BIO spotrebiteľ

Čakáme na vaše dobré správy

25.05.2005 10:17
Dnes, 25. mája 2005 o 24:00 hod., bude uzávierka súťaže BIO spotrebiteľ - posol dobrých správ. Dobrá správa pre vás je, že príspevkov je zatiaľ veľmi málo a tak šanca vyhrať 1.000,- Sk či peknú knihu je obrovská. Píšte, píšte, píšte! A písať môžete aj po skončení súťaže:-). Málo nás, málo nás... a okruh tém, ktorým by sme sa chceli na stránke venovať je taký široký....poďte medzi nás!
Prečo májová súťaž "BIO spotrebiteľ - Posol dobrých správ"?

Keď som ju vymýšľala, tešila som sa, že budem mať možnosť vás - ľudí, ktorí pravidelne navštevujete stránku BIO spotrebiteľ - trochu spoznať. Je radosť vidieť, že počty návštev na našej stránke narastajú, ale ešte stále to nie je celkom ono, pretože nevieme, pre koho vlastne stránku tvoríme - až na pár výnimiek aktívne diskutujúcich jedincov:-) Takže nápad s dobrou správou sa mi páčil ako forma nadviazania trochu osobnejšieho vzťahu s vami a možnosť dozvedieť sa, čím žijete, čo vás v živote teší, či inšpiruje...

Ďalší dôvod, ktorý nás viedol k vyhláseniu súťaže "Posol dobrých správ" bol ten, že okolo nás sa deje veľa zaujímavého, o čom stojí poslať dobrú správu aj iným. Tentoraz sme zámerne tému neobmedzili na problematiku ekologického poľnohospodárstva a biopotravín. To, že sa na stránke BIO spotrebiteľ prednostne venujeme tejto téme rozhodne neznamená, že iné veci považujeme za menej zaujímavé alebo potrebné. Jednoducho, v tejto etape života a v danej situácii na Slovensku sme si zvolili túto oblasť, ale rovnako nás zaujíma všetko okolo udržateľného spôsobu života (ochrana prírody, "zelené" domy, minimalizácia odpadu, utlmovanie dopravy v mestách, atd.), ako aj duchovné otázky.

Tretí dôvod, prečo májová súťaž - lebo máj je mesiac lásky, nového života, kedy všetko vonia a kedy si človek uvedomuje, aký je šťastný, že tu je, že dýcha, že žije, že miluje... A tak som si myslela, že dobré správy sa budú valiť zo všetkých strán - i keď napríklad len o tom, ako krásne vonia orgován, okolo ktorého chodíte každý deň do práce.

A moja dobrá správa?

Teším sa z tejto chvíle, keď píšem tento článok. Teším sa vždy, keď niečo tvorím na stránku BIO spotrebiteľ. Téma ekologického poľnohospodárstva a biopotravín sa na prvý pohľad môže zdať úzka, ale pritom ponúka množstvo presahov do hlbších tém, ako je len "spôsob hospodárenia a spracovania potravín". Napríklad spôsob, ako sa produkcia predáva (Fair-trade), snaha o integráciu mentálne hendikepovaných do plnohodnotného života (camphillské hnutie), hnutie vyznávačov dobrého, tradičného a pomaly:-) konzumovaného jedla (Slow Food), presah do oblasti zdravia, zdravej výživy, ochrany prírody, biodiverzity, oživenia vidieka, alternatívnych ekonomických systémov, zdrojov energie, alternatívneho školstva, zdravotníctva, sociálnej spravodlivosti, etiky... Veľmi ma teší, že vidím pred sebou toľko krásnych tém, o ktorých by sme mohli - pre vás, BIO spotrebiteľov - v budúcnosti písať.

Na vaše - akékoľvek:-) - dobré správy sa tešíme do dnešnej polnoci!





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Čakáme na vaše dobré ...

    Slow Food

    Zaujal ma pojem Slow Food.
    O tomto hnutí zatiaľ veľa neviem, hoci čo-to som už o ňom začul. A rád by som sa dozvedel viac.
    Pre mňa ide totiž o vec stále aktuálnu. Úplne prirodzene inklinujem k pomalšiemu jedeniu, než je v tejto dobe všeobecným zvykom. Ak niekto jedáva jedlá takého druhu, aké sa predávajú v stánkoch tzv. rýchleho občerstvenia či v bežných bufetoch, zariadeniach hromadného stravovania..., vôbec sa nečudujem, že sa z toho za 10-15 minút nasýti. Taká potrava si nevyžaduje dôkladné prežutie - má minimum vlákniny a maximum rýchlo uvoľniteľnej energie. Niekto to môže považovať za výhodu, no z hľadiska zdravia ide pri častej konzumácii takýchto jedál o jeho systematické podkopávanie.
    Nechcem teraz polemizovať o aspektoch ako "dobrý" a "tradičný". To by bolo na dlhšiu úvahu.
    No čo sa týka rýchlosti konzumácie, skutočne zdravá strava si vyžaduje svoje - príjemné, čisté prostredie, estetiku stolovania, zvukovú pohodu, odpútanosť od zhonu a starostí, sústredenie sa iba na jedlo, správny výber jedál, dôkladné prežutie, natrávenie... To všetko chce svoj čas, podmienky. A k nim je potrebná dobrá vôľa.
    Ako to však zosúladiť napr. s ustanoveniami Zákonníka práce, podľa ktorého má človek počas 8-hodinovej pracovnej zmeny nárok iba na polhodinovú prestávku?
    Mne toľko k pohodovému najedeniu sa rozhodne nestačí. A nejde mi o to, aby som jedol na úkor práce. Veľmi rád by som zostal v práci o nejakú tú polhodinu navyše, ak by som si mohol spraviť 2 polhodinové prestávky na jedenie.
    Myslím, že legislatíva a zvyklosti na hromadných pracoviskách takémuto štýlu stravovania ani trochu neprajú.
    JOSHUA   Reagovať
     
    0
     
    0

    Symbolom je slimák

    Slow Food je medzinárodné hnutie (so zastúpením vo vyše 100 krajinách sveta), s počtom 80 000 členov, ktoré vzniklo v Taliansku v roku 1986 ako protiklad hnutia „fast food“, spojeného so štandardizáciou chuti a manipuláciou spotrebiteľov. Slow Food propaguje tradičné, miestne jedlá, ochranu biodiverzity a jedenie ako príjemný spoločenský zážitok. Symbolom hnutia Slow Food je slimák ako protiklad šialeného tempa, akým žije dnešný svet. Viac informácií (zatiaľ, kým nájdem čas na preklad) na stranke www.slowfood.com

    Inak, keď som organizáciu Slow Food požiadala o fotky na výstavu BIO-NEBIO, poslali nám nielen fotky, ale aj milý list s ponukou založiť pobočku organizácie Slow Food na Slovensku. Prečo nie? Aktivity Slow Food sú nám veľmi sympatické. Len sa do toho dať...:-)
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Fajn

    Klaudia, ďakujem Ti za prvotné informácie.
    Ten slimák je mi sympatický ;-)
    Len čo sa týka výberu jedál, o tom by som asi dosť diskutoval. Miestna tradícia, to je pekná a cenná hodnota, no v prípade stravy by som ju nebral za rozhodujúce kritérium. Ako pozitívum miestnych jedál vidím najmä surovinovú dostupnosť, veľkú mieru sebestačnosti z miestnych zdrojov. Je to aj v súlade s princípom, že pre zdravie a vitalitu človeka sú najužitočnejšie tie potraviny, ktoré sa urodia v jeho blízkosti, sú v kontakte s jeho potrebami... (Anastasia)
    Na druhej strane - nie všetko tradičné je bez ujmy prenosné do súčasnosti. V minulosti mali ľudia iný životný štýl, bol iný stav sveta. Viac bolo ťažkej fyzickej práce, menej psychického zaťaženia, informačného presýtenia... To nemožno len tak vrátiť späť. Strava, ktorú pred sto rokmi jedli naši predkovia, už celkom neobstojí v hodnotení vhodnosti podľa našich dnešných požiadaviek na zdravú výživu.
    Pre niekdajšieho oravského drevorubača bola slanina s chlebom a slivovicou primeraným pokrmom; pre dnešného vrcholového manažéra by som však odporučil celkom iné menu. Ja dám pred tradičným slovenským maslom prednosť dovozovému olivovému oleju zo Španielska - aj po zohľadnení príslušnej enviromentálnej záťaže s tým spojenej.
    Podobných príkladov by sa dalo uviesť nespočet...
    JOSHUA   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Súťaž
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií