BIO spotrebiteľ

Špalda - zázračné obilie II

18.05.2004 13:16
Podľa Hildegardy je možné vymenovať 17 predností špaldy. V nasledujúcom článku si objasníme jej prednosti obsiahuté vo vete: „Špalda, najlepšie obilie, pôsobí hrejivo a tučne a vysoko hodnotne a miernejšie ako ostatné zrná".

Špalda, najlepšie...

Špalda je špalda. Špalda nie je púha odroda pšenice. Špaldová látka (bielkovina/molekulárna stavba?) sa javí byť medzi všetkými ostatnými rastlinami najbližšou príbuznou ľudskej plazmy (ľudskej látky). Snáď ani nie je možné chemickými a fyziologickými skúškami dokázať, čo je pre človeka to najlepšie, pretože sa ukazuje, že jedinou skúškou pre „ľudské“ v najširšom význame je len prostredníctvom človeka samého. Existuje množstvo pochybností o tom, čo vlastne by v oblasti stravovania mohlo byť pre človeka ideálnym. Kalórie a vitamíny, vápnik a železo, výživné soli a stopové prvky – to všetko, podľa mňa, nemeria dostatočne to pravé „ľudské“.

...obilie...

Špalda, najdokonalejšie zo všetkých druhov obilia, sa výrazne odlišuje od všetkých ostatných. Najčastejšie býva špalda zamieňaná s pšenicou. Vzhľadovo sú si oba druhy zrna veľmi podobné. Zo špaldy sa dajú pripraviť všetky výrobky, ktoré sa pripravujú z pšenice, opačne to však neplatí. Môžeme napríklad nádherne odchovať dojča a deti odvarom zo špaldovej múky, zakiaľ pri používaní pšeničnej múky dochádza skôr či neskôr k známym múčnym poškodeniam vo výžive, ktoré musia byť vyrovnávané špeciálnou doplnkovou stravou. Čím to je? Druhovo vlastná látka riadi vývoj a stavbu každej rastliny (prostredníctvom génov). Ak je táto látka dobrá a človeku priateľská, potom pôsobenie každej časti rastliny bude pre človeka dobré. Ak sa v nej miešajú dobré a zlé vzťahy k človeku, potom bude aj vo vyvíjajúcej sa rastline premiešané dobré aj zlé pôsobenie na človeka. To je prípad pšeničného zrna. Jeho múčne jadro je menej hodnotné a je pre mnohých ľudí škodlivé. Spolu s okrajovými časťami (klíček, otruby a lepkové vrstvy) dochádza opäť k vyrovnaniu, takže pšeničná celozrná múka – upečená v chlebe – má celkom dobré účinky. Špaldová látka je v pôsobení na človeka bez výnimky dobrá. Preto sú tiež všetky časti špaldy v pôsobení na človeka rovnako dobré.

... pôsobí hrejivo ...

U Hildegardy znamená pojem hrejivosti to, že špalda pôsobí proti ľudskému „mrazeniu“. Keď sa špaldová látka dostane do krvi alebo k príslušným nervovým centrám, rozšíria sa cievy - a to buď miestne alebo aj v celom rozsahu pokožky. Tým sa zvyšuje prekrvenie a dostavuje sa pocit tepla. Ak zjeme správne teplé špaldové jedlo, budeme v prvej chvíli zaplavení pocitom tepla od hlavy až po päty, podobne ako po kalciovej injekcii, len oveľa jemnejšie a rozsiahlejšie. Táto vlna vychádza zo žalúdku a čreva. Spôsobuje špalda dôležité prekrvenie pokožky? Tieto procesy prebiehajú veľmi spletito a cez mnoho fyziologických stupňov. Celkom určite prispievajú k uzdraveniu, ba dokonca k omladzovaniu. Hildegarda týmto procesom hovorí jednoducho: „Teplo rastlín oduševňuje“.

... a tučne ...

Tučne? Priberieme z toho? To by bolo hrubým nedorozumením. Špaldová strava sama o sebe nerobí nikoho tlstým ani chudým. Avšak človek a každá jeho bunka a predovšetkým každá nervová bunka potrebujú istý minimálny podiel tukov. Tieto ušľachtilé tuky (lipoidy) si väčšinou ľudský organizmus buduje sám. Takto vybudovaný vlastný ušľachtilý tuk je človeku prospešnejší než tuky „umelo“ dodávané. Pravdepodobne špalda dodáva človeku prospešné tukové tkanivá, správne tukové bunky, pretože tuk a tuk nie vždy to isté. Privítame teda špaldu preto, že dodáva potrebný tuk, avšak bez obavy, že tým získame nadváhu.

... a vysoko hodnotne ...

Za hodnotnú považuje Hildegarda takú potravinu, ktorá umožní človeku podávať vysoké výkony. K tomu musia byť všetky zmysly dostatočne zaostrené a v dokonalej súhre. Vysoká záťaž človeka je možná len vtedy, ak žiadny zmysel a žiadny nerv neprichádza skrátka. Špalda teda musí byť súčasne vyživovacím a posilňujúcim prostriedkom, schopným rovnomerne podporovať všetky zmyslové orgány. Iné druhy obilia a rastlín obsahujú látky, ktoré pôsobia jednostranne len na niektorý zmysel, ako napríklad ovos alebo fenikel. Ak špalda so svojou látkou, ako predpokladám, skutočne pôsobí špeciálne na regeneráciu buniek, potom by sa dala jej vysoká hodnota vysvetľovať jej každodennou reguláciou a obnovovaním výkonnosti buniek a zmyslových orgánov.

... a miernejšie ako ostatné zrná

Hoci špalda patrí medzi tvrdé obiloviny, je rýchlo mäkká pri varení. Ak špaldové zrno len zavaríme a necháme v menšom množstve variacej vody ? hodiny stáť, je dostatočne nabobtnalé k tomu, aby ho bolo možné jesť napríklad ako ryžu. Vynikajúca rozpustnosť zrelého špaldového zrna vo vode – aj napriek jeho tvrdosti – prestavuje jednu z najväčších predností špaldy. Čím je potravina rozpustnejšia vo vode, tým univerzálnejšie a rýchlejšie sa dostane do krvi, do tkanív a vôbec do celého tela. Čiastočky sa rozpúšťajú takmer samé od seba vo vode pri telesnej teplote, čím šetria telu celú, inak zdĺhavú prácu s trávením. Pretvorenie (asimilácia) špaldových výživných látok do ľudského organizmu ho zaťažuje tak málo, ako je len vôbec u vysoko výživnej potraviny možné.

V ďalšom pokračovaní o Špalde - zázračnom obilí si niečo povieme o ďalších prednostiach špaldy. Kto rád špaldu jedáva, ten sebe mäso pridáva! Dáva mu správnu krv, uvoľňuje jeho myseľ a dodáva mu dávku veselosti.

špaldová múka Špalda špaldová pšenica špadové koláče




Hodnotenie: 90%, 18 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Špalda - zázračné obilie ...

    Pečenie s celozr.,špaldovou múkou a medom

    Mám záujem o recepty, kde sa používa na pečenie celozrná, špaldová a i trebárs aj iná múka okrem prešičnej. Samozrejme aj chlieb.
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Pečenie s celozr.,špaldovou múkou a medom

    Dobrý deň, môžem vás poprosiť o zaslanie receptou? Ďakujem
    Dana Kloudová   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Špalda - zázračné obilie II

    Je vhodná špaldová múka pre celiatikov???
    Lívia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Špalda - zázračné obilie II

    Pšenica špaldová obsahuje lepok, takže v zasade nie je vhodná pre celiatikov. I ked, lepok spaldy je trosku iny ako lepok psenice, takze su aj pripady, kedy clovek alergicky na psenicny lepok nie je alergicky na lepok spaldy. Najlepsie by bolo, keby sa niekto taky ozval do Fora - ak sa zatula na toto Forum:-)
    Klaudia   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Špalda - zázračné obilie II

    cau ty si co nenormalna ?
    Ciklovita Mliecna   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Špalda - zázračné obilie II

    chcela by som sa opýtať ,dcéra je alergická na pšenicu a raž ,kazeín v mlieku, vajcia mohla by konzumovať špaldu? navrhla jej to lekárka , ale v obchode mi povedali že je to pšenica takže asi nie?
    alena   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Špalda - zázračné obilie II

    Milá Alenka. Z toho čo opisujete si dovolím sa opýtať, či Vašej dcére diagnostikovali celiakiu? Celiakia nie je alergia na pšenicu a raž per se, ale autoimunitné ochorenie, ktoré spúšťa (vyvoláva) lepok obsiahnutý v obilninách, vrátane špaldy. Nie je zriedkavé, že pacienti s cielakiou sú alergický aj na ďalšie potraviny (kravský proteín, sója, atď) resp. netolerujú (nedobre trávia) mliečny cukor - laktózu. V prípade, že Vaša dcérka je pacientom s celiakiou, je dobré si o tejto diagnóze naštudovať viac, napr. na internete, nakoľko mnoho potravinárskych výrobkov lepok obsahuje resp. je pri výrobe lepkom kontaminovaných. Nakoľko mám v rodine štyroch celiatikov, rád sa podelím o praktické rady. Nech sa darí a veľa zdravia.
    Ahab   Reagovať
     
    1
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Recepty, zdravá výživa
Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií