BIO spotrebiteľ

Zdraviu škodlivé sardinky na pultoch LIDL-u

19.04.2005 07:28 Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa, www.svps.sk
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) Slovenskej republiky nariadila spoločnosti LIDL Slovenská republika neškodne odstrániť v kafilerickom zariadení 6004 kusov rybacích konzerv sardiniek v rastlinnom oleji z Thajska.
LIDL má ďalej informovať spotrebiteľov, ktorí si sardinky kúpili už dávnejšie, o dôvode stiahnutia tohto nebezpečného výrobku z predaja a prevziať výrobky od nich späť. Zistilo sa, že tieto sardinky obsahujú hodnotu histamínu, ktorá je zdraviu škodlivá.

S účinnosťou od 10.3.2005, Štátna veterinárna a potravinová správa SR v rámci mimoriadneho núdzového opatrenia nariaďuje spoločnosti LIDL:
  • účinne a presne informovať spotrebiteľov v SR o dôvode na stiahnutie nebezpečného výrobku z predaja a prevziať od spotrebiteľov späť výrobky, ktoré im už boli predané, ak ich predložia (a);
  • informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu Slovenskej republiky o spôsobe likvidácie a o množstvách výrobkov vrátených späť spotrebiteľmi (b).


Odôvodnenie


Dňa 27.12. 2004 bol Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou Prievidza úradne odobratý v predajni LIDL v Prievidzi výrobok - rybacie konzervy Sardinky v rastlinnom oleji 125 g s dátumom výroby: 30.6. 2004, s dátumom minimálnej trvanlivosti: 30.6. 2008; krajina pôvodu: Thajsko. Laboratórna analýza vzorky odobratej z výrobku zistila hodnotu biogénneho amínu - histamínu, ktorá prekračuje hygienický limit stanovený v záujme ochrany zdravia ľudí.

Po oznámení prostredníctvom rýchleho výstražného systému nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Trenčín, v územnej pôsobnosti ktorej sa nachádza veľkosklad potravín LIDL so sídlom v Nemšovej, zabezpečiť zastavenie distribúcie zo skladu, stiahnutie tohto zdraviu škodlivého výrobku z trhu a zabezpečiť oddelené uskladnenie v distribučnom sklade. Nariadené opatrenia spoločnosť LIDL vykonala a RVPS Trenčín ohlásila ŠVPS SR, že v sklade je ku dňu 3.2. 2005 celkovo pozastavených 6004 kusov týchto výrobkov.

Aby sa zabránilo nebezpečenstvu pre zdravie ľudí, Hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky nariadil mimoriadne núdzové opatrenie – likvidáciu sardiniek v kafilérii a predloženie dokladu o likvidácii kompetentným orgánom.

Vzhľadom na dlhú trvanlivosť výrobku (až do júna 2008), ako aj fakt, že z predajní sa podarilo podnikateľovi stiahnuť len približne 5% výrobkov z celkovej predpokladanej dodávky do SR a že od 24. 1. 2005 dosiaľ (10.marca 2005) nezabezpečil žiadne dobrovoľné opatrenia v záujme zamedzenia riziku pre konečného spotrebiteľa, bolo na dosiahnutie dostatočnej úrovne ochrany zdravia ľudí potrebné nariadiť opatrenia uvedené v bodoch a) a b) tohto mimoriadneho núdzového opatrenia.

Ako sa prejavuje zvýšené množstvo histamínu v potravine?


Normálne pôsobí u zdravého človeka regulačný mechanizmus, ktorý je schopný zvládnuť toxické účinky histamínu pomocou enzýmov. Väčšie množstvo histamínu alebo iných biogénnych amínov (napr. tyramín, tryptamín) môžu tento systém preťažiť. Toxický účinok môže byť zosilnený požitím alkoholických nápojov. U ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v potravinách sa môžu vyskytnúť akútne dýchacie ťažkosti, pokles krvného tlaku, červenanie v tvári, koprivka so svrbením, nevoľnosť, žalúdočné kŕče, hnačka a bolesti hlavy. V skazenej rybe môže dôjsť k takému nárastu histamínu, že môže vyvolať toxickú reakciu (tzv. scombroid poisoning) behom pol hodiny aj u zdravého človeka.

Ľuďom, ktorí majú alergiu na histamín sa odporúča:


  • jesť len celkom čerstvé ryby, prípadne sa rýb a výrobkov z rýb zriecť,
  • ak je možné zriecť sa tvrdých syrov, surovej salámy a surovej šunky,
  • s opatrnosťou jesť potraviny, kde predpokladáme výskyt histamínu (pivo, kvasená kapusta),
  • s opatrnosťou užívať alkoholické nápoje, najmä víno,
  • poradiť sa s lekárom, či predpísané lieky neškodia prirodzenému regulačnému mechanizmu.





Hodnotenie: 76%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Zdraviu škodlivé sardinky na pultoch ...

    sardinky

    Možno som prehliadol v tlači oznámenie o škodlivých sardinkách , bolo to uverejnené?príp. vtelevíznych správach. Dosť málo obyvateľov nášho Slovenska má možnosť sa pripojiť a úplne náhodou si prečítať tento oznam .Nemajúc pána psa tak sa k tejto informácii nedostanem ani ja.

      Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Potravinová bezpečnosť
popis



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií