BIO spotrebiteľ

Éčka a BIO potraviny

04.07.2005 07:29
Prišla k nám zaujímavá otázka: Používajú sa prídavné látky syntetického pôvodu pri spracovaní biopotravín? No, tam hádam nemajú čo éčka robiť, povedali by mnohí. Opak je ale pravdou.
Po vstupe do EU platí na Slovensku v tomto smere voľnejšia legislatíva, ktorá pripúšťa ich používanie, hoci v silne obmedzenom množstve oproti cca tisícke prídavných látok používaných v konvenčných potravinách.

Podstatné a základné informácie okolo všeobecného používania éčiek vo výrobe potravín sme uverejnili pod názvom Aditíva v potravinách.

A ako je to teda v ekologickom poľnohospodárstve? Rada EHS vydala Nariadenie, podľa ktorého sa môžu určité aditíva využívať vo výrobe produktov z ekologického poľnohospodárstva. Nariadenie obsahuje okrem iného presný zoznam týchto látok. Mnohé sa využívajú ako koagulačné činidlá, či pri výrobe oleja alebo hydrolýze škrobu, čiže tvoria dôležitú súčasť výroby.

Sú tieto aditíva pre ľudský organizmus priaznivé či nie? Vzali sme do rúk zoznam prídavných látok povolených pri výrobe biopotravín Nariadením a porovnali ho s tabuľkou „éčiek“ z knihy V.Syrového Tajomstvo výrobcov potravín. , ktorá rozdeľuje všetky prídavné látky do piatich skupín od priaznivo pôsobiacich látok cez menej vhodné látky až po výrazne nepriaznivé látky. Zoradili sme ich do skupín podľa nepriaznivosti voči organizmu a vyšla nám táto tabuľka:

Prídavné látky v biopotravinách podľa (ne)priaznivosti voči organizmu

1/ Priaznivo pôsobiace látky


E 170 – uhličitan vápenatý
E 270 – kyselina mliečna
E 290 – oxid uhličitý
E 300 – kyselina askorbová
E 306 – výťažok bohatý na tokoferol
E 322 – lecitíny
E 410 – karobová guma
E 440 – pektín
E 948 – kyslík

2/ Prijateľné látky


E 551 – oxid kremičitý
E 406 – agar
E 334 – kyselina vínna
E 296 – kyselina maleinová

3/ Menej vhodné látky


E 330 –kyselina citrónová
E 333 – citráty vápenaté
E 335 – vínan sodný
E 336 – vínan draselný
E 400 – kyselina alginová
E 401 – alginát sodný
E 402 – alginát draselný
E 407 – karagenan
E 415 – xantánová guma
E 416 – karaganová guma
E 422 – glycerol
E 500 – uhličitan sodný
E 501 – uhličitan draselný
E 503 – uhličitan amónny
E 504 – uhličitan horečnatý
E 516 – síran vápenatý
E 524 – hydroxid sodný
E 938 – argón
E 941 – dusík

4/ Nepriaznivo pôsobiace látky


E 412 – guarová guma
E 413 - tragantová guma
E 414 - arabská guma
E 341 – fosforečnan vápenatý

5/ Výrazne nepriaznivé látky


Do tejto skupiny sa nedostalo ani jedno BIO – éčko, na rozdiel od cca 45 typov používaných v bežných výrobkoch.

Môžeme vidieť, že väčšina aditív sú zo skupín menej zdravie poškodzujúcich, čo je naozaj uspokojivé.

Zaráža vás zaradenie kyseliny citrónovej do 3) ? Je tam oprávnene. Naše vysvetlenie nájdete v závere už raz spomínanom článku Aditíva v potravinách.

Vadí vám využívanie aditív zo skupiny 4) v biopotravinách? Nekupujte ich. Ak sa prestanú predávať, výrobca bude nútený hľadať alternatívu, ktorá je lepšia pre ľudský organizmus. Po každej stránke sú najlepšie čerstvé (bio)produkty, kde sa éčiek báť vôbec nemusíme. Dnes ešte stále treba hľadať, čo je pre naše zdravie prínosom. Aj vy ste tu preto, aby hľadanie a vedenie bolo jednoduchšie.

Prikláňam sa k myšlienke: V jednoduchosti je krása. Platí to aj o jedení. Súhlasíte?

Dobrú a zdravú chuť!





Hodnotenie: 84%, 20 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Éčka a BIO ...

    Jednoduchost

    Vrelo súhlasím!
    Pokiaľ môžem, jem potraviny priamo v takom stave, ako ich ponúka príroda, bez úprav. Práve teraz zajedám musli surovou mrkvou.
    Jozef Neoral

    Jedloduchost:-)

    Je velmi nezdrave citat pri jedeni ci dokonca jest za pocitacom... Na stravu sa je treba sustredit a prijimat ju ako Bozi dar v cistom a laskavom prostredi, mimo rusivych vplyvov a najma bez elektronickeho smogu...
    Pavol

    Vec názoru

    Nechcem brať Pavlovi jeho názor, iba priblížim svoj:
    Čítanie stránok BIOspotrebiteľ nie je pre mňa vplyvom, ktorý by ma pri jedle azda vyrušoval. Skôr naopak, tematicky moje sústredenie na zdravú stravu dopĺňa. Pomáha mi k láskavému emocionálnemu naladeniu, pomáha odpútať sa od prípadných rušivých vplyvov okolia. Stránky BIOspotrebiteľ sú pre mňa jednými z najmilších Božích darov.
    A proti elektronickému smogu sa chránim kvalitným filtrom na monitore, čo bola jedna z mojich prvých investícií v súvislosti s prácou na PC. (Samozrejme, nič nie je 100%-né.)
    Zatiaľ som už takmer 6 rokov ani raz neochorel, ani zrak sa mi nezhoršuje. Kedysi to s mojím zdravím bývalo oveľa horšie...
    Jozef Neoral

    rada by som chcela dodat urcite poznatky,
    vsetky "ecka" su vlastne chemicke latky, ktore pred tym ako boli povolene na pouzitie do potravin presli dlhorocnymi testami a studiami, na zaklade ktorych sa im stanovila hodnota, teda mnozstvo latky, ktore uz moze sposobit nejake zdravotne potiaze. Tato hodnota vsak bola niekolko sto nasobne znizena a stanovil sa najvyssi pripustny limit danej latky - ecka, teda mnozstvo, ktore by sa nemalo prekrocit pri pridani ecka do potraviny. to vsak neznamena, ze ak by ste skonzumovali potravinu s presiahnutym mnozstvom ecka, ze sa to hned odzrkadli na Vasom zdravi. princip rpidavania ecok do potravin je zalozeny na skutocnosti, ze aj pri kazdodennej konzumacii pestrej stravy celozivotne obsah ecok v prijimanych potravinach nesposobuje zdravotne rizika. a este nieco k bioproduktom. neviem ci sa im skutocne da povedat bioprodukty, cize uplne bez "chemie", aj ked snaha ich vyroby je zamerana na takuto oblast, v pode i ovzdusi sa nachadza mnozstvo kontaminujucich latok, ktore sa dostavaju do rastlin pocas ich pestovania. v dnesnom priemyselnom svete si si uz na takuto skutocnost musime jednoducho zvyknut.
    katarina

    Milá Katka - nemusíme .. nemusíme si zvyknúť na to, že v Kanade zabíjajú tulene, nemusíme si na to, že nám autá smogujú pod oknami.. nemusíme ani na éčka.. Otázka vlastného uváženia a postoja.. A na margo éčiek v skúmaní. Myslím si, že neplatí, že všetky sa dlhodobo skúmajú vo vzájomných súvislostiach.. pochybujem, že si dá výrobca prácu a bude 5rokov zisťovať či kombinácia 5 určitých E + XY surovín v jednotlivých jeho výrobkoch dlhodobo neohrozuje zdravie človeka.. Ekonomika ho nepustí.. Vôbec sa nejedná o to, že RAZ niečo zjete. Človek pojedá veľa a viac a viac potravín, ktoré nie sú prirodzené a TAM je problém - človek zje od narodenia toho kvantá a kto vie, čo to s ním pomaly robí - kvapka ku kvapke a je tu povodeň. Preto radšej hľadáme iné alternatívy života, aby tu život čo najviac bol... Tak pekný den v zdraví.
    Dandy



Čítať celú diskusiu k článku (8 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií