Len si to predstavte... V schránke nájdete bulletin o
biopotravinách, s mapou všetkých obchodov a trhovísk, kde sa dajú kúpiť vo Vašom meste a argumentmi, prečo sú biopotraviny lepšie. Pozemky Vášho mesta sa využívajú na pestovanie
bioproduktov a Vaše dieťa dostáva v škôlke stravu pripravenú z
biopotravín...U nás zatiaľ len sen, ale vo Viedni realita. EKO a BIO riešenia tu majú zelenú.
Vyberáme zo schránkových novín Wien.at:
Biopotraviny posilňujú našu obranyschopnosť a chránia telo i životné prostredie, pretože ich produkcia sa zaobíde celkom bez chémie a genetických manipulácií. Aj z tohto dôvodu sú biopotraviny čoraz bežnejšie i v škôlkach, na školách a v nemocniciach.
Viedeň je i ohľadom obstarávania
biopotravín iná: mesto je totiž bio-veľkonákupcom, čo je v európskom merítku jedinečné. V mestských nemocniciach a na školách sa biopotraviny podieľajú 30% (menu za 3EURO) a v škôlkach 50% - bez zvýšených nákladov pre rodičov. Lebo nakupovať bio nemusí byť drahšie. Mesto dokonca pestuje samé: asi 1000t bio obilia a 500t bio zemiakov sa každoročne zberá na mestských pozemkoch Lobau/Essling. Sonja Kato, zodpovedná za bio: „
So svojimi 600ha je mesto jedným z najväčších bioroľníkov Rakúska“.
(Tip: priamy predaj sezónnej zeleniny na mestskom dvore Lobau. Hnojí sa len
kompostom z viedenských bioodpadkov).
BIO skoro na každom rohu
Okrem obchodov so zdravou výživou, bio-kútikov na trhoch a bio-trhu na Freyung ponúkajú i supermarkety stále väčšiu ponuku, lebo dopyt rastie. Znak toho, že Viedenčanom záleží na životnom prostredí a zdraví. Lebo bio znamená nepoužívanie chemického hnojenia a postrekov (ochrana vody i pôdy), žiadne GMO, chov zvierat podľa ich prirodzených potrieb bez hormónov, protistresových látok alebo stimulátorov rastu.
I zdravie profituje. Expertka na výživu Larissa Grunwald z Viedenského potravinového a výživového servisu:
„
Bio ovocie a zelenina obsahujú viac sekundárnych rastlinných látok. To posilňuje našu obranyschopnosť. Telo sa nezaťažuje chemicko-syntetickým i prostriedkami proti škodcom. Často sú chuť a kvalita lepšie, čo je zreteľné i u mäsa: je šťavnaté a jemné a pri pečení sa nezrazí. Lepšie je konzumovať mäso len 1-2x týždenne a pritom nešetriť na kvalite.“
Mesto Viedeň je iné – v praxi napĺňa heslo „
biopotraviny pre každého“.