BIO spotrebiteľ

Ako si naplánovať „eko-dovolenku“

05.03.2019 07:00
Ako si naplánovať svoju dovolenku, aby bola podľa možnosti čo najviac ekologická a šetrná k životnému prostrediu? Dodržiavanie princípov trvalej udržateľnosti je niekedy výzvou aj počas bežného každodenného fungovania, a s cestovaním prichádza jej ďalší level.

Rôzne krajiny so svojimi špecifikami a obmedzeniami prinášajú odlišné možnosti v rámci dopravy, alebo nakladania s odpadmi. Ako sa teda lepšie pripraviť a na čo myslieť pri plánovaní zahraničnej cesty či dovolenky? Niekedy stačí zmeniť pár vecí a zažijeme celkom nový rozmer cestovania s menším dopadom na našu planétu.

Doprava

Je známe, že letecká doprava predstavuje enormnú záťaž pre životné prostredie. Ak si vyberáme medzi viacerými destináciami, skúsme uprednostniť tú, do ktorej nie je nutné letieť. Môžeme využiť autobusovú dopravu alebo o niečo pohodlnejšiu vlakovú, ktorá poskytuje viac komfortu aj počas noci vďaka ležadlovým vozňom. Tento spôsob môže byť síce náročnejší pre rodiny s deťmi, ale poskytuje zážitky, na ktoré sa dlho spomína.

Dopravnou alternatívou pre dobrodružné povahy je autostop alebo bezpečnejšia „spolujazda“, kedy vodiči za vcelku výhodnú cenu odvezú cestovateľov smerujúcich do tej istej destinácie (blablacar.com, spolujazda.com).

Otázka dopravy býva aktuálna aj priamo na mieste. Využívanie autobusov, metra, električiek alebo prenájom bicyklov nám umožní lepšie spoznať miestnych ľudí, ako keby sme sa vozili len v taxíku.

Lokálna doprava môže byť zábavná
Lokálna doprava môže byť zábavná, Thajsko foto: Viera Marčeková

Ubytovanie

Súčasné ubytovacie trendy sa pomaly menia a namiesto anonymity sa začína dostávať do popredia osobný prístup. Veľké hotelové komplexy síce poskytujú množstvo služieb, ale ubytovanie v súkromí, v rodinných penziónoch či apartmánoch umožňuje živý kontakt s domácimi. Môžeme tak dostať vzácne tipy na zaujímavé lokality a lepšie spoznať ich kultúru. Ponuka cez ubytovacie portály je naozaj široká a uspokojí aj náročných dovolenkárov (www.booking.com, www.trivago.com, www.airbnb.com).

Samostatnou kapitolou je „couchsurfing“, teda vopred dohodnutý bezplatný nocľah u miestneho hostiteľa (www.couchsurfing.com, www.hospitalityclub.org). Naviac je tu ešte možnosť kempovania, prípadne spania v karavane, ktoré eliminuje náklady na ubytovanie a poskytuje slobodu „domu na kolesách“.

Čaro jednoduchosti
Čaro jednoduchosti, Čierna hora foto: Viera Marčeková

Stravovanie

Ak si stravovanie v rámci našej dovolenky zabezpečujeme sami, často kombinujeme variant čiastočného varenia a konzumácie v reštauráciách. Chutné a čerstvé suroviny sú k dispozícii na miestnych tržniciach, kde sa okrem jedla dajú vidieť aj zaujímavé typy ľudí a ich interakcií, čo ocenia napríklad fotografi.

Čo sa týka reštaurácií, bola by škoda preferovať „mekáč“ alebo luxusné podniky so zbytočne predraženým jedlom. Niekedy stačí zamieriť do bočnej uličky a riadiť sa preferenciami domácich. Kde ich je plno, tam varia dobre. Malé rodinné reštaurácie s ponukou tradičných jedál alebo čerstvých rýb sú väčšinou dobrou voľbou.

Čerstvé dobroty na trhu
Čerstvé dobroty na trhu, Turecko foto: Viera Marčeková

V prípade, že máme predplatený variant all inclusive, nezabúdajme na zdravý rozum a nenakladajme si viac, než vládzeme zjesť, inak zbytky nášho jedla skončia vyhodené v koši.

S jedlom súvisí odpad celkovo – inšpirujme aj ľudí okolo seba, nepoužívajme jednorázové plastové príbory a obaly a nakupujme s vlastnými taškami. V krajinách, kde je potrebné kupovať balenú vodu, sa snažme zaobstarať si ju v čo najväčšom balení, prípadne zistime, či v okolí neexistujú automaty alebo cisterny s pitnou vodou.

Mindfullness
Mindfullness, Thajsko foto: Viera Marčeková

inecesty.sosna.sk/o-festivale
www.cestounecestou.skwww.ecofuture.cz






Hodnotenie: 84%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Viera MarčekováVyštudovala etnológiu, zaujíma sa o zdravý a prirodzený životný štýl.

Diskusia: Ako si naplánovať ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Eko (agro) turistika
    Eko agroturistika - dovolenkové pobyty, ekofarmy, bio hotely...



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií