BIO spotrebiteľ

Výsledky súťaže „Letné pochutnanie“

14.09.2006 09:25
V auguste sme vyhlásili súťaž o najletnejší recept, ktorý bude zároveň inovatívny a jednoduchý. Navyše, podmienkou bolo využiť aspoň jednu z desiatky menej známych bio surovín. Tri „naj“ recepty odmeňujeme BIO kuchárkou Hanky Zemanovej.
August je mesiac dovoleniek, navyše kritériá súťaže sa niektorým zdali byť nastavané dosť vysoko, čo malo spolu za následok celkový počet (len) šesť receptov zaslaných do súťaže.

Spolu s Máriou Kleňovou a Jánom Tóthom sme sa rozhodli – predovšetkým na základe základnej požiadavky „letnosti“ - udeliť prvé tri miesta nasledovným receptom:

Cuketové leto

alica, 06. 08. 2006
U mňa je "letná" strava dosť "surová" a letné "varenie" sa mi spája skôr s rôznymi druhmi "škrečkovania" na zimu /zaváranie, sušenie, mrazenie,.../ ale už pár rokov mám aj ja jeden, pre mňa ten "najletnejší" recept. Je veľmi jednoduchý, ale mne k letu akosi patrí: na "jablkovom" /t.j. hrubšom/ strúhadle nastrúham mrkvu a cuketu. Na jednu stredne veľkú cuketu pridávam tak 2-3 mrkvy. Na oleji osmahnem nadrobno nakrájanú cibuľku a jednu malú čili papričku, pridám mrkvu a krátko osmahnem. Potom pridám nastrúhanú cuketu, chvíľku prikryté podusím, aby zelenina pustila šťavu. Primiešam nastrúhaný alebo pretlačený strúčik cesnaku, prípadne aj nejaké korenie /podľa chuti pridávam napr. karí, provensálske bylinky,.../. Chutí to aj takéto samotné, prípadne s krajcom chleba, ale zvyknem to podávať s ryžou /najlepšie basmati/ alebo s cestovinami /takže splnenie pravidiel súťaže - použitie špaldových vretien;-)/. Ale dá sa to veľmi dobre skombinovať napríklad aj s pohánkovou kašou. Mäsojedi v domácnosti si ešte vedia hotové jedlo ochutiť na kolieska nakrájanou a opečenou klobáskou. Dúfam, že recept niekomu zachutí, ale rovnako dúfam, že sa po prečítaní článku ozvú aj iní a už sa teším na recepty.

Šalát s bulgurom

Beata Jesenicanova, 31. 08. 2006
Recept na šalát s bulgurom som dostlala od mojej kamarátky, ktorej priateľ je z Maroka. Je to veľmi jednoduchý recept, vhodný ako príloha, ale tiež ako hlavné jedlo. Veľmi dobrý je v lete ku grilovanému mäsu, s rožkom alebo bagetou.

Potrebujeme:
  • 200 g bulguru
  • 1 veľká cibuľa
  • do dvoch dlaní nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 dlaň nasekanej čerstvej alebo sušenej mäty
  • 4 veľké lyžice olivového oleja
  • 4 veľké lyžice citrónovej šťavy
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • 1 paprika
  • 3 paradajky
  • 1 šalát (hlávka)
Bulgur je veľmi podobný kuskusu, je to zošrotovaná pšenica. Bulgur umyte, 20 minút nechajte namočiť a vodu vytlačte. Potom spolu s cibuľou, petržlenovou vňaťou a mätou (všetko nasekané) zmiešať dokopy. Uhorku ošúpať, najemno nakrájať, papriku nakrájať na kocky. Paradajky nakrájať na menšie kúsky a spolu s olivovým olejom a citrónovou šťavou pridať ku zvyšku zeleniny. Posoliť a nechať najlepšie 2-3 hodiny stáť. Na veľký tanier rozdeliť šalátové listy a šalát sa berie buď malými šalátovými lístkami alebo rukou. Veľmi dobrý je ako príloha ku mäsu, hydine alebo samostatne s bagetou. Prajem dobrú chuť!

Letný kuskus so zeleninou a tofu

Andrea, 11. 08. 2006
Zdravím, v našej domácnosti sme iba nedávno objavili kuskus. Keďže mame dve malé deti (1,5 a 4,5 roka), snažím sa variť zdravo, ale najmä rýchlo. Môj rýchly letný kuskus so zeleninou a tofu je pripravený za 10 min.

Kým sa kuskus napučí v dvojnásobku vody, na panvici osmahnem na kvapke olivového oleja strúčik cesnaku, dve nadrobno nakrájané paradajky a polovicu cukety, na ochutenie pridám trocha solčanky. Nakoniec do zeleniny nahrubo nastrúham jednu mrkvu, ale tu už nepražím, iba prehrejem. Nakoniec pridám nadrobno nakrájané lahôdkové tofu. Všetko pomiešam s hotovým kuskusom a podávam posypané čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Obom mojim malým chlapcom toto jedlo veľmi chutí. Je diétne, rýchle a zdravé, aj keď sa niekomu môže zdať malo výrazné. Dospelí si ho môžu zvýrazniť olivami alebo kaparami. Deťom však stačí takéto.

***

Víťazkám k zisku BIO kuchárky srdečne blahoželáme! Ďakujeme všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili receptom či názorom a oznamujeme, že ďalšiu zaujímavú súťaž pripravujeme na december. Hrať sa bude o pekné ceny zo spravodlivého obchodu (fair trade). Podrobnosti o súťaži dáme včas vedieť.

Súvisiace odkazy:





Hodnotenie: 100%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Výsledky súťaže „Letné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Súťaž
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií