez ožiarenia

Výkrmné pokusy u zvierat s ožarovanými potravinami ukázali negatívne efekty ako menej potomstva, skoršia smrť, mŕtve pôrody, vytváranie tumorov, mutácie a iné génové poškodenia, prejavy nedostatku, poruchy rastu, poškodenia pečene, ľadvín, imunitného systému významnou redukciou počtu bielych krviniek.

Ožarovanie biopotravín je zo zákona zakázané.

Chutia lepšie

Pri ochutnávkach majú organicky hnojené vzorky obecne lepšie ohodnotenie:

  • predovšetkým mrkva a zemiaky sú pri malom hnojení aromatickejšie,
  • pri senzorických testoch jabĺk druhu Idared a Golden delicius bol popísaný BIO variant jednoznačne ako občerstvujúcejší, s typickejšou jabĺčkovou chuťou. Výsledky ochutnávok zodpovedali faktu, že biojabĺčka majú značne vyššiu pevnosť ovocnej dužiny a lepší pomer medzi obsahom cukru a kyselín.

Biopotraviny obsahujú menej vody a viac aromatických látok, čo im dodáva lepšiu - výraznejšiu - chuť v porovnaní s konvenčnými potravinami.

Vyššia fotónová aktivita (väčšia vitalita)

Biopotraviny vstrebávajú viac slnečného žiarenia, majú schopnosť lepšie skladovať svetelnú energiu (znak kvality) a viac vyžarovať, čím dodávajú viac energie a vitality do organizmu. Skúmanie mrkvy a feniklu dokázalo negatívny vplyv pesticídov na schopnosť zachytávania slnečnej energie.

Ďalšie informácie:

BIO ovocie BIO zelenina kvalita biopotravín nutričné hodnoty ovocia nutričné hodnoty zeleniny

Biopotraviny, bioprodukty



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií