BIO spotrebiteľ

Kemping na Cerovských lazoch

08.12.2014 09:00
Na juhu stredného Slovenska, neďaleko obce Cerovo, sa nachádzajú Cerovské lazy, ktoré ponúkajú svojím návštevníkom možnosť agroturistiky v malom kempe. V roku 2014 mu bola udelená cena ZOOVER, ktorú získavajú ubytovacie zariadenia na základe recenzií od svojich návštevníkov.

Kemp som navštívila a položila pár otázok jeho majiteľom - Bernadette Kuijpers a Arnoldovi Sikking, ktorí k nám prišli z Holandska.

Prečo práve Cerovské lazy?

Pracovali sme 10 rokov v Západnej Afrike ako agronómovia na vodohospodárskom projekte na zlepšenie životnej úrovne miestneho obyvateľstva. Chovali sme tam pre seba aj kozy, ovce a sliepky. Po týchto desiatich rokoch sme sa rozhodli, že by sme chceli zužitkovať naše skúsenosti a založiť si vlastnú farmu. Hľadali sme cenovo dostupnú farmu podľa našich predstáv. Na Slovensku sme našli miesto, aké sme hľadali.

Cerovské lazy
Cerovské lazy foto: Monika Bieliková

Starú farmu na odľahlých lazoch uprostred nedotknutej prírody s takmer 10 hektármi lúk plných divých kvetov a bylín. Naša láska k prírode rozhodla, že toto je to pravé miesto pre nás. Bývame tu už 6 rokov, rok po našom nasťahovaní sa nám narodila naša dcéra Katinka.

Katinka a Dolly
Katinka a Dolly foto: Monika Bieliková

 

Ako ste začínali?

Na začiatku sme mali dve ovce a tri kozy. Začiatky neboli ťažké, keďže sme mali skúsenosti s chovom hospodárskych zvierat. Naše zvieratá sú celý rok vonku, len keď je tuhá zima tak majú k dispozícii prístrešok. Väčšinu roku sú vonku na lúkach.

Kozy vo výbehu
Kozy vo výbehu foto: Monika Bieliková

Dnes už máme 10 kôz a 16 oviec a aj jedného kastrovaného capa, ktorý robí „uja“ pre naše malé kozičky.

Malá kozička
Malá kozička foto: Monika Bieliková

Chováme aj sliepky a dve prasce, ktoré nekŕmime šrotom - sú stále vonku, majú veľký výbeh, kŕmime ich zeleninou, lucerkou a dostávajú aj srvátku, ktorá nám ostane, keď si robíme syr. Okrem zvierat máme aj malú záhradu, kde si dopestujeme zeleninu, ktorú potrebujeme. Celé leto konzumujeme len vlastnú zeleninu, robíme syr a jogurty z mlieka.

Prečo ste rozhodli pre kemp?

Chceli sme vytvoriť kemp odlišný od bežných komerčných kempov. Máme tu 15 miest pre karavany alebo stany. Chceli sme, aby ľudia, ktorí celý rok bývajú len v meste preplnenom autami a ľuďmi, mohli vidieť a spoznať aj túto krásnu krajinu, ďaleko od miest. Náš kemp je obkolesený lesmi a lúkami. Ľudia tu môžu chodiť na dlhé prechádzky, večer si naklásť oheň. Snažíme sa im tu vytvoriť príjemnú rodinnú atmosféru, aby sa tu cítili ako doma. Majú k dispozícií čisté nové toalety, sprchy a aj práčku.

Večerná idylka
Večerná idylka foto: Monika Bieliková

 

Aké možnosti ponúka okolie pre turistov?

V okolí môžu navštíviť opevnený kláštor v obci Bzovík, ktorý je odtiaľto asi 12 minút cesty autom, alebo strážnu vežu Vartovka v Krupine, neďaleko sa nachádza chata Španí laz, kde je výhľad na Plachtinské lazy, odtiaľ je možné sa vybrať do obce Sucháň, kde sa nachádza Trúbiaci kameň, ktorý tam ostal ako pamiatka po Turkoch.

Smerovník: ŠPANÍ - LAZ CHATA
Smerovník: ŠPANÍ - LAZ CHATA foto: Monika Bieliková
Pohľad na Plachtinské lazy
Pohľad na Plachtinské lazy foto: Monika Bieliková

 

Odkiaľ k vám chodia turisti?

Z celej Európy. Najviac z Holandska, ale chodievajú aj z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Rakúska a aj zo Slovenska. Sezóna u nás trvá od 01.05. – 30.09. Tento rok sa u nás vystriedalo 200 rodín. Viacej informácií sa o nás môžu záujemcovia dozvedieť aj na webovej stránke.

Chodievajú k vám len rodiny s deťmi?

Nie, chodievajú k nám aj manželské páry, ale aj jednotlivci. Počas leta sú to však najmä rodiny s deťmi. Deti sú tu veľmi šťastné, môžu nám pomáhať napríklad pri dojení kôz.

Dojenie kôz
Dojenie kôz foto: Arnold Sikking

Vtedy síce nadojíme oveľa menej mlieka (smiech), to sa im páči najviac, pretekajú sa, ktoré bude prvé dojiť. Taktiež sa môžu voziť na našich poníkoch, ktoré tu máme. Majú tu aj pieskovisko a veľkého zeleného draka. Môžu vidieť, ako funguje farma, čo všetko je potrebné robiť na farme v záhradke a okolo zvierat.

Zelený drak
Zelený drak foto: Monika Bieliková

 

Ako trávite čas mimo sezóny?

Tak isto ako počas sezóny, prácou okolo domu a zvierat. Pripravujeme sa na zimu a ďalšiu sezónu. Sme tu šťastní, je to krásne miesto. Všade okolo len príroda a ticho, počuť len vtáky a zver.

Rodinka na Cerovských lazoch
Rodinka na Cerovských lazoch foto: Monika Bieliková

Ďakujem za rozhovor.

 

Reportáž vznikla v rámci predmetu Environmentálna výchova na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Viac informácií:

Camping Lazy
Arnold Sikking & Bernadette Kuijpers
Duchenec 163
96 252 Cerovo

info@minicamping.eu
http://www.minicamping.eu/

Kemping na Cerovských lazoch - fotogaléria


 

kemping Cerovské lazy Cerovské lazy




Hodnotenie: 84%, 15 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Monika BielikováŠtudentka Fakulty ekológie a environmentalistiky na Technickej Univerzite vo Zvolene. Študuje ekológiu a využívanie krajiny. Miluje túlanie sa prírodou.

Diskusia: Kemping na Cerovských ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Eko (agro) turistika
    Eko agroturistika - dovolenkové pobyty, ekofarmy, bio hotely...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií