BIO spotrebiteľ

Pozdrav z východu - tatarčane pirohy

10.05.2007 07:14
„Priniesol som Vám niečo ochutnať“, ponúka ma kolega z vedľajšej katedry. Zväčša ponúkam výsledky svojich pokusov ja, tak ma to, veru potešilo a bola som riadne zvedavá. „Pirohy – z pohánkovej múky, čo sme sa rozprávali na jeseň. Žena Vám posiela“. Upresnil.
Tatarčane pirohy pani Juskovej
Tatarčane pirohy pani Juskovej
Cesto:
400 g pšeničnej hladkej múky
100 g pohánkovej múky (potrebné použiť múku aj s trubami)
300 ml vody
soľ

Plnka (spolu zmiešať):
200 g zemiakovej kaše
200 g tvarohu
soľ
čierne korenie

+ múka na pomúčenie dosky
kyslá smotana
50 g cibule
100 g masla


Obe múky zmiešame, pridáme soľ, studenú vodu a vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme a nakrájame na štvorčeky (približne 5x5cm) a na ne ukladáme plnku. Zliepaním okrajov vytvárame pirohy (tvar trojuholníka). Pirohy vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú. Medzi tým na masle usmažíme cibuľku a týmto polejeme hotové pirohy. Podávame s kyslou smotanou.

Skúsili sme aj variant s plnkou slivkovo-lekvárovou a poliať maslom a kyslou smotanou... oba chutia fantasticky.

Cez rozprávanie o pohánke sme sa k „tatarčaným pirohom“ dostali na ochutnávke počas Dní ekologického poľnohospodárstva 2006 na Technickej univerzite vo Zvolene. Veľmi pekne ďakujem pani Juškovej zo Zvolena za milú ochutnávku a recept.





Hodnotenie: 82%, 31 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Zuzana GallayováPrednáša a vedie cvičenia na fakulte ekológie a environmentalistiky so sídlom vo Zvolene. Rada varí a stále viac pri tom používa biopotraviny.

Diskusia: Pozdrav z východu - tatarčane ...

    Re: Pozdrav z východu - tatarčane pirohy

    Nie len na Slovensku, v Rusku a Polsku sa jedia pohankové jedla, ale aj v Japonsku (rezance Soba), v Tirolsku a v Kärntene, v Taliansku, Svajciarsku, Bretonsku atd. Spolocne maju studensie podnebie a skor chudobnu podu. Vsade sa pouziva pohanka nelupana, tak sa melie a muka obsahuje otruby -len tak je ta prava.

    Ja davam na tatarcane pirohy psenicnu muku 300 g a pohankovu 200 g! Do plnky na hrubo nastruham v supe uvarene vychladnute zemiaky, opeciem ich s cibulkou a pridam (ked vychladnu) bryndu s tvarohom, nekedy aj trochu na drobno pokrajanej prerasanej slaninky.
    Dolcetta   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií