Po vstupe do EU platí na Slovensku v tomto smere voľnejšia legislatíva, ktorá pripúšťa ich používanie, hoci v silne obmedzenom množstve oproti cca tisícke prídavných látok používaných v konvenčných potravinách.
Podstatné a základné informácie okolo všeobecného používania éčiek vo výrobe potravín sme uverejnili pod názvom
Aditíva v potravinách.
A ako je to teda v ekologickom poľnohospodárstve? Rada EHS vydala Nariadenie, podľa ktorého sa môžu určité aditíva využívať vo výrobe produktov z ekologického poľnohospodárstva. Nariadenie obsahuje okrem iného presný zoznam týchto látok. Mnohé sa využívajú ako koagulačné činidlá, či pri výrobe oleja alebo hydrolýze škrobu, čiže tvoria dôležitú súčasť výroby.
Sú tieto aditíva pre ľudský organizmus priaznivé či nie? Vzali sme do rúk zoznam prídavných látok povolených pri výrobe
biopotravín Nariadením a porovnali ho s tabuľkou „éčiek“ z knihy V.Syrového
Tajomstvo výrobcov potravín.
, ktorá rozdeľuje všetky prídavné látky do piatich skupín od priaznivo pôsobiacich látok cez menej vhodné látky až po výrazne nepriaznivé látky. Zoradili sme ich do skupín podľa nepriaznivosti voči organizmu a vyšla nám táto tabuľka:
Prídavné látky v
biopotravinách podľa (ne)priaznivosti voči organizmu
1/ Priaznivo pôsobiace látky
E 170 – uhličitan vápenatý
E 270 – kyselina mliečna
E 290 – oxid uhličitý
E 300 – kyselina askorbová
E 306 – výťažok bohatý na tokoferol
E 322 – lecitíny
E 410 – karobová guma
E 440 – pektín
E 948 – kyslík
2/ Prijateľné látky
E 551 – oxid kremičitý
E 406 – agar
E 334 – kyselina vínna
E 296 – kyselina maleinová
3/ Menej vhodné látky
E 330 –kyselina citrónová
E 333 – citráty vápenaté
E 335 – vínan sodný
E 336 – vínan draselný
E 400 – kyselina alginová
E 401 – alginát sodný
E 402 – alginát draselný
E 407 – karagenan
E 415 – xantánová guma
E 416 – karaganová guma
E 422 – glycerol
E 500 – uhličitan sodný
E 501 – uhličitan draselný
E 503 – uhličitan amónny
E 504 – uhličitan horečnatý
E 516 – síran vápenatý
E 524 – hydroxid sodný
E 938 – argón
E 941 – dusík
4/ Nepriaznivo pôsobiace látky
E 412 – guarová guma
E 413 - tragantová guma
E 414 - arabská guma
E 341 – fosforečnan vápenatý
5/ Výrazne nepriaznivé látky
Do tejto skupiny sa nedostalo ani jedno
BIO – éčko, na rozdiel od cca 45 typov používaných v bežných výrobkoch.
Môžeme vidieť, že väčšina aditív sú zo skupín menej zdravie poškodzujúcich, čo je naozaj uspokojivé.
Zaráža vás zaradenie kyseliny citrónovej do 3) ?
Je tam oprávnene. Naše vysvetlenie nájdete v závere už raz spomínanom článku
Aditíva v potravinách.
Vadí vám využívanie aditív zo skupiny 4) v biopotravinách? Nekupujte ich. Ak sa prestanú predávať, výrobca bude nútený hľadať alternatívu, ktorá je lepšia pre ľudský organizmus.
Po každej stránke sú najlepšie čerstvé (bio)produkty, kde sa éčiek báť vôbec nemusíme. Dnes ešte stále treba hľadať, čo je pre naše zdravie prínosom. Aj vy ste tu preto, aby hľadanie a vedenie bolo jednoduchšie.
Prikláňam sa k myšlienke: V jednoduchosti je krása. Platí to aj o jedení. Súhlasíte?
Dobrú a zdravú chuť!