BIO spotrebiteľ

Morské riasy na tanieri

10.02.2006 00:28
Morské riasy, tie dlhé strapce, ktoré sa vám omotajú nepríjemne v mori okolo nôh keď plávate. Morské riasy, ktoré zrovna nevoňajú a na dotyk pôsobia klzko a ani na pohľad nič moc. Čo nimi v rámci BIO-spotrebiteľa?! - poviete si.
Totiž: prišla ku nám už nie jedna otázka ohľadne morských rias. Napríklad ako načo sú vôbec dobré tie chaluhy? Prečo ich máme jesť, keď také u nás nerastie?! A nakoľko aj ja sama často odporúčam riasy ako prírodné liečivo a na jednej strane stretávam s ich výborným hodnotením a pôsobením, na strane druhej s minimálnou informovanosťou ba až zatracovaním.

Nuž prečo riasy?

Zopár pozitív morských rias:

  • čistia telo, odbúravajú z tela ťažké kovy a rádioaktívne látky
  • bohatý obsah vápnika, železa, jódu, draslíka, kyseliny listovej či vitamínu A,D,E.
  • zdroj bielkovín
  • regulujú hladinu cholesterolu
  • neutralizujú kyseliny z modernej stravy
  • sú "BIO" – darí sa im len tam, kde je čisté more
  • majú pozitívny vplyv na vlasy

Aké druhy rias poznáme a čo s nimi?

Poznáme a aj dostaneme kúpiť už aj nás na Slovensku niekoľko druhov rias:

Nori
Jedny z najpopulárnejších rias pre začiatočníkov. Jeden z najväčších zdrojov bielkovín, pomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu, rozpúšťajú tuk, zlepšujú trávenie ťažkých jedál.

Príprava:
Ideálnou formou sú Vločky Nori, ktorými už len posypete pokrmy ako s petržlenovou vňaťou. Ešte aj tak vyzerajú, výhoda pre nedôverčivých stravníkov :-D

Wakame
Upravujú krvný tlak, čistia krv. Obsah vápnika je niekoľkonásobne vyšší ako u kravského mlieka – odporúčam pri alergiách na kravské mlieko!! A taktiež železo je bohato zastúpené.

Ako ich pripravíte?
Opláchnite kúsok wakame, niečo o veľkosti poštovej známky. Namočte ho a keď po pár minútkach zmäkne, nakrájajte ho na kúsky a krátko povarte, záverom 5-10 minút, v polievke, ktorú varíte. Alebo do zeleninových šalátov cca na pol hodinku namočte a nakrájajte na pásiky. Rovno sa tak dajú konzumovať surové.

Kombu
Obsah jódu ich predurčuje ako liek na štítnu žľazu už storočia v čínskej medicíne. Okrem toho výborne čistí črevá, odvádza z tela jedy a chráni pred vysokým krvným tlakom.

Príprava:
Kúsok (veľkosť ako 2-3 poštové známky) potrebujeme variť asi hodinu, preto sú ideálne pri varení strukovín ale ryže natural. Nakoľko zmäkčujú ostatné potraviny, uľahčujú ich stráviteľnosť.

Poznáme aj Tororo Instant Kombu – čo je vlastne tá istá riasa, len už prepripravená sušením sa slnku, naložením v ryžovom octe a roztrhnaná. Ju stačí už len rozpustiť v uvarenej polievke alebo omáčke. Svojou príjemnou kyslou chuťou jemne doladí pokrm.

A recepty kde použijeme riasy?


Riasy môžete pridávať do bežných zeleninových jedál, obilninových. Výborné sú v polievkach, šalátoch. Stačí pridať podľa návodu.

Tak vám prajem dobrú chuť a zdravia veľa.





Hodnotenie: 80%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Morské riasy na ...

morske riasy

Uputal ma vas clanok o morskych riasach, rad by som sa dozvedel kde ich môzem kupit - byvam v Kosiciach.
Z ktorych lokalit su tieto morske riasy- ake moria?
Dakujem za uzitocne informacie a tesim sa na Vasu odpoved. S pozdravom Dusan OPINA z Kosic

Skúste sa spýtať v predajni Amicus na Hlavnej 58. Tel.c. 055/728 7569. Alebo si ich môžete objednať cez www.bio-obchod.sk, kde je ich široký výber a môžete si vybrať podľa svojej potreby.
Všetky uvedené morské riasy v tomto obchode pochádzajú z okolitých morí Japonska.
Prajem vám pekný deň a dobrú chuť. :-)
Daniela

morske riasy

Prave som pri mori na Faerskych ostrovoch (pri Islande) a premyslam, ze si z mora vytiahnem riasy a uvarim. Myslite, ze to moze byt nebezpecne?
kamia

Faerské ostrovy

Nuž, pokiaľ to tam niekto z domácich tak robí že si priamo z mora vytiahne nejaké a používa, môžete.. inak - rozhodne nie.. neviete či nie je more kontaminované niečím, zloženie riasy... nie všetky druhy sú vhodné a okrem toho, žiadaný výživový efekt vám prinesie pravidelné požívanie rias... Pekný pobyt prajem
Daniela

Wakame - otazka k priprave

Dobry den!
Chcela by som sa informovat o tom, ci je mozne pripravit vacsie mnozstvo riasy ’do zasoby’ a drzat ho v chladnicke, napr. tyzden. Podarilo sa mi totiz pri prvom experimente s riasou (nikdy predtym som to neskusala) takuto zasobu vyrobit. Vzhladom na cenu suroviny je mi to luto vyhodit. Ale ak by mala byt jej konzumacia skor nebezpecna, tak to pripustam.
Vdaka za odpoved!
Prajem vsetko dobre! A.
Alžbeta



Čítať celú diskusiu k článku (10 príspevkov)   Pridať názor





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike