BIO spotrebiteľ

Spracovateľ biomäsa čaká už len na certifikát

24.03.2006 08:01 Zdroj: Trend, 16.3.
Čoskoro by sa na slovenský trh malo dostať bio hovädzie a bravčové mäso od spracovateľa Tauris Danubius z Dunajskej Stredy.
Veľkí spracovatelia mlieka uvažujú o spracovaní kravského biomlieka. Výrazný nárast ekologického poľnohospodárstva na Slovensku po vstupe do EÚ konečne rozhýbal domácich spracovateľov biopotravín.

Dotácie z Európskej únie do výroby zdravších potravín priniesli záujem o ekologické poľnohospodárstvo. Za posledný rok sa výmera pôd obrábaných bez chémie či umelých hnojív zdvojnásobila na vyše 92-tisíc hektárov, čo je päť percent poľnohospodárskych území. Na zhruba 80-tisíc kusov sa zdvojnásobil počet kráv, oviec, kôz i prasiat, ktoré sú odchované na ekologicky čistých krmivách, bez rastových stimulátorov či liečiv.

Pre úspech je dôležité, že popri farmách produkujúcich takéto suroviny sa pripravujú prvé väčšie spracovateľské projekty. Doteraz síce vznikali biofarmy, ale na mnohé ich produkty chýbali spracovateľské závody. Veľká časť končila pomiešaná s bežne dorábanými surovinami. Osobitne to platilo pre mäso a mlieko, pretože spracovateľské technológie na živočíšnu produkciu sú drahšie ako na rastlinnú. Kým biočaje, biovína, biomúky a biopečivo v krajine niekoľko menších firiem roky vyrába, živočíšne produkty chýbali. Ale situácia sa mení. Tento rok chce začať s predajom prvého slovenského biomäsa najväčšia tuzemská mäsospracovateľská skupina Tauris.

„Certifikačná spoločnosť Naturalis SK už u nás robí previerky. Keď dostaneme certifikát, začneme s výrobou. Ide o perspektívny produkt, aj keď Slováci zatiaľ na to nie sú zvyknutí,“
... hovorí generálny riaditeľ Taurisu Danubius Arpád Weisz.

Koľko tohto druhu mäsa vyrobia, šéf Taurisu Danubius odhadnúť nevie. Všetko bude závisieť od záujmu trhu. A od toho, koľko zvierat budú vedieť ponúknuť biofarmy. Zo Slovenska zatiaľ rátajú s nákupom hovädzieho dobytka. Ošípané si bude firma voziť z biofariem z Maďarska, doma je ich málo.

V článku „Biofarmy postrčili výrobcov biopotravín( eTrend.sk ) od Ivana Haluzu nájdete ďalej veľa zaujímavých informácií o aktuálnej situácii v oblasti ekologického poľnohospodárstva a biopotravín na Slovensku, plánoch spoločnosti Billa v oblasti podpory BIO a tiež predstavenie spoločnosti Abel Plus (Podvysoká pre Čadci), ktorá vyrába sušené kozie biomlieko a časť z neho ďalej spracováva na tablety s výživovými doplnkami.





Hodnotenie: 60%, 1 hlas Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Diskusia: Spracovateľ biomäsa čaká už len na ...

    biomaso

    Presli temer dva roky od uvedenia clanku, ale slovenske biomasko som predavat nevidela. :-(
    Katka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Biopotraviny, bioprodukty
Kvalita biopotravín, veľtrhy, jarmoky, cenové porovnania, kluby biospotrebiteľov...



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií