BIO spotrebiteľ

Morské riasy na tanieri

10.02.2006 00:28
Morské riasy, tie dlhé strapce, ktoré sa vám omotajú nepríjemne v mori okolo nôh keď plávate. Morské riasy, ktoré zrovna nevoňajú a na dotyk pôsobia klzko a ani na pohľad nič moc. Čo nimi v rámci BIO-spotrebiteľa?! - poviete si.
Totiž: prišla ku nám už nie jedna otázka ohľadne morských rias. Napríklad ako načo sú vôbec dobré tie chaluhy? Prečo ich máme jesť, keď také u nás nerastie?! A nakoľko aj ja sama často odporúčam riasy ako prírodné liečivo a na jednej strane stretávam s ich výborným hodnotením a pôsobením, na strane druhej s minimálnou informovanosťou ba až zatracovaním.

Nuž prečo riasy?

Zopár pozitív morských rias:

  • čistia telo, odbúravajú z tela ťažké kovy a rádioaktívne látky
  • bohatý obsah vápnika, železa, jódu, draslíka, kyseliny listovej či vitamínu A,D,E.
  • zdroj bielkovín
  • regulujú hladinu cholesterolu
  • neutralizujú kyseliny z modernej stravy
  • sú "BIO" – darí sa im len tam, kde je čisté more
  • majú pozitívny vplyv na vlasy

Aké druhy rias poznáme a čo s nimi?

Poznáme a aj dostaneme kúpiť už aj nás na Slovensku niekoľko druhov rias:

Nori
Jedny z najpopulárnejších rias pre začiatočníkov. Jeden z najväčších zdrojov bielkovín, pomáhajú pri znižovaní hladiny cholesterolu, rozpúšťajú tuk, zlepšujú trávenie ťažkých jedál.

Príprava:
Ideálnou formou sú Vločky Nori, ktorými už len posypete pokrmy ako s petržlenovou vňaťou. Ešte aj tak vyzerajú, výhoda pre nedôverčivých stravníkov :-D

Wakame
Upravujú krvný tlak, čistia krv. Obsah vápnika je niekoľkonásobne vyšší ako u kravského mlieka – odporúčam pri alergiách na kravské mlieko!! A taktiež železo je bohato zastúpené.

Ako ich pripravíte?
Opláchnite kúsok wakame, niečo o veľkosti poštovej známky. Namočte ho a keď po pár minútkach zmäkne, nakrájajte ho na kúsky a krátko povarte, záverom 5-10 minút, v polievke, ktorú varíte. Alebo do zeleninových šalátov cca na pol hodinku namočte a nakrájajte na pásiky. Rovno sa tak dajú konzumovať surové.

Kombu
Obsah jódu ich predurčuje ako liek na štítnu žľazu už storočia v čínskej medicíne. Okrem toho výborne čistí črevá, odvádza z tela jedy a chráni pred vysokým krvným tlakom.

Príprava:
Kúsok (veľkosť ako 2-3 poštové známky) potrebujeme variť asi hodinu, preto sú ideálne pri varení strukovín ale ryže natural. Nakoľko zmäkčujú ostatné potraviny, uľahčujú ich stráviteľnosť.

Poznáme aj Tororo Instant Kombu – čo je vlastne tá istá riasa, len už prepripravená sušením sa slnku, naložením v ryžovom octe a roztrhnaná. Ju stačí už len rozpustiť v uvarenej polievke alebo omáčke. Svojou príjemnou kyslou chuťou jemne doladí pokrm.

A recepty kde použijeme riasy?


Riasy môžete pridávať do bežných zeleninových jedál, obilninových. Výborné sú v polievkach, šalátoch. Stačí pridať podľa návodu.

Tak vám prajem dobrú chuť a zdravia veľa.





Hodnotenie: 82.2%, 19 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Daniela DivílkováOd roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Diskusia: Morské riasy na ...

    Riasy

    Citala som o priprave ryze s pouzitim rias...!Len bohuzial vobec si nepamatem ako sa to ma pripravovat....Nemate s tym nahodou skusenost!Dakujem!
    ludus

    morske riasy

    Uputal ma vas clanok o morskych riasach, rad by som sa dozvedel kde ich môzem kupit - byvam v Kosiciach.
    Z ktorych lokalit su tieto morske riasy- ake moria?
    Dakujem za uzitocne informacie a tesim sa na Vasu odpoved. S pozdravom Dusan OPINA z Kosic

    Skúste sa spýtať v predajni Amicus na Hlavnej 58. Tel.c. 055/728 7569. Alebo si ich môžete objednať cez www.bio-obchod.sk, kde je ich široký výber a môžete si vybrať podľa svojej potreby.
    Všetky uvedené morské riasy v tomto obchode pochádzajú z okolitých morí Japonska.
    Prajem vám pekný deň a dobrú chuť. :-)
    Daniela

    morske riasy

    Prave som pri mori na Faerskych ostrovoch (pri Islande) a premyslam, ze si z mora vytiahnem riasy a uvarim. Myslite, ze to moze byt nebezpecne?
    kamia

    Faerské ostrovy

    Nuž, pokiaľ to tam niekto z domácich tak robí že si priamo z mora vytiahne nejaké a používa, môžete.. inak - rozhodne nie.. neviete či nie je more kontaminované niečím, zloženie riasy... nie všetky druhy sú vhodné a okrem toho, žiadaný výživový efekt vám prinesie pravidelné požívanie rias... Pekný pobyt prajem
    Daniela



Čítať celú diskusiu k článku (10 príspevkov)   Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií