BIO spotrebiteľ

AD: Nie je to Frankenstein

18.09.2008 13:27
Milí „biospotrebitelia“, Dovoľujem si zaslať aj Vám moju reakciu na článok Nie je to Frankenstein uverejnený v časopise .týždeň.
Do redakcie časopisu som zaslal tento list:

Vážená redakcia časopisu .týždeň, dovoľujem si napísať Vám reakciu na článok Martina Hanusa a Róberta Žitňanského „Nie je to Frankenstein“ uverejneného v čísle 37/2008.

Na úvod sa predstavím. Nie som expert na GMO, ale vyštudoval som biológiu so špecializáciou na mikrobiológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave a pracujem na Oddelení mikrobiológie životného prostredia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Nitre. Pravidelne sa zúčastňujem na odborných podujatiach organizovaných hlavne na tému bezpečnosť potravín prípadne kvalita životného prostredia.

Taktiež nie som expert na poľnohospodárstvo, ale vyrástol som na dedine v dome so záhradou, v ktorej od detstva až doteraz takmer denne pracujem a pestujem tam ovocie, zeleninu, obilie a chovám kozy. Keďže mojim koníčkom sa stalo ekologické poľnohospodárstvo, niekoľko prázdninových mesiacov som ako študent strávil brigádovaním na švajčiarskych biofarmách, ale zúčastnil som sa tam aj mnohých oficiálnych kurzov biopoľnohospodárstva.

Doteraz mnoho svojho voľného času trávim prácou na ekologických farmách na Slovensku a v zahraničí, resp. na akciách organizovaných združeniami, ktoré sa systematicky zaoberajú ochranou životného prostredia. Venujem sa tiež štúdiu literatúry s témou GMO a ekologické poľnohospodárstvo, pričom čítam články nie len v slovenčine ale aj v angličtine, nemčine a francúzštine.

Keď som si prečítal horeuvedený článok vo Vašom časopise, najskôr som mal pocit, že je to zlý sen a tak som sa uštipol, aby som sa zobudil. Ten článok tam však stále bol...

Potom som si, ale to bol isto len následok môjho prvotného šoku, pomyslel, že vari si ten článok objednali firmy produkujúce GMO, ktoré sú v článku aj menované, ale tento hlúpy nápad som v zapätí zavrhol, veď predsa redaktori časopisu .týždeň majú snáď ešte nejakú česť a chrbtovú kosť, aspoň ja tomu ešte stále chcem veriť. Minimálne Martin Hanus a Štefan Hríb, ktorých trochu bližšie poznám a ktorí sa nedávno objavili aj v kresťanskom rádiu Lumen a verejne sa hlásia ku kresťanskej viere, by sa určite takto nekresťansky nezapredali.

A potom mi to konečne došlo! Veď je to jasné! To nemôže byť nič iné ako geniálna paródia na seriózne články na danú tému. No že mi to hneď nedošlo. Veď minimálne Martin Hanus má už v takomto niečom dokonca prax, keď pred istým časom v tandeme s Evou Čobejovou vytvorili niečo podobné na tému waldorfská škola a vtedy im výborne sekundoval František Šebej s článkom o antropozofii. Teraz bol s Martinom Hanusom pre zmenu v tandeme Róbert Žitňanský a sekundoval im, aj keď ani zďaleka nie tak grandiózne ako onehdy pán Šebej, Tomáš Gális so svojim článočkom „Nakupovanie a čisté svedomie“.

Je to milé. Teším sa, ako nám postupne vyrastá nový humoristický časopis a voľakedajší slávny Roháč bledne závisťou. Už teraz som zvedavý, akú tému si zoberú najbližšie naši nádejní humoristi „na paškál“.





Hodnotenie: 73.4%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Radoslav MakáňMikrobiolog pracujúci v mikrobiologickom laboratóriu.

Biopoľnohospodárstvo je jeho koníčkom. Prakticky sa mu venuje ako záhradkár vo svojej záhrade, a ako amatér sa oň aj zasadzuje.

Diskusia: AD: Nie je to ...

    .tyzden

    :-) Este som necitala tento článok, ale rozhodne sa velmi tesim na takú peknú paródiu. O tej Waldorfskej škole som citala a mala som veru veľmi ťažké srdce na autorov, ako aj vy na tento článok. Ja som ale totiž neprišla na to, že sa jedná o humor! Asi beriem veci príliš vážne, to je tým podávaním denných aktualít. Preto som rada, ked aj môj obľúbený .týždeň dokáže nasadiť nadhľad a iróniu a úsmev nielen v slovach pana Lasicu, ale aj v tých vážnejších témach..
    Ale po smiechu býva plač. A ked nie ten, tak smutno na duši minimálne....
    Dandy   Reagovať
     
    0
     
    0

    Mily Radoslav, paci sa mi vasa reakcia - naozaj, po precitani toho clanku nam asi nezostava nic ine, iba presviedcat samych seba a dufat, ze autori to naozaj mysleli ako parodiu...
    Dee   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií