Keď sa povie RIO, predstavím si chutné ovocné šťavy lisované z čerstvého ovocia (jablková, pomarančová s dužinou i bez), ktoré ma občas zlákajú pri nákupoch v supermarketoch. Bio jablkovú šťavu RIO som si však v regáloch zatiaľ nevšimla. Kde sa teda dá v súčasnosti na Slovensku kúpiť?
McCarter: RIO 100% BIO jablkovú šťavu je možné kúpiť skoro vo všetkých zahraničných reťazcoch na Slovensku (TESCO, BILLA, AHOLD, Kaufland, Carrefour), v slovenských reťazcoch COOP, CBA a Slovpos ako aj v sieti predajni dm drogerie markt, s.r.o.
Nie je jablko ako jablko... Aký je rozdiel medzi jablkom konvenčným a bio?
McCarter: Medzi jablkami z bežnej produkcie a jablkami z biofariem sa nájdu veľmi podstatné rozdiely. Z množstva štúdii, ktoré boli realizované vyplýva, že bio jablká obsahujú v priemere o desať až štyridsať percent menej dusičnanov, majú o polovicu vitamínov navyše než môžu ponúknuť bežné jablka a oproti bežnej produkcii oplývajú minerálnymi látkami, enzýmami a ďalšími živinami. Ich pestovanie sa riadi prísnymi predpismi a je pravidelne kontrolované certifikovanými organizáciami.
Pri odborných testoch s bio jablkami odrody Golden delicious sa zistilo, že obsahujú o tretinu viac fosforu, o 9% viac vlákniny a o 19% viac antioxidantov. Vykázali tiež o dve tretiny vyšší index kvality.
Navyše chuť bio jabĺk je neporovnateľne lepšia než u tých konvenčne pestovaných, na ktoré dopadá množstvo postrekov - rozdiel pozná každý laik už pri prvom zahryznutí. Všetky spomínane benefity sú samozrejme obsiahnuté aj v našej RIO 100% BIO jablkovej šťave a prispievajú k jej skvelej a nezameniteľnej chuti.
Odporúčaná predajná cena RIO 100% BIO jablkovej šťavy je 1,99 €/59,90 Sk, čo je v porovnaní s konvenčným jablkovým džúsom pomerne dosť... Čím je daný cenový rozdiel?
McCarter: V našom prípade je rozdiel v cene medzi bio jablkovou šťavou a bežnou šťavou daný len cenou suroviny. Vzhľadom na prísne podmienky je cena jabĺk pestovaných v bio podmienkach výrazne vyššia ako cena jabĺk pestovaných štandardne. Náklady spojené s certifikáciou ani akékoľvek ďalšie náklady nepremietame do ceny výrobku. Našou snahou je, aby bol cenovo prístupný čo najširšej skupine spotrebiteľov.
Slovenských pestovateľov biojabĺk je ako šafranu. Môžete prezradiť, odkiaľ pochádza surovina pre výrobu vášho bio-jablkového džúsu? Máte prípadne záujem aj o ďalšie biojablká, keby sa našli záujemcovia o ich pestovanie?
McCarter: Jablká na výrobu RIO 100% BIO jablkového džúsu pochádzajú od slovenských certifikovaných pestovateľov. Radi uvítame ponuku každého certifikovaného pestovateľa bio jabĺk.
Ako vôbec došlo k rozhodnutiu rozšíriť výrobný program spoločnosti McCarter o bio-spracovateľský program? Máte v tomto smere ďalšie plány?
McCarter: Značka RIO dlhodobo udáva hlavný trend na trhu nealkoholických nápojov. Rozhodnutie rozšíriť ju o bio-spracovateľský program bolo preto logickým a samozrejmým krokom.
Našou snahou je, aby u nás každý typ spotrebiteľa našiel produkt, ktorý plne uspokojí jeho požiadavky na značkovú kvalitu a skvelú chuť. V blízkej budúcnosti plánujeme produktovú radu BIO rozšíriť o ďalšie produkty. Príchute by sme ešte v tomto štádiu nekonkretizovali. Ich výberu sme sa venovali veľmi starostlivo a veríme, že pre spotrebiteľov budú prijemným prekvapením.
RIO 100% BIO jablkový džús ste predstavili na svetovej výstave biopotravín BioFach 2009 v nemeckom Norimbergu. S akou odozvou?
McCarter: Naša 100% BIO jablková šťava sa stretla u návštevníkov so zvýšeným záujmom a získali sme aj niekoľko kontaktov na možnú budúcu spoluprácu.
Ako vnímate slovenský bio-trh? Čo by – z Vášho pohľadu – najviac pomohlo slovenským bio-spracovateľom uspieť na domácom trhu?
McCarter: Vzhľadom na skoro dvadsaťročné oneskorenie, s ktorým dorazilo poľnohospodárstvo bez chémie na Slovensko, je veľmi ťažké porovnávať ho napr. s nemeckým bio – trhom. Trh však neustále rastie a počet konzumentov produktov vyrobených ekologickým spôsobom postupne stúpa. V súčasnosti bio-spracovatelia stále vyvážajú prevažnú väčšinu produkcie do zahraničia. Je však predpoklad, že podmienky umiestňovania bio-produktov na domácom trhu sa budú postupne zlepšovať.
Jednou z možností, ako pomôcť slovenským bio-spracovateľom, by mohla byť masívnejšia osveta.
Prečo ste sa rozhodli prihlásiť RIO 100% BIO jablkovú šťavu do súťaže Biopotravina roka 2009?
McCarter: Vzhľadom na skutočnosť, že naša BIO šťava bola na trh uvedená len pred necelým rokom, vnímame súťaž Biopotravina roka 2009 ako skvelú príležitosť predstaviť sa širokej skupine bio-spotrebiteľov ako aj všetkým, ktorí s týmto trendom sympatizujú.
Čo by ste ešte chceli dodať na záver?
McCarter: Je predpoklad, že v najbližších rokoch bude náš bio-trh kopírovať vývoj iných rozvinutých zahraničných trhov (napr. toho nemeckého). Už aj u nás začína trend kupovať biopotraviny byť „in“ a oslovuje všetkých, ktorým záleží na prírode a zdravom stravovaní.