Pre mäso a mlieko, ktoré boli vyprodukované ako
bioprodukty, nie sú na
českom trhu spracovatelia, ktorí by z týchto surovín vyrobili certifikované
biopotraviny.
BIO mäso a
mlieko potom často končí v bežnej produkcii. Trochu
lepšia je situácia v spracovaní BIO obilovín na BIO pečivo, povedal majiteľ
farmy Filoun Josef Šourek, ktorý ma na svojej farme malú pekárničku.
Hoci v obchodoch nie sú biopotraviny veľmi vidieť, ekologicky hospodáriacich
poľnohospodárov v Českej republike pribúda. Podľa informácií ministerstva
pôdohospodárstva obhospodarujú ekologickým spôsobom vyše 6% plôch, čo je
viac ako európsky priemer.
V Libereckom kraji je ale tento podiel ešte
vyšší - cez 8%. Naproti tomu biopotraviny tvoria len 0,06 percenta trhu s
potravinami, čo výrazne zaostáva za západnou Európou, kde trh s
bioproduktami rastie ročne o pätinu, uviedol Jiří Trnka z ministerstva
pôdohospodárstva v ČR.
Záujem o zdravé produkty rastie aj medzi českými zákazníkmi. Dopyt je
predovšetkým vo veľkých mestách. Chýba hlave biozelenina, konštatoval
majiteľ vegetariánskej reštaurácie v centre Liberca.
Ani veľké supermarkety
v stotisícovom meste ale podobný sortiment zatiaľ neponúkajú. Argumentujú
malým záujmom zákazníkov, ktorí dávajú prednosť hlavne cene pred kvalitou.
Malí výrobcovia
bioproduktov a
biopotravín pritom záujem nestačia uspokojiť.
Záujem podľa ekofarmára Šourka rastie tak, že v poslednej dobe musí
záujemcov odmietať pre nedostatok výrobnej kapacity. Najväčší záujem o jeho
výrobky je v Prahe.